Návštěva hlavního města

22.6.-2.7.2010

Hlavní město ostrova  se jmenuje taky Rhodos. Alespoň se to turistům neplete. Stejně to funguje i na některých dalších řeckých ostrovech (Zakynthos, Kos... - jak říkám: Řekové neradi problémy a komplikace  ;-) )

Město je rájem pro ty, kteří o dovolené touží poznávat- cokoli. Historických památek je tu opravdu hafo. Nebudu je popisovat- jen bych kopírovala tištěné průvodce, kterých je na inetu i v knihkupectvích nepřeberné množství. My jsme na ostrově byli již  poněkolikáté, takže tentokrát jsme prohlídku města přizpůsobili výhradně dětem. Jeli jsme vypůjčeným autem cca 25km. Jako všechna velká města- má Rhodos rovněž problémy s parkovacími místy. V centru bylo husto, ale díky předchozím návštěvám zdejších končin se nám podařilo zaparkovat i bezplatně ;-)

Dominantu města tvoří hradby starobylého hradu, za nimiž se nachází Staré město. Určitě stojí za to odbočit z hlavní třídy, kde proudí davy turistů, do úzkých a křivolakých uliček, kudy auto rozhodně neprojede. Tam  lze pozorovat pravý řecký život- nahlédnout Řekům "domů" :-)

Ve městě je i Turecká čtvrť, takže můžete spatřit i mešity a večer tu panuje čilý obchodní ruch.



Z Apollónova chrámu zbyly už jen části. Údajně byl zničen zemětřesením, při kterém  se do moře zhroutil i jeden ze sedmi divů antického světa: Kolos.

Dopravit tam Majdu nebylo právě jednoduché :-) ...ale když my ty staré kameny tak rádi- něco v nich asi zůstalo, co nás přitahuje magickou silou... ;-)

Pod chrámem je staré antické divadlo- je nově opravené, pouze pár řad se dochovalo v původné podobě.

Z pahorku Monte Smith se také můžete kochat  krásným výhledem na přístavy a na turecké pobřeží.


A v těsném sousedství se nachází dodnes náruživými běžci využívaný stadion.


Pohled shora:
je vidět špičku ostrova, kde se střetávají dvě moře: Egejské a Středozemní. Na fotce je trochu patrné, kolik odstínů modři umí mořská hladina vyčarovat. Nádhera!
Ve špičce ostrova se také nachází akvárium-  pro děti určitě zajímavé- mohou přes sklo pozorovat chobotnice, murény a nevímco ještě, kdysi jsme tam také byli-  bezbariérové ovšem není ani trochu :-(


Ve městě je k vidění tolik věcí, že jedna návštěva opravdu nestačí. CK obvykle nabízejí autobusovou projížďku městem, ta je dobrá na to, aby se člověk ve městě zorientoval,  ale je škoda si  památky v klidu neprojít.


2 komentáře:

Andrea řekl(a)...

no..ale průvodci to nepodají osobně jako ty...takže jsem něco z rhodosu te´d taky shlédla:-) Mám radost.

LenkaS řekl(a)...

Je vidět, že udržujete kondičku. Buď stovky schodů nebo běh na stadionu. :-)
Popis lepší než od průvodce! Supr