Zas ta škola :-(

2.11. 2010

Na dnešní "dušičkový" den jsem měla domluvenou schůzku ve škole, na kterou jsem se vůbec netěšila. Moje jednání se školou nebývají úspěšná. Veškeré připomínky vedení školy chápe jako osobní útok, rozhodně není co zlepšovat, všechno mají promyšlené a dělají to nejlíp. Komu to nevyhovuje, aŤ si dá dítě jinam... No to se lehko řekne, ale těžko udělá, protože v celém širém okolí je jako bezbariérová uváděna jen a pouze právě tato škola :-(
  Na programu bylo řešení mých připomínek k tomu, že Majda má v IVP zapsáno něco, co se ve skutečnosti nedodržuje, připomínkovala jsem zejména sestavení rozvrhu a stěhování tříd, kdy Majda veškeré přestávky tráví na plošině a cestuje z patra do patra, místo aby se vesele bavila se spolužáky a sledovala cvrkot kolem sebe. To přece není správné??? Navíc schodiště ve škole není nikterak široké, takže pokud jede po schodišti plošina, zbývá pro pěší jen úzký pruh- tak si představte tu pohodu, jak se dav pubošů valí vzhůru, zatímco jiný jde přesně opačným směrem. Všichni mají na zádech batohy, někteří je používají jako airbag a nosí je na břiše, strkají se... asistentka je zoufalá, protože jednou rukou drží ovladač a tou druhou máchá a odhání ty největší divočáky. Když jsem to před dvěma lety to viděla poprvé, hlásila jsem to výchovné poradkyni- že tohle je nepřípustné, že i v Národním divadle uvaděčka zastaví příchozí diváky a když jede plošina, nikdo kolem neběhá- ať stěhování omezí na nejnutnější, odvětila mi, že to není možné, že jsou tak zvyklí... Na můj dotaz, co budou dělat, až se stane nějaký úraz ??? s úsměvem a klidem sobě vlastním řekla, že doufá, že se žádný nestane...

Na schůzku dorazila spec. pedagožka z SPC a ještě jsem zavolala na OS Rytmus, které asistenty školí a poprosila p. Uzlovou, která nedávno o asistenci vydala i praktickou příručku, zda by se nemohla zúčastnit a vyjádřit svůj názor na celou věc. Přítomny byly také obě asistentky (Majda byla ještě doma nemocná), paní uč. třídní (milá a vstřícná osoba, s níž jsme si vždy vše vyříkaly v klidu)- tedy všechny osoby, které mají k integraci a jejímu průběhu co říct.  Vedení školy zastupovala výchovná poradkyně PaeDr. H. Po dvou hodinách diskutování a argumentování z nás paní H. byla asi lehce na nervy, neb tvrdila, že opravdu není v její kompetenci zrušit stěhování tříd a změnit rozvrh a že všechno chápe, ale nemůže pro nás udělat NIC. (tak to jsme zas nechápaly my...)

Mým dalším požadavkem bylo, aby i ostatní vyučující (jako p. uč. třídní) posílali Majdě výpisky v elektronické podobě- aby je asistentka nemusela  zbytečně přepisovat - Majda v tu dobu tupě sedí a hledí do neurčita, zatímco u těch vytištěných sedí se zvýrazňovačem v ruce a podtrhává aktivně... nedovedu si představit, že některý z učitelů nepoužívá ke své práci PC- tak paní H. mě vyvedla z omylu. Pravila, že rozhodně nemůže nutit vyučující, aby si dělali přípravy na PC, že to není v její kompetenci. Bylo to silnější než já, a tak jsem se musela nahlas zeptat, zda i do budovy školy vstoupilo před deseti lety 21.století, že v dnešní době i děti na 1.stupni už tvoří referáty a i jednoduché prezentace na PC... jestli na tom není něco zvláštního, když učitel zaostává za svými žáky??? Usmívala se a opakovala, že je k tomu nemůžou nutit. Bezva. Hlavně, že mají (skoro všichni) certifikát o PC gramotnosti- školení hradilo tuším MŠMT.
Pro názornost kopíruji, co se náhodný čtenář dočte na školním webu: "Vzhledem k integraci žáků se zdravotním postižením jsou členy pedagogického sboru také asistenti pedagogů. Většina učitelů je držitelem certifikátu „Z“ nebo „P“ školení počítačové gramotnosti, učitelé se dále aktivně vzdělávají v práci s informační a komunikační technikou." .... ??? jistý rozpor se skutečností tu tedy nacházím ;-)

Uznala, že stěhování tříd není optimální, nicméně učitelé jsou tak zvyklí a vyhovuje jim to. Já zas šťourala v tom, zda vědí, jak to je pro ty tělesně postižené (Majda není jediná, kdo neběhá jako srna) náročné přesouvat se na čas z patra do patra... Jojo, vědí o tom, není to ideální.  Grrr... bylo toho mnoho. Všichni jsme v podstatě chtěli to samé, paní H. nám měla oponovat, ale jaksi chyběly nosné argumenty. Ona chudinka ani neví, kde požádat o  peníze na notebook, který má Majda doporučený jako pomůcku (fakt by to usnadnilo práci- asistentkám - ty PC ovládají bez problémů), které píší zápisky z hodin a Majdě při doplňování a taky snazší čtení ... takže další tajná soutěž... jdu do toho- jestli ho dřív sežene paní H., nebo já. Paní H. má náskok, shání (marně) už rok- a vždycky mi řekne "Vy to vidíte všechno moc jednoduše.")

Po dvou hodinách debaty nám paní H. dala pokyn, že se přesuneme do ředitelny, že  pan ředitel chce být přítomen (nečekané překvapení). Ředitelna perfektně vybavena veškerou technikou, roh vyplňovala černá kožená sedací souprava, tmavě modrý koberec osvětlovaly skleněné koule rozházené po zemi... docela kontrast ve srovnání s kabinetem, který je honosně nazýván relaxační místností, kde má Majda trávit všechny ty zbytečné hodiny tělocviku a pracovních činností- temná úzká místnost bez topení připomínající spíše sklad nábytku, po modrém plyšovém koberci a pohodlném sezení ani stopy...

Pana ředitele jsem po těch letech viděla oficiálně viděla poprvé. Je to cca 50letý muž velmi urostlé postavy, vlasy vyholené, v prošívané černé vestě působí ještě mohutnějším dojmem- začal hřímat svým příjemně zbarveným sytým hlasem, že se klaní před všemi učitelkami, že "do toho šly" a klobouk dolů před tím, co všechno pro Majdu dělají (to opakoval hned 2x za sebou) ... to už jsme se po sobě se spec. pedagožkou významně dívaly, neb jediný, kdo se opravdu snaží a přistupuje individuálně je Majdina třídní (tu jsem už několikrát chválila- ona také hned připomněla elektronickou podobu úkolů a zápisků.) Pan ředitel pravil, že to je práce navíc a že on nemá prostředky na to, aby to ohodnotil a zdůraznil, jestli víme, kolik bere učitel!!, tudíž "nic nebude" - hehe, to mi připomíná mail, který v době začínající krize upozorňoval na to, za co všechno  v Řecku úředníci berou příplatek :-)) Já myslím, že už samotné spuštění PC by mělo být finančně ohodnoceno!!! 
(auuuu, to se mi snad zdá??? Fakt jsem netušila, že je to tak zlé!!!  Mojí pracovní náplní je taky vzdělávání a neumím si představit, že k ruce nemám PC, internet, skener, laminátor a tiskárnu!!! - a to k technice prosím nemám vůbec žádný  vřelý vztah- umím jen to, co nezbytně potřebuju!!)

Paní zástupkyně (autorka onoho šíleného rozvrhu) vstoupila do debaty tím, že rozvrh je optimální a plně vyhovuje podmínkám školy. Odpoledne se tělocvik neučí (???), jelikož tělocvičny nejsou volné (???) a stěhování tříd by neradi rušili, protože mají svoji koncepci (???) na můj dotaz "JAKOU?" - prostě koncepci. Stěhování je hlavně proto, aby děti nezlobily. AHA! Kdo se stěhuje, nezlobí! Program na sestavování rozvrhu nepoužívají, žádný jim nevyhovuje (po předchozí sondě do oblasti práce s PC technikou se vůbec nedivím...), takže co rozvrh, to originál- tedy originál paskvilu, protože ty rozvrhy jsou šílené všechny (mají je vystavené na www, studovala jsem pilně, abych měla srovnání ;-) . Vše, co se nemá, je tam aplikováno v hojné míře...)

Myslela jsem , že mě klepne. Ptala jsem se, proč se škola tak okatě chlubí tím, že integruje i těžce tělesně postižené žáky a  respektuje jejich specifické potřeby, když v reálu není ochotna cokoli pro ně udělat. Ona je prostě přijme, a pak se ukaž, na co stačíš...a jestli nestačíš- tak zůstaň doma, my jsme tím, že jsme tě přijali, udělali maximum.

Pan ředitel pravil, že žádná jiná škola takové žáky nepřijímá....  byl zmíněn i fakt, že kvůli tomu mají  jako škola  špatnou pověst, co se kvality vzdělávání týče, protože veřejnost žije v tom, že se úroveň vzdělávání přizpůsobuje právě těmto žákům (hehe, mohu z vlastní zkušenosti  potvrdit, že tak to opravdu není!! :-) - nebo že by  třeba učitelé kvůli "takovým žákům" nezvládali základní znalosti práce s PC???...kdo ví).
Tak jsme se tam pošťuchovali a kočkovali, "naše prointegrační sekce" měla pádné argumenty a "vedení" je nechtělo slyšet, protože je přesvědčeno o své dokonalosti a nachází se ve stavu, kdy není co zlepšovat, protože "nejsou peníze". (Tohle  přímo nesnášííím!! Když se zeptám, kde je sháněli - tak nesháněli, protože ani nevěděli KDE!!! Bylo by nejlepší, kdyby penízky samy přišly a zaklepaly, zda mohou vstoupit)
Zkrátka žádná konkrétní odpověď na přímé dotazy. Samé fráze- pusté a nicneříkající fráze. Po čtvrt hodině pan ředitel nervově nevydržel a vyjel po mně: "Já se na vás dívám a pořád vás vidím, jak jste tu v předškolním věku obcházela od školy ke škole se slzami v očích a nikde Majdu nechtěli vzít, až my jsme se jí ujali a to máme za to."
Tak to mě tedy fakt sebralo. Mám totiž ráda rovný boj. Nesnesu podpásovky- a tohle nebylo nic jiného, než plivnutí jedu. To nebyla odpověď na žádnou otázku, to žádný problém nechtělo řešit- to byla jen jeho emocionální vsuvka. Všichni úplně ztichli. Zíral na mě a asi čekal, že asi budu bulit, omluvím se, že jsem obtěžovala a poděkuju za to, že to moje "takové dítě" může škole dělat reklamu v podobě výborného prospěchu, získávat diplomy v olympiádách, mít Kalibro testy z češtiny a angličtiny na 93% , zatímco průměr školy  se dohrabe na nějakých 68%... nestalo se. Za ty roky žití s "takovým dítětem" jsem už od "vyspělých jedinců"  naší společnosti docela vycvičená.
S ledovým klidem jsem mu odpověděla, ačkoli se mi uvnitř svíral žaludek a možná zvracet by bylo jednodušší... Ale musela jsem honem vypotit nějakou odpověď- to ticho bylo fakt úporné...
"Tak to jste si mě, pane řediteli,  asi s někým spletl. Já jsem plačky nikdy o nic nežádala. Nebyl důvod. Vaše škola byla první, kterou jsem oslovila zejména proto, že jste tu už jednoho vozíčkáře v 5.třídě měli a já naivně podlehla těm hezkým frázím, které o integraci píšete na webu. Jen jsem si myslela, že  už to děláte dostatečně dlouho a dobře a rádi.   A protože jsem sama několik let učila, znám prostředí školy natolik důvěrně, že jsem si výslovně přála, aby moje dcera byla integrována na základě dobrovolného rozhodnutí příslušné paní učitelky. Nabídla jsem jí tenkrát, že se může jít zcela nezávazně podívat do školky, kde Majdu integrovali velmi pěkně a s láskou, což také učinila. Teprve když viděla, co je to za dítě a jak se s ním pracuje, jak komunikuje a vyptala se paní uč. ve školce na všechny podrobnosti, kývla na to..."  (Tak to doopravdy bylo a s p. učitelkou máme dodnes velmi důvěrné vztahy)
Radost ze mě neměl. Do očí se mi dívat nevydržel a neovládl ani třes rukou, který se nějak samovolně dostavil... trapný. nechutný a trapný. Proč mě nesmete nějakým pádným argumentem, proč měl potřebu vytáhnout něco takového??? Navíc smyšleného...

Kdo čeká happyend, čeká marně. Nekonal se žádný END, natož pak HAPPY. Soudružka zástupkyně gestikulovala na pana ředitele, že se musejí poradit, že je to JEJICH interní záležitost, že mají svoji KONCEPCI (to tam zaznělo tolikrát, a přitom jsme se nedozvěděli nic bližšího... jakási HLAVA XXII :-)) Takže nás vypakovali, že se poradí a usnesou a dají vědět... (elektronicky asi těžko :-))

Já jsem rozzlobená velice. Je mi smutno. Tolik dokumentů už bylo vytvořeno o té slavné integraci, tolik peněz z různých fondů teče do školství právě na podporu zdravotně znevýhodněných žáků - a výsledek je ten, že pan ředitel, který se prsí výsadou, že jako jediný na Praze 8 integruje, je schopen něco takového říci nahlas. On si to asi vzápětí uvědomil, protože ihned nabízel peníze na relaxační lehátko pro "Majdičku" - "aŤ to stojí, co to stojí, když to tak holka potřebuje"...jo, to je dojemné, jenže tady zas vadí to, že je třída našlapaná na 23dětí a není v ní k hnutí, takže nacpěte tam ještě postel.... To byla taky jedna z mých připomínek, proč jich nemůže být 15 jako na 1.stupni... prostě nemohlo, protože to odporovalo "koncepci školy" - a ejhle, co nám už 3.rokem vadí:? Vysoký počet žáků ve třídě.

Pospíchala jsme domů. Majdu hlídal děda a vymezený čas vypršel. Cestou domů  jsem nic kloudného nevymyslela. Co mám dělat??? Vykašlat se na to? Ale 18měsíců to Majda ještě bude muset snášet. To je přece strašně dlouhá doba na to něco přetrpět, když by stačilo tak málo!!! Především dobrá vůle, a ta zas tolik nestojí...  Dojela jsem domů. Děda hlídání zvládl na jedničku, Majdu donutil i jíst... ;-)

Majda byla kouzelná. Jak bych ji někdy přetrhla, tak jestli něco umí, poslat výstižnou hlášku včas. Po příchodu domů mi povídala: "Jé, jak tě tak vidím, tak to asi byla hrůza. Tak říkej!"
Já se nehodlala šířit, jen jsem suše konstatovala, že pan ředitel je primitivní a trapnej .... Majda se smála a pravila: "No a tos ho ještě neviděla učit! Mami, vy... se na něj, uvař si kafe a pojď mi to všechno povídat. "
Tak mi udělala radost, že už je to fakt velká holka a má v některých věcech docela jasno, že jsem po ní ani nevyjela, že sprostě se nemluví :-) ...sama  bych to jinak neřekla ;-)


Venku bylo krásně. Měla jsem radost, že je Majdě konečně líp a vytáhla jsem ji na vycházku. Povídaly jsme si. Nicméně ani tohle mě nezbavilo nepříjemné pachuti z té dopolední debaty..   Pan ředitel zvolil špatnou taktiku, zastrašovat mě prostě nebude nikdo a do pozice prosebníka či nějakého věčného dlužníka mě zrovna ON stavět rozhodně nebude - respektive mám strach jen z jedné věci v životě, před kterou 100% neuteču :-(( - a tou rozhodně nejsou autority a předpisy. .
Chtěla jsem vše vyřešit na půdě školy, v klidu a na úrovni, ale  vidím, že těm pedagogickým odborníkům ještě dopřeju  tu rozkoš  a budu celou záležitost konzultovat dále - ať se holky  z vedení  můžou blejsknout se svými koncepcemi a antikoncepcemi, ne? :-).

Takhle nějak si představuju Absurdistán.

20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zajímavé čtení.Plně chápu tvoje rozhořčení.Něco takového jsem prožila sPetrem .Našťestíjsem našla školu ,která se nechlubila integrací ,ale opravdu integrovala.Nic nevzdávej a žeň to vejš,až na ministerstvo.Pavla

Klarkas řekl(a)...

Ach jo:-(Drž se a bojuj!!!Nejhorší je srážka s blbcem.Možná kdyby pan ředitel byl opravdu ředitel a odměny se místo odpracovaných let dávaly učitelům za provedenou práci, možná by o vypadalo jinak. Posílám hodně sil. Klára
PS: Za ten smazaný můžu já-blbnu, omlouvám se...

Marianna řekl(a)...

Milá Wlčice, souhlasím s Pavlou a myslím, že po téhle zkušenosti a velmi osobní srážce s blbcem v roli hlavy pomazané byste měla pomoc hledat za branami školy. Vše státní je u nás těžkopádné čili těžko říct, zde se může něco změnit ještě za Majdina působení na ZŠ :( Ale nedarovala bych jim to! Začla bych školským odborem městské části a pokračovala dál, klidně až na ministerstvo. Třeba někde narazíte konečně na člověka na správném místě. Moc Vám to přeju a držím palce!

Miška řekl(a)...

Milá Wlčice,já zírám a je mi to líto.Jak píší maminy přede mnou NEDEJ SE A BOJUJ.Ikdyž je to boj s větrnými mlýny.

wlcice řekl(a)...

No, já se nedám, /vidím to jako Marína/, ale příjemné mi to není a optimistické vize taky nemám :-(

Pan ředitel se ode mne dožadoval POCHVALY!! Řekla jsem, že chválím třídní uč., ale že je mi líto, že nemá ve svém integračním snažení plnou podporu vedení a tyky kolegyŇ. (hehe, tím jsme si kádrový profil nevylepšila)

Ale jeden důvod pro pochvalu jsem přecejen vymyslela: Děkujeme za to, že Majda není šikanovaná jako ti další dva integrovaní z vedlejší 8.třídy. Naštěstí se případ soudružkám nepodařilo ututlat a řeší jej PČR. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne. Předpokládám, že omluvenkou bude zas nějaká fráze typu "máme svoji koncepci"- a nebo!! - to je velmi oblíbené: "Naše škola má 650žáků, takže..."

Prostě hrůza děs. Naše Martina logicky chodí na jinou ZŠ, ale s Majdou fakt nemám kam. Nehledě na to, že tam má spolužáky- vztahy sice úplně ideální nejsou, ale to je zas na jinou debatu.

Anonymní řekl(a)...

Markét, obrať se na zřizovatele školy, pokud ti nebude k ničemu, tak na ministerstvo školství, tohle jim nemůže jen tak projít.

Daniela řekl(a)...

Markét, to není radostné čtení. Úplně si to dovedu představit, až se mi z toho stáhnul žaludek.
Vytrvej, moc bych přála Majdě, aby se to zlepšilo. D.

Anonymní řekl(a)...

Kolik dětí je v paraelní třídě? Domnívám se, že integrace v tomto případě by měla být i o sníženém počtu žáků. Chápu rozladění z výpisků kantorů na PC. Hodně jich určitě učí "z placu" nebo mají poznámky přímo v daných učebnicích a pod. Malinko mám pocit, že v té škole, kterou jste si vybrali je skutečně z Vašeho pohledu "všechno špatně". Pokud to tak cítí i dcera, neváhala bych a hledala někoho vstřícnějšího - příkazem z ministerstvatva se jím určitě nikdo nestane. Soňa

Lucka řekl(a)...

je mi z toho čtení úzko..
moc držím palce, aby se na pana ředitele a spol. našel ten pravý "bič"

Gabro řekl(a)...

Vím že se nedáš a bojovat budeš! Přeji hodně sil! A fandím ti...

thora řekl(a)...

You are such a strong and courageous family and I do understand how sad and down you must feel. All those empty words, not kept promises and balloons filled with air and not with action. I will always keep my fingers crossed for whatever action you are going to take for a better school system and acceptance.

Anonymní řekl(a)...

Již na všech školách se snaží učitelé pracovat na nových interaktivních tabulích. My fakt máme to štěstí, že zatím můžu říct, že si vycházíme vstříc. Je to v lidech a jejich ochotě přistoupit s ochotou pomoci člověku nejen zdravému, se kterým nemají až tak velkou práci.

wlcice řekl(a)...

pro Soňu:
V paralelních třídách je po 18dětech. O počtu dětí se diskutovalo živě na konci 5.třídy-marně. bylo to tak, jak řeklo vedení-tenkrát 26dětí -ve třídě nacpané lavicemi se vozík sotva otočil.Prý si to takhle vyžádali rodiče ostatních dětí. ???

Vybrali jsme školu špatně...jo, to už taky víme. 1.st. fungoval díky přístupu p. učitelky- byla to úplně jiná situace.
Změnit školu- moje řeč-jenže! Majda se s tím vozíkem hnedtak někam nedostane a vozit ji přes celou PHU do jiné bezbar.školy, to nejde. Jak by asi vypadala na vyučování vyklepaná po hodině jízdy v autě? 2hodiny denně strávit na cestách- to fakt není s ohledem na její zdrav.stav možné. Museli jsme vyjít z toho, co se nabízí v okolí- škol je tu dost- ve vzdál. do 2km rovných 10. Jneže jen tahle jediná si píše, že má bezbar.přístup a že integruje všechny děti. Tudíž zřizovatel cpe peníze na úpravy do této školy a ostatní mají smůlu (tedy nevím, jak moc o to usilují, ale už jeden pokus zoufalý o přesun jinam jsem učinila na konci 5.třídy-krachlo to na milionu, který byl třeba ke zbudování výtahu :-( )

Mě nepřestává fascinovat skutečnost, že Xlidí má k integraci Majdy připomínky- i sama TU, spec. ped., asistentky, rodiče- nikdo to nekritizuje jen z dálky- všichni jsou ochotni pomoci a přicházejí s návrhy- a vedení všechno smete. Nemůžu vystát argument: my jsme tak zvyklí, nebo ..kvůli jednomu dítěti... tak si ho tam neměli brát! Majda měla v papírech, že jezdí na vozíku a že bude potřebovat to a to.
Já si nedělám o úřednících z MŠMT iluze, taky jsem doufala, že k té situaci vůbec nedojde!!, ale já nechci, aby si další rodiče naběhli stejně jako my. Aby si škola dělala reklamu zrovna na takové věci jakou je integrace. AŤ třeba začnou učit skvěle jazyky, nebo pozemky, to už je jedno- ale tohle mi připadá drsný. A aŤ tedy všichni vědí, co všechno v praxi obnáší to hezky napsané "úspěšně integrujeme i žáky s těžkým tělesným postižením". Ono by to všechno šlo, jen by se muselo chtít, důkazem jsou zkušenosti jiných maminek-nikde to není ideální,ale nikde by to nemělo přerůstat až na tuto neúnosnou hranici.

Marci řekl(a)...

to máte teda pech,ono to nikde není ideální,ale tohle je až na druhé straně stupnice...

Anonymní řekl(a)...

Já jen žasnu....:-( a současně smekám před Majdou,že to dokáže brát s nadhledem.Wlčice,jsi obdivuhodná bojovnice.Přeju ti,abys dokázala pohnout bariérou KONCEPCE.

Anonymní řekl(a)...

Podpis:ivy

Blanka řekl(a)...

Uf, to je teda síla, jo holt naše školství. A souhlasím s názorem nejednat už na úrovni školy, ale mnohem výš. Držím palce a přeju pevné nervy.

LenkaS řekl(a)...

Markét, nemám slov. Bojím se, bojím, co nás ještě čeká. Majda premiantka, ty skvělý vyjednavač a výsledek nula, nebo spíše mínusový. S čím se pak mají potýkat ti méně schopnější. Pevné nervy! Držte se! Zas mám po náladě. :-(

Andrea řekl(a)...

Děsný...a to ty jsi fakt bojovník!

Henri řekl(a)...

Přístup Majdy mě ohromil, pobavil a dojal zároveň. Je to skvělá holka :-).