Slabikář

20.1.2011

Zpravidla první kniha, kterou člověk sám přečte od začátku do konce. Mám ten svůj schovaný. Měla jsem ho ráda. Tehdy se mi líbily obrázky a měla jsem vždycky velkou radost, že se mi podařilo přelouskat celý text. Ten jsem pak  četla do omrzení.
Třeba tenhle duchaplný dopis si pamatuju dodnes ;-)!


 Až zpětně - díky prvňacce Martince- vidím, jak jsem byla otravná ;-) Pravidelně se u nás opakují scény, kdy funím domů z práce a jediné, po čem prahnu je chvíle- opravdu jen chvíle - ticha a klidu. Ale kdepak... nic takového nehrozí. Martina se buď řítí s písankou, aby mi ukázala, jaké nové písmeno se učili a jak pěkně jí to jde, nebo táhne rovnou slabikář a čte a čte a čte :-)

Jenže: časy se mění. Od premiéry mého "Slabikáře" uplynulo už hodně let ...


...  a ty  současné  vypadají úplně jinak! Jsou barevnější a nápaditější- chtele-li modernější.

Kdeže jsou naše staré tisíckrát omleté texty!
Ema už nemele maso a Ola nemá nánu, ale Táta má auto. Je to audi.. :-))
To mě vybudilo k činnosti, že jsem začala ty texty zkoumat a docela  dobře jsem se bavila :-)



Zatímco my jsme četli dopis, který psal pionýr. To, že byl pionýr, to by nevadilo, to byl tenkrát automaticky vlastně každý, ale komu asitak mohl psát tohle??? :-) Nejspíš nějakému soudruhovi z jiné země...


Říkala jsem si, že tedy nevím, jak bych si s vymýšlením takového textu, kde znají děti jen omezený počet písmen, poradila já...  :-)




Tohle byl pro Martinku oříšek. OU jí prostě nešlo číst a poslouchatelný byl text asi až po pátém čtení. To už mi z pana Doudy, který se loudá a soudek si koulí, šla hlava kolem :-)



A ještě jedna malá srovnávací studie na závěr.
Žasla jsem, co v naší mluvě přibylo slov na G. Zatímco v polovině 70.let jsme "znali" jen gumové galoše a Olgu,



... dnes je nabídka mnohem pestřejší... Přitom ta slova přece nejsou nová. Kde tenkrát autoři žili, že neznali galerie, gramofony, magnety, gongy a gejzíry?




A co vy? Pamatujete si ještě na svůj "Slabikář"?

I když ten můj nebyl tak pěkný a texty v něm byly všelijaké, svůj úkol splnil. A nemusím asi zdůrazňovat, že  moje děti na mě pohlížejí jako na chudinku pravěkou, která si při slabikování jistě svítila loučí... ;-)
O tom svědčí i zvídavé dotazy: "Mami, a měli jste už barevné fixy ?" ...

35 komentářů:

Iva řekl(a)...

Jooo, slabikář jsem měla naprosto stejný jako ty Wlčice a na fixy si taky pamatuju , někde asi ze druhé třídy (r.tak 1975), záviděla jsem je spolužačce :)

Ipsilonka řekl(a)...

Slabikář jsem taky milovala. Barevné fixy jsme neměli, protože jsme neměli fixy. Vracet zpátky bych se nechtěla, ale tátovo Audi mě vyděsilo. Dík za Vaše postřehy, za povídání, co pohladí anebo vyburcuje. Dík za ta zastavení, kdy mě učíte dívat se i jinýma očima.

Lucie řekl(a)...

Moc pěkné rozjímání :) Už se těším, co na mě za tři roky bafne ze slabikáře... Třeba nějaká další inovace....

Almerka řekl(a)...

Tak já jsem měla úplně stejnej! Mám ho dodnes v knihovně, spolu s bílou početnicí. Měla jsem moc ráda obrázek na straně 25 - holčičku s panenkou u vánočního stromečku.
Mám taky prvňáka a v jeho Čtení (nemá slabikář, protože čtou genetickou metodou) je dopis od Pepy: sedím v lavici s Halumi. Její rodiče sem přišli z Vietnamu. A Klára odpovídá:Sedím se Sárou, má tátu Araba a mámu Češku. Igor je z Ukrajiny, Radan ze Srbska a Petr je Slovák.

wlcice řekl(a)...

Ivo, ten letopočet je přesný! :-)

Ipsilonce díky za milá slova :-) Někdy se na svět dívám očima, které by potřebovaly růžové brýle, aby to bylo snesitelnější :-)

Lucije: Já se občas inovací i děsím... Slabikářů je teď mnoho a ne všechny jsou zdařilé :-(

Almerko, tak početnici marně hledám, bývala spolu se slabikářem, ale těmi přesuny po bytě se někam poděla a já doufám, že zas vyplave! jsou to moje poklady :-)...jak málo stačí k bohatství, že? ;-)
No a ten proletářský text z vašeho "Čtení" je tedy opravdu drsný... já sama to četla 2x, abych jako fakt pochopila, kdo s kým :-)

Anonymní řekl(a)...

Eja:
jéé to mě fakt potěšilo..hlavně ty úryvky ze starých slabikářů..
Zdá se, že dnešních slabikářů je více druhů. my máme slabikář fikaně doplněný obrázky, takže nevznikají takové ty roztomilé nesmysly. Ale našla jsem v něm jeden článeček, takový skoro dadistický:
Sam má (obrázek pejska) Lapa.
Ale Jola má (obrázek pejska)Lupa.
Pes Lap má (obrázek náhubku).
Pes Lup má (obrázek klacku).
Má Jola Lapa?
Je Lap Sama?

hezký den! :-)

Jitka Neradová řekl(a)...

Ema má aktovku je věta, kdy aktovka byla nakreslena a já to nebyla schopna pochopit, jak to číst. Ema má to byl pro mě text a pak obrázek aktovka. Takže výsledné Ema má ...aktovka...:-)Maminka při mém domácím čtení tenkrát málem vyrostla. Slabikář jsem měla stejný, dodnes je schovaný jako velký poklad:-).A to porovnání se mi moc líbí. I ta pravda, že některé nejsou zrovna zdařilé a někdy se mi při prohlížení některých exemlářů neodbytně vtírá slovo agitka. Jo, historie se opakuje:-)

Andrea řekl(a)...

Já měla stejný...a tak trochu byla mimo..můj táta nechodil do továrny, ale jezdila s autobusem,máma dělala hospodářku ve školce a lán obilíj sem vidělka snad ve slabikáři prvně:-)))Pravé vysočanské dítě:-)

Pionýr mi byl zakazován..ale zvítězila jsem !

thora řekl(a)...

I no longer have mine, due to exile reasons but I did laugh about the "audi" in the new book. Our running gag in the family: kdyby hychy ryby byly - one of the very rare things I remember from my first (and last) three years in Czech school (1966-1969).

Marianna řekl(a)...

Já ten svůj bohužel nemám, předpokládám, že ho podědil někdo z mých četných příbuzných :( Ale pamatuju si, jakým oříškem bylo pro mě CH, jak jsem četla: "loupežníci prc-hali k lesu" nebo "ryc-hlá jízda se trestá" :)

Lucka řekl(a)...

tak ten červený slabikář vládl v prvních třídách dlouho - i moji rodiče jej měli.
Musela jsem jim kus nového slabikáře, kde se píše o audi, rodičům ukázat - nevěřili mi.

Pana Doudu jsem měla problém plynule přečíst..

super článek, u nás to byl námět na večerní povídání

draky řekl(a)...

Tak jsme taky Doudu zkusili, jako domácí úkol :-) Docela to šlo, ale je to teda text na zkroucení jazyka :-)))) My máme jiný Slabikář a Doudu a audi nemáme.
Já mívávala slabikář bílý, ale taky ho mám doma :-)

wlcice řekl(a)...

Mně to AUDI vadí ze dvou důvodů:

1/ tyto děti se teprv učí číst- a hned tam mají slovo, které se vymyká běžným pravidlům výslovnosti -vidí "di", ale mají číst "dy", což se učí až někdy mnohem později při výslovnosti cizích slov
2/ použít v textu přímo značku jakéhokoli výrobku vnímám jako reklamu-už těm dětem ZASE něco podsouvám

... a to už ani nemluvím o jménech dětí, která jsou v textu použitá: Saul, Paula??

Text na procvičení OU o p.Doudovi je spíš jako jazykolam- pro děti, které 2měsíce slabikují bych o vhodnosti diskutovala...

Jinak slabikář se jmenuje "Český slabikář"-vydalo nakl. Dialog-Liberec, schváleno MŠMT v r. 2008 a v závěru se píše:

"... slabikář byl byl odbornými lektory vysoce ohodnocen pro svou nadprůměrnou estetickou, didaktickou a metodickou úroveň.... dovede každé dítě hravým způsobem neomylně k cíli, aniž by nudil, aniž by byl neúměrně náročný..."

...možná jen nejsem dostatečně hravá a úměrně náročná ;-)

Janah - Švédské listy řekl(a)...

Jéé, ty mi čteš myšlenky, zrovna nedávno, když jsem byla doma, jsem ten svůj(taktéž ten červený)slabikář hledala.Nějak se mi po něm zastesklo. :-)

pisarka řekl(a)...

Krásně jsem si zavzpomínala...a trochu se lekla, co mě s Amálkou čeká...

K tomu audi není co dodat, řeklas to za mě.

draky řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
draky řekl(a)...

Krucinál, já jsem šikovná, chtěla jsem si opravit slovo a smazala jsem celý příspěvek...... Tak ještě jednou...
Určitě je těžké vymyslet smysluplný text na pár písmen, která děti znají, ale jde to a určitě bez audi (vůbec mně nenapadlo, jak blbý to je, u nás se teprve bude brát di,ti,ni a tady hned di je vlastně dy...). My máme učebnici od Alteru a tam je text na OU trošku lepší, četli jsme ho večer.
Dcera teda čte dobře, šlo jí oboje, ale každopádně to vaše je jazykolam.
Jestli Vaše paní učitelka chce, jako ta naše, aby děti, když to přečtou, vyprávěly, co četly, tak to u Doudy snad ani nejde.
Jinak prý můžeme být rádi, že nemáme učebnice firmy Fraus, zvlášť na matematiku podávají rodiče hromadně petice, že tohle teda neee.
Tak a už nic neopravuju :-)

PS: Leničku nejvíc zajímalo, když jsem jí dávala Doudu číst, čí je ta jednička :-)))

LenkaS řekl(a)...

Slabikář, ale bílý, taky zůstal v naší knihovně. Emička si v něm ráda listuje a hledá slovo EMA :-). V novém slabikáři se asi nenajde. "Novým zítřkům vstříc!! Vítáme Paulu a Saula." :-)

Marianna řekl(a)...

A když už jsme u toho proklatého audi - proč je vlastně s malým A?

wlcice řekl(a)...

:-)) hehe, s malým A asi chápáno jako obecná věc- jakože ji má každý :-)) normálka, ne? Když auto, tak audinu! Majda měla Slabikář z nakl.Nová škola a musím říct, že texty tam byly skvělé. Nácvik AU a OU se obešel bez takových výstřelků-mám dojem, že děti bezpečně věděly, co četly, což bych v této kategorii považovala za hlavní aspekt.

Aranel řekl(a)...

Anča kráča, auto fičí,
"Zastav auto!", Anča kričí.
Ale Igor zježil fúz,
Tam ti ide autobus!

To je můj příspěvek, páč moje země původu je Slovensko.A taky možná z toho Ančino křiku radši pracuju v Metru.
A malá vzpomínka na fixy. Moje stará babička totiž neuměla vyslovit "x" a vyprovázela mě do školy voláním "...máš všetko? máš ficky?" :oD
P.S. ty naše "ficky" tak nějak "voněly" jinak, že jo?

Petra řekl(a)...

Saul a Paula mě teda fakt dostali, stejně jako audi. Klárka má ve slabikáři naštěstí jen "auto, automat, autora a saunu" :-)
Svůj slabikář už bohužel nemám, ale dodnes si pamatuju na básničku "Vlídná past", která mě jako dítě úplně dojímala.

Jitka Neradová řekl(a)...

Se vším řečeným souhlasím, moc zajímavá diskuse. Ovšem dotaz od Aranel, máš ficky, mě fakt rozesmál. Je to něco podobného, jako moje maminka, která zase posílá děti na prakci- taky se jí blbě vyslovuje. A já se směju jako- no jako puberťák:-) Ale vstřícně, hezky mě to pobaví:-)

Kopretina řekl(a)...

Tak nás to čeká nejpozději příští rok(ne-li už letos) a ten můj-bílý, mám také doma-zrovna včera si v něm děti listovali.Ale kamarádka má prvňáčka, takse asi kouknu u nich, jaký tu ve škole slabikář používají.

Anonymní řekl(a)...

Prosím vás, mohl by mi někdo tady napsat text básně vlídná past. Děkuji velice pěkně. Pavlína

Anonymní řekl(a)...

Moc rád bych také zavzpomínal na básničku "Vlídná past" ale pamatuji si jen první sloku. Zbytek se mi léty úplně vypařil z hlavy. Proto se i já moc přimlouvám za to, aby se s námi o ni někdo podělil. Moc prosím :) A moc děkuji :)
Zde je pro ukázku první sloka tak jak si ji pamatuji:

"Byla prý jedna vlídná past,
sýr do ní kdosi dal,
když v noci přišla myška krást,
past nezvala ji dál".

A dál nevím.......

:))))

pavo.uk řekl(a)...

Zdravím všechny přátele "Vlídné pasti" z Živé abecedy z roku 1977! I já jsem se vydal na strastiplnou cestu jejího dohledání a je to oříšek... Snad se v blízké době povede vyřešit a přidám sem onu úžasnou existenciální báseň v plném znění - jistá naděje se momentálně objevila v Olomouci:-)

Martin

"Nauč se třeba třešně krást,
tak jako kos či drozd..."

Anonymní řekl(a)...

Zdravím
Taky hledám (a vzpomínám)
Myší past :)

"Byla prý jedna vlídná past,
sýr do ní kdosi dal,
když v noci přišla myška krást,
past nezvala ji dál".

Nechoď sem, sklapla bych..
...A tak šla hledat jinou past která by řekla račte dál

Anonymní řekl(a)...

Jak tu ně kdo vzpomínal na báseň Vlídná past...tak se mi ji podařilo najít ve starém Slabikáři.Pokusím se naskenovat a vložit pro ostatní.

Anonymní řekl(a)...

Byla prý jedna clídná past.
Sýr do ní kdosi dal,
ale když myška přišla krást,
past nezvala ji dál.

"Nechoď sem" řekla myšce past.
"Sklapla bych.Uteč. Jdi se pást,
trávy je venku dost.
Nauč se třeba třešně krást,
tak jako kos a drozd.
Anebo už buď hodná myš,
chrupej i suchý list,
až řeknou ti:"Jen špenát smíš,"
pěkně ho začni jíst."

Ne, ne, myš ví, že sýr je slast.
Kdo by se sýra vzdal?
A běží najít někde past,
co řekne:"Račte dál!"

wlcice řekl(a)...

Bezva! to je dokonalé!!! díky!

Anonymní řekl(a)...

Není zač. Našla jsem úplné poklady. Třeba Náš svět z roku 1977. Teda některé básně jsou fakt pecka :-))) Ale nostalgie je krásná.

Anonymní řekl(a)...

Anonymní mohla bys mi prosím napsat,kolik dílů Slabikáře Náš svět bylo?Jsem sběratel slabikářů a mám jen 3.díl z r.1975.Slabikář i ostatní knížečky pro 1.třídu jsou super na dobrou náladu,tak krásně se vzpomíná :-) Nemáte někdo Slabikář či jiné zbytečně na půdě?Moc ráda koupím, díky.

wlcice řekl(a)...

nejste náhodou tato dáma? : http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10314241266-hobby-nasi-doby/212562223000032-hoby-nasi-doby/obsah/232715-sbirka-slabikaru/

Netuším, kolik bylo dílů toho slabiáře. Já je nijak aktivně nesbírám, jen jsem nebyla schopna se jich zbavit. připadají mi jedinečné. Knihy s příběhem :-)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, pro informaci:1.díl Slabikáře je Živá abeceda r.vyd.1976. Autoři jsou stejní, jako u bílého slabikáře.Druhý díl je Slabikář - bílý-I.Fabiánová,J.Hřebejková,E.Veberová.Byl vydáván snad až do r.1992. Náš svět je 3.díl k tomuto slabikáři.Sestavily tytéž autorky.Kromě této knížečky byla ještě k tomuto bílému slabikáři jako 3.díl knížečka Malý čtenář, ty samé autorky.