Co dokáže účastník zájezdu

Pokaždé, když jedeme na dovolenou s CK, obvykle už ve frontě na odbavení na letišti nás upoutají svým chováním někteří jedinci. Pracovně jsme si je nazvali vieweghovským termínem "účastníci zájezdu".

A jak se pozná takový ryzí účastník zájezdu?

- Zpravidla už u odbavovací přepážky zápasí se slunečníkem, který s sebou táhne, aby ušetřil za půjčovné. nemůže se dopočítat svých zavazadel a rozhodně vyžaduje letenku k okýnku do 1.řady :-)

- U vstupu do letadla, aniž by letušku pozdravil, bagruje připravené noviny a časopisy a příručními zavazadly kosí hlavy již sedících pasažérů.

- Odmítá zavazadlo uložit do zavazadlového prostoru nad hlavou. Hodlá jej mít protipředpisově na klíně.

- Po doletu do cíle má problémy najít průvodkyni viditělně označenou logem dané CK.

- Vyznačuje se tím, že hovoří pouze a výhradně česky. Má-li se dorozumět s cizincem, zesílí hlasitost a začne výrazně artikulovat a gestikulovat rukama.

- V recepci hotelu se dožaduje výhledu na moře, ačkoli si za tento nadstandard nepřiplatil.

- Program "all inclusive" chápe tak, že ráno začne konzumovat a nepřestane, dokud nepůjde spát. Je velmi rozčarován, že bar zavírá o půlnoci.

- Samooblužné automaty na nealkoholické nápoje jsou zpravidla oblepeny piktogramy, kde je jasně vyjádřen zákaz čepování nápojů do PETlahví. Účastník zájezdu však neváhá a láhev přesto donese. Perlivé nápoje, které se pak pod tlakem snaží úzkým hrdlem nacpat do nádoby,  pak vystříknout gejzír na všechny strany. Postříkaný je nejen onen účastník, ale i spousta dalších- nic netušících účastníků- ale také štosy čistých skleniček a podlaha kolem... letos  jsme viděli i točení piva do PETlahve- a to bylo teprv rodeo! Číšník sice lamentoval, ale to je tak všechno, co si k hostovi může dovolit.

- Automat na kávu a čaj je vybaven dvěma tlačítky, U jednoho je čitelný nápis "CAFÉ CREME" u toho druhého " HOT WATER". Zkušený účastník si do připraveného šálku vloží pytlík s čajem, zmáčkne tlačítko "café creme" a řve:  "... do pr**le ... tady teče černá voda!!"

(foto je pouze ilustrační, tak jsem radši rozmlžila obličeje)
- Oblíbená pochutina: moučníky. kolik proužků melounu se dá naložit na dezertní talířek? ...správně: 12 a ten třináctý bafnu pěkně do ruky, abych nemusel chodit furt dokola...
Dortíky- vždy nazdobené, pokaždé minimálně tři druhy naservírované. Účastník si nandá 3kusy. Kousne do prvního  zjistí, že je to něco, co nechtěl- hlasitě okomentuje, proč to nebude jíst - nechá talíř talířem a jde bagrovat další.

- U baru žádá panáka do 3dcl sklenice- dožaduje se, že bude naplněna centimetr pod okraj.

- V případě potřeby si do PETlahve odlije olivový olej, který je společně s kečupem a kořením volně k dipozici v jídelně.

- Rozhodně nebude pít u bazénu z plastových kelímků- skleničky jsou zakázané z prostého důvodu: rozbijí-li se, může se bosý plavec (nejčastěji dítě) o střepy pořezat. Ale není nic jednoduššího, než přivolat obsluhu baru, aŤ to pořádně!! uklidí.

- Průvodce šílel, když mu jedna moravská dáma donesla přímo ke snídani v ubrousku švába.Cpala mu ho pod nos a řvala, že to ještě nikdy jistě neviděl!!  Hotel je v zahradě a na balkonech rostou keře a jiné rostliny- švábi zkrátka v těchto  krajinách žijí. Nemusím s nimi bydlet-to ne, ale že je potkám, s tím bych měla počítat.
- Správný účastník si na talíř nandá všechno, co se servíruje. A hned je důvod zanadávat si, že "vaří pořád to stejné"
..........................
Bylo toho víc, ale to zas třeba někdy příště. Musím uznat, že chvílemi mi nebylo vůbec příjemné, že patřím k té české výpravě...

14 komentářů:

Emily řekl(a)...

My máme podobnou zkušenost s jedním buranem v jeskyních ve Slovinsku. Člověk se občas stydí, že je stejné národnosti, chjo.

Marianna řekl(a)...

Moji oblíbení jsou ještě ti, kteří musí v letadle jít čůrat před přistáním, když už svítí kontrolka se zapnutými pásy a letadlo je potemnělé, a jakmile se letadlo dotkne koly runwaye, on si zaplácá jakože (asi) díky pilotovi, běží si koupit k letušce duty free cigára, ačkoli zmíněná kontrolka svítit dosud nepřestala...

Lucka řekl(a)...

Nevím, zda tě to utěší, ale moji rodiče mi obdobné zážitky povídali také. Pouze s tím rozdílem, že se takto chovali rusky mluvící účastníci. V hotelu byli jako češi jediní..

Gabro řekl(a)...

Jak hezky jsi to vystihla :-)

Aranel řekl(a)...

Pěknýýý...no my "ji" poznáme podle čerstvé trvalé ondulace...a když ji bolí nohy... už nemůže, tak se opře o někoho nekonfliktního - nejlépe o Pepu- a odpéruje se vpřed :oD
No to já uvažuju, že na vém blogu zpražím delegátky..páč co nás provádělo Římem ..by dalo na pár šťavnatých příspěvků

wlcice řekl(a)...

jsem pro zpražení...a už se nmůžu dočkat! :-) My měli slečnu snaživou, což tedy taky není zvykem vždy!

zmrzlinka řekl(a)...

A to je dovod prečo ma nikto nedostane k moru a už vobec nie s cestovkou. Ja by som mala otrávený celý pobyt pozorovaním niečoho takého. Holt kým nebudem mať vlastný dom pri pláži musím bez mora vydržať :-)

Marta řekl(a)...

Takže vážně takoví jedinci existujou?

Blanka řekl(a)...

To poznávám a kromě Čechů se tak chovají ještě Rusáci.

newlife řekl(a)...

Eja: ovšem ta paní na fotce je taky výživná sama o sobě! Auuuu, jak může někdo jít do baru v plavkách, i kdyby měla postavu jak Twiggy, což rozhodně nemá!!!???

Kopretina řekl(a)...

Wlčice, díky za zprostředkování.Letadlem jsme dosud nikde neletěli, na dovolené, když už tak na vlastní pěst, takže spoustu toho neznám.
Co dodat.

Janah -Švédské listy řekl(a)...

Ještě bych dodala, že obdobně se chovají Němci, hlavně to s těmi plnými talíři a vůbec s jídlem. Oproti nim máme jednu ctnost - většinou se nechováme nadřazeně a sprostě k personálu, ale možná je to tím, že neumíme jazyky :-)
Jinak velmi dobře vystiženo.

Andrea řekl(a)...

Já ještě nikdy nebyla účsrtníkem zájezdu:-) Musí to fakt být zábava:-) tedy když nemluvím stejným jazykem:-)))

pisarka řekl(a)...

Díky za pozvednutí nálady, dnes jsem to potřebovala. Jak trefně napsáno! Bohužel mé postřehy jsou stejné, někdy se za nás Čechy taky stydím.