Den v zajetí doktorů

18.7.2011

Kdo chce, může si tipnout, co je tohle:



Kdo si myslí, že kardiostimulátor v různých svých vývojových fázích, odpověděl správně. Ten vlevo je nejstarší z této sbírky, vyráběný v Tesle. A tyhle dráty vám doktor vpraví do těla- tedy do srdce, aby pracovalo ve správném rytmu. Vybere vám typ nejvhodnější pro vaše potíže a může vám slíbit, že dalších 10 až X let budtete fungovat "jako za mlada" :-)

Samozřejmě jsem velmi zkrátila a zlehčila obsah přednášky naší skvělé paní dr. Evy, která tento pobyt zaštiťuje po zdravotní stránce (přecejen koncentrace nemocných dětí je zde velká).
Paní dr. v civilu léčí lidem srdíčka. Je nesmírně šikovná a ani po letech ji práce nepřestala bavit- tleskám a opakuju, že tyhle lidi miluju!! Neznám nic horšího, než zmořen svými zdravotními problémy vstoupit do ordinace znuděného a nerudného doktora!

Paní dr. povyprávěla velmi zajímavě o historii kardiostimulátorů- já si jen pamatuju, že se používají od r. 1958 a že je zavedl jakýsi švédský doktor a jeho první pacient prodělal cca 26 reoperací (baterky se tehdy vybíjely po několika měsících) - a přežil svého operatéra o pěknou řádku let... Inu paradoxy ;-)


Dneska jsou kardiostimulátory velikosti větší mince- viz ten v igelitovém pytlíčku vpravo. Kdo si chce přečíst více a okouknout názorné fotky, jak a kam se kardiostimulátor zavádí- může kliknout SEM.

Vážně to bylo velice zajímavé.

V závěru přednášky jsem z okna místnosti  zahlédla, jak naše Martina letí dolů z cca 2metry vysoké prolejzačky (neměla tam samozřejmě co pohledávat!!) - spadla, prokousla si ret, tekla jí z nosu krev a řvala jak tur. Já měla rázem tachykardii!!! ;-) Martinu jsem dotáhla do koupelny, vše jsme zaléčili svépomocí - dostala vyhubováno, že neumí poslouchat a vidí, k čemu to pak vede... dobrý.

Horší to ten den začalo být s Majdou. Odpoledne zas začala zvracet. Jentak. Tušila jsem, že bude zle. Večer to nebylo lepší. Paní dr. jí píchla injekci na zklidnění žaludku, ale nezabralo to. :-(  Tušila jsem, že výjezd do hradecké nemocnice bude nevyhnutelný. Preventivně  jsem volala Katce- pracuje tam jako dr.-sice na jiném oddělení, ale my jsme extra případ a je pro doktory neznalé našich poměrů lepší, když je někdo věrohodný varuje :-) Katka byla zlatá, vše vytelefonovala a my opravdu sbalili věci a jelo se na kapačku.

Musím personál jen a jen chválit. Madlenu napíchli hned napoprvé, ubytovali ji na pokoji- přesně odbíjela půlnoc.

Krom nějakého šíleného dotazníku, nad kterým jsme se s Wlkem  sice dobře bavili, ale nedokázali na některé otázky najít vhodné odpovědi - kdo tyhle věci vymýšlí??? - jim nemám co vytknout.
Sestry opravdu celý den kmitaly, žádné vysedávání na sesterně - doktorů se tam za ten den a noc vystřídalo taky několik. Majdě se asi vrátilo to, co začalo už minulý týden s babičkou. Ono je to vcelku jedno, protože vždycky to končí stejně: kapačka a většinou je dobře. On tomu tedy nikdo nevěří, ale je to tak.

Majda se stala "vlastnictvím FN HK", jak se na peřině píše ;-)



Ráno se Majda vzbudila s dobrou náladou. Byla ochotná i jíst! Řekla, že půjdeme domů. Pan dr. tedy koukal dost vyjeveně, ale zas se moc nebránil- dohodli jsme se, že počkáme do večera- a necháme ještě pro jistotu kapat jednu bandu elixíru života. Majda celý den jedla, pila a tvářila se vesele.

Venku bylo krásně, naše společenstvo mělo na ten den v plánu celodenní výlet- tak naším cílem bylo poznávání FN HK. Někdo sbírá turistické známky, jiný zas lékařské zprávy... někdy si připadám jak blázen.

Ale mají to tam krásné!
Pokoje vyzdobené takovými veselými dekoracemi:



A za nápadité považuju i rozcestníky na chodbě
(ty jsem ještě nikde neviděla- a to jsem za ty roky už slušně zcestovalý nemocniční turista;-)


Večer se jelo zpátky do tábora!
Chvíli jsem si pohrávala s myšlenkou, že půjdu hned spát, ale pak mi to přislo  škoda-  radši jsem se šla rozptýlit do společnosti- a dobře udělala! :-)
Majda spala jak dudek - tvářičky pěkně růžové, tak jsme připili na její zdraví a modlili se, aby se nic podobného neopakovalo!

4 komentáře:

Janah -Švédské listy řekl(a)...

Tak hlavně, že všechno dobře dopadlo, i když se vám to hezky sešlo v jednom dni.

Anonymní řekl(a)...

Ty jedna, ani ses neozvala. Doufám, že to byla opravdu jen jednodenní záležitost. J. D.

Andrea řekl(a)...

hrúza, vy máte věci, hlvně že to dobře dopadlo..

LenkaS řekl(a)...

Vy si ani o prázdninách nedáte pokoj a nemocnici navštívit musíte. Tak doufám, že máte na dlouho vybráno. Moc vás všechny zdravíme a přejeme jen krásně prožité dny! Žádné úrazy a nemoci!