Jak jsme vyráběli hořické trubičky

3.12.2011

Tak tohle je moje kamarádka Lenka. Bydlí v Hořicích, což každému mlsounovi jistě navodí asociaci, při které se mu nutně zjeví  mls v podobě hořické trubičky.

S Lenkou se známe už dlouho. Paradoxně nás sblížila věc velmi nepěkná- totožná diagnóza našich dětí.:-(  No ale to samozřejmě k přátelení nestačí :-) Prostě je to jeden z lidí, o nichž víte, že jim můžete zavolat i dlouho po půlnoci, což skutečně v krizových stavech občas činím (mám tím na mysli naše nemocniční výjezdy s Majdou a takové "lahůdky"). Takže tahle moje "osoba blízká" zorganizovala náš výjezd na východ. Poté, co jsme navštívili nechanický zámek, vydali jsme se na návštěvu do Hořic.

Program byl poetický: nic nedělat :-)) To se tedy nakonec moc nepovedlo. ;-) Lenka naservírovala luxusní  svíčkovou (jedla i naše potravní specialistka Majda, které zpravidla k životu stačí vzduch a voda :-))

Po obědě jsme s Wlkem projevili zájem o rozestlání postele. Byli jsme z toho jídla úplně znavení! Ale k tomu nedošlo. Wlk byl odvelen na detašované pracoviště- zprovoznit dědovi PC-( dědovi vypadl skype a byl celý nesvůj ;-))

Naše dámská sekce se vrhla na výrobu domácích hořických trubiček. Recept tu nezveřejním, není k mání. Je to jedna z věcí, které se zde v kraji dědí z generace na generaci, a tak jsem jen pochytila pracovní postup, jak z tajně upečené placky hořickou trubičku umotati a při tom si prsty nespáliti a trubičku nerozmačkati :-))

Ve zkratce to vypadá asi takto- a jí se to mnohem rychleji, než se to vyrábí. Dobré jsou naplněné šlehačkou, což jsem s ohledem na blížící se Vánoce nepratikovala. 

Návštěva se nečekaně protáhla. Děti a mládež se odebraly do vedlejší místnosti- hrály hry a nikdo o nich ani nevěděl. Martinka jim zvládla asistovat :-)

Lenka se opět vrhla do kuchyně a začala smažit řízky... nechápu!! myslím, že touto návštěvou jsem definitivně vyčerpala svůj příděl masa pro letošní rok!! Vše bylo výborné!

Domů jsme dorazili až pozdě večer, což vlastně nikomu nevadilo, protože byla sobota! :-)
Děkujeme za vlídné přijetí a budeme se snažit vám to oplatit 28.prosince u nás v Praze!! Těšíme se! ;-)

7 komentářů:

Klarkas řekl(a)...

Škoda, že není recept :-) Je zvláštní, že v internetové době ani mistr Google nepomohl, ale za to si hořické trubičky zaslouží spíše obdiv

Lucka řekl(a)...

mě by určitě recept nepomohl..:))
luxusní návštěva :)

Baruschka řekl(a)...

Taky jsem zajásala, že konečně bude recept a nic.. Jen ať si i nadále pěkně hlídají tohle sladké zlato! Je to jen a jen dobře! :-)

A jsem zvědavá, jak dopadne vánoční koncert :-)

Anonymní řekl(a)...

Jen dotaz trubičky jdou péct na sklokeramické desce? Máma měla takový elektrický strojek, který se odboručil do věčných lovišť a já jsem z toho nešťastná. Je potřeba plotnu mazat a čím? Včelím voskem?

Lenka řekl(a)...

Hořické trubičky se na plotně, v mém případě sklokeramické ,pouze stáčejí. Oplatky na trubičky se pečou na speciálních formách. Mně je peče můj tchán a já doufám, že tajný recept na oplatky jednou zdědím i s formou na pečení. Po upečení se oplatky musejí nechat zvlhnout, nejlépe ve sklepě u mé maminky a potom se teprve stáčejí.Nejlepší jsou trubičky čerstvě stočené ještě teplé. To je dle slov naší Báry opravdové nebe v hubě. Jinak oplatky na stáčení se nechají koupit v každé hořické cukrárně, popřípadě i u výrobců trubiček ve výrobnách v Hořicích.

Andrea řekl(a)...

já je miluju..sežrala bych kila!

LenkaS řekl(a)...

Lenka je výborná hostitelka! Vlastní zkušenost. ;-)
Krásně jste si ten převánoční výlet užili.
Přeji všem co nejvíce takových osob blízkých jako je Lenka!