Smuteční průvod na Hrad

21.12.2011

Nedalo nám to. V předvánočním shonu jsme s Wlkem  se vším sekli a šli naposledy doprovodit pana prezidenta na Hrad.

AlespoŇ stručně popíšu můj subjektivní dojem z celé akce:
Smuteční průvod byl velkolepý. Už dlouho jsem nebyla uprostřed takové masy lidí.
Poslední masová akce, které jsem se zúčastnila, byla asi právě revoluce v roce 1989. Nejsem pouliční typ, nechodím demonstrovat za zvýšení platů, ani za zrušení čehokoli... ale tohle mi přišlo úplně samozřejmé.

Směrem ku Hradu proudily krátce po osmé hodině davy lidí. Všichni šli klidně, spořádaně- policajti různě odkláněli dopravu z exponovaných částí centra (pobavilo mě, kolik řidičů vůbec nerozumí policejním signálům... ) - kupodivu nikdo nedělal scény, všichni to chápali.



Ač jsme k branám Hradu dorazili kolem deváté hodiny- tedy hodinu před očekávaným příchodem průvodu- neměli jsme šanci dostat se blíž. Stovky lidí spořádaně stály  a čekaly. Mně se podařilo zachytit jen vršky praporů. K tomu zněla hudba a dusot vojenských bot.

Všichni  jakoby se zklidnili. Mlčeli, vzpomínali, přemýšleli, rozjímali...


A pak zazněl poslední potlesk pro Václava Havla a symbolické zvonění klíčů... 



 ... velmi působivé a dojemné. jen těžko šlo zadržet slzy  a dojetí. Pánové sňali pokrývky hlavy a nad hlavami davů se vlnily ruce znázorňující  "vítězná véčka"

Víc takových osobností-  a možná by svět vypadal jinak...

R.I.P.

10 komentářů:

zmrzlinka řekl(a)...

Ja som sla z Betlemskeho na Hrad na konci sprievodu (som klaustrofobik), bolo to nadherne, tiche, dostojne a tie davy boli tak sympaticke. Preco to vsetko mizne mimo vynimocne udalosti raz za 20 rokov :-(

A sprievod s lafetou som si uz musela pozriet online v praci, nastastie bez zvuku, tak som sa zdrzala slz:-)

Marianna řekl(a)...

Možná by i svět vypadal jinak, kdyby si obyčejní lidé dokázali implementovat jeho myšlenky do svých životů. A nemuselo by jít o kdejaké velikány...
Ačkoli si to Klaus ješitně nemyslí, končí jedna éra. A jediné, co "národ" propříště bude spojovat, bude hokej. Smutno mi je.
Jeho slovy: "Demokracie ty, kteří ji berou vážně, ohromně svazuje, zatímco těm, co ji vážně neberou, umožňuje téměř vše..." A o tom to je :(

Anonymní řekl(a)...

Kdybych bydlela v Praze,určitě bych se taky šla rozloučit,poděkovat. Sledovala jsem alespoň vše v TV.Bylo to důstojné,dojemné.A ten obrovský dav lidí ve mně vzbuzuje naději,že Havlův odkaz nebude zapomenut.

ivy

thora řekl(a)...

So sad, I wish I could have been there. Thank you for going and this post.

Katka řekl(a)...

Marína, súhlasím.

wlcice řekl(a)...

Marína:

naprosto přesně řečeno.

Včera jsem poslouchala nějaké staré záznamy rozhovorů Havla s Přidalem, co teď vysílá TV - opravdu požitek-pro ucho, pro ducha... tak ještě to vše uvést v život...

Marci řekl(a)...

díky za reportáž, jako bychom tam byli

Jitka Neradová řekl(a)...

Naprosto souzním

Lucka řekl(a)...

děkuju za zprostředkovaný zážitek.
Nebylo možno do Prahy jet.

Kopretina řekl(a)...

Wlčice, díky za zprostředkování, od Tebe to ještě vyzní zase jinak, když to čtu, než když to vidím na obrazovce...a kdybych měla psát, co pro mne V.H. znamená,nemám ho jako ideál, beru ho jako obyčejného člověka, který také chyboval, jako občas každý z nás, ale byl postaven na místo, kde by asi nikdo tenkrát nevěděl, jak kolikrát jednat, tak mi dost vadilo, jak se nad ním mnohde diskutující lidé sesypaly, sama nad tím teď přemýšlím, ale dokud člověk žije, tak si spoustu věcí asi neuvědomujeme. Je a bude výnačnou osobností našich dějin.