Rozloučení

24.3.2012

 

Moji milí,

moc děkuju všem, kteří se  v sobotu jakýmkoli způsobem rozloučili s Majdou.

Obřad v kostele byl podle našich představ: netradiční, a přesto důstojný - a doufám, že i většina zapřísáhlých ateistů zjistila, že toto místo může na člověka působit kladně a nenásilně.

Jsem moc ráda, že většina lidí pochopila smysl tohoto obřadu a přizpůsobila se našemu pojetí. Nechtěli jsme, aby lidi domů odcházeli ztraumatizovaní smrtí mladé dívky. Chtěli jsme, aby se zamysleli nad tím, jakou cenu by pro ni měl život prodlužovaný pomocí přístrojů.

Promítli jsme mozaiku jejího života v 5minutách - snad bylo z fotek patrno, že žila vesele a pestře a jinak by ji to určitě netěšilo.

Děkujeme i těm, kteří s námi zůstali po obřadu, protože i to je pro nás důležité. Je dobré sdílet nejen radost, ale i smutek.
Bylo nám s vámi dobře a těšíme se, že se budeme vídat častěji a při úplně jiných příležitostech!!

Někteří z vás si už psali, jestli jsou fotky někde k vidění, že "to bylo rychle a že přes slzy nebylo vidět... "
Tak tedy zde: http://www.youtube.com/watch?v=AILBQR1WNcw

Děkujeme paní farářce Radce, která ve své řeči zmínila vše, co hrálo v Majdině životě důležitou úlohu: životní styl, přístup k nemoci, smysl pro humor, ale vybídla také k zamyšlení, zda občas nešlo některé věci lépe přizpůsobit a méně tím Majdě dávat najevo její jinakost. To už si každý musí probrat sám se sebou sám...

 Bylo řečeno vše.
A děkujeme i za výstižné verše, které rovněž zazněly při čtení z Bible:

Všechno má určenou chvíli a veškeré dění pod nebem svůj čas:
Je čas rození i čas umírání, čas sázet i čas trhat;
je čas zabíjet i čas léčit, čas bořit i čas budovat;
je čas plakat i čas smát se, čas truchlit i čas poskakovat;
je čas kameny rozhazovat i čas kameny sbírat, čas objímat i čas objímání zanechat;
je čas hledat i čas ztrácet, čas opatrovat i čas odhazovat;
je čas roztrhávat i čas sešívat, čas mlčet i čas mluvit;
je čas milovat i čas nenávidět, čas boje i čas pokoje.

Děkujeme i za milé vzkazy a dopisy a neuvěřitelně originální pozdravy, které jste dali do krabice na vzkazy pro Majdu, nebo poslali mailem, či dopisem!  Vše je  dojemné, milé, srdečné, upřímné...

Rovněž musím napsat, že v krabici bylo i 2600Kč, které zašleme na účet určený  projektu  pro podporu dětí s tímto vážným onemocněním. Takže i dobrý skutek byl učiněn.

V současné době vše doznívá. Lidi mi sdělují své pocity ... 
Těší nás, že jste s námi v myšlenkách, vzpomínkách a i v plánování budoucnosti. Bude to pro nás zcela jiný život. Ale určitě taky zajímavý.

Děkujeme i za květinové dary. Momentálně máme vše vystavené na zahradě, protože první nemovitostí, kterou si s Wlkem koupíme, bude hrob ;-)  Zvláštní začátek nových zítřků... inu stylový ;-)

 Děkuju za všechno!

Markéta &Vlčí smečka

22 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Milá Wlčice, nezúčastnila jsem se osobně, přesto jsem byla v sobotu v duchu s vámi a prošla jsem si fotky.
Tak si říkám - až přijde můj čas, kéž by se se mnou přátelé také loučili takhle hezky.
Bragnae

Majka řekl(a)...

Ty fotky jsou nádherné..., já... prostě nemám slov, Majda vypadá tak spokojeně. Budu se opakovat, ale díky Vám prožila toho tolik, co jiní nestihnou za dlouhý život.

Anonymní řekl(a)...

Hluboká úcta, obdiv a potlesk.
Byla jsem po dlouhé době s přáteli, přesto jsem odběhla a ve výklenku skály zapálila svíčku.
Fotky jsou překrásné, úsměv Majdy zachycuje všechnu radost ze života a zážitků. OPRAVDU NEPOPSATELNĚ SMEKÁM PŘED VAŠÍM POJETÍM. Smekám.
Magda

Anonymní řekl(a)...

Vaše Madlenka měla s Vámi krásný život i krásný konec života a velmi milé rozloučení. Víc jste udělat nemohli. A to, že odešla v rámci jejích možností pravděpodobně v dobrém zdravotním stavu a doma, považuji skutečně za dar. Smutno je a bude, ale přeji hodně sil Vám rodičům i Martince. Soňa

Anonymní řekl(a)...

Fotky jsem si prohlédla, moc krásné a je z nich vidět, jak byla Majda šťastná a spokojená v té Vaší smečce. Myslela jsem na Vás v sobotu a myslím pořád. Iva

thora řekl(a)...

Thank you for this wonderful post. I had been thinking of you on Saturday. Unfortunately, I cannot open the link but I'll try from another computer later on.

Anonymní řekl(a)...

Milá Wlčice. Je neuvěřitelné, jak silná pozitivní energie z Vás vychází ve chvílích, které jsou pro každou mámu noční můrou. Fotky Majdy by si měl povinně prohlédnout každý, kdo má při běžných starostech pocit, že není dostatečně šťastný. Majdě i Vám určitě velmi často nebylo do smíchu, přesto na všech fotkách Majda září. Jste opravdu VÝJIMEČNÁ rodina - v nejlepším smyslu toho slova. Majka

Anonymní řekl(a)...

Ráda čtu, že rozloučení proběhlo pěkně. Vzpomínala jsem na vás a Majdu celý den.Pendula

apokalypsík řekl(a)...

Chtěl bych vám stisknout ruce pro tu sílu a energii, která vás drží, dokonce se mi chce napsat, že přichází shůry...

Vždycky jsem obdivoval, jak bohatý a pestrý je náš český jazyk, v souvislosti s vámi jsem nalezl malý nedostatek - zemřou-li rodiče, zůstane sirotek, odejde-li partner, truchlí vdova, ale pro takovou tragédii, pro pozůstalé rodiče, naše mateřština slovo nemá...

Dobro s vámi.

Andrea řekl(a)...

myslím na vás...markét. víš, byl to nejhezčí poslední rozloučení, ci jsem zažila...asi změním svůj přístup....

Marta řekl(a)...

Jsem ráda, že rozloučení proběhlo tak, jak jste si představovali, myslela jsem na vás (a myslím pořád). Video je nádherné, Majda toho stihla opravdu hodně...

Kopretina řekl(a)...

Wlčice, ač jsem se nezučastnila osobě, přesto jsem na vás myslela. Vaše představa rozloučení, jak jsi o ní psala, se moc moc blíží té mojí, a jsem ráda, že proběhlo, tak jak jste chtěli. Jste s Wlkem ti nejlepší rodiče, jaké Majda mohla mít, a jaké Martinka má, máte můj obdiv.J.

Anonymní řekl(a)...

Milá Markéto, Majda prožila život s lidmi, kteří ji bezvýhradně milovali, to se někomu nepodaří ani za hodně dlouhý život. Myslím na Martinku, moje holky jsou 9 a 14let a mnohdy jsem ve Vašich holkách viděla ty své, a vím, že Martinka si ponese Majdinu moudrost a nadhled sebou dál a bude jí pomáhat překonávat vše těžké. V tom si myslím, že Majda jako splnila na 100 % svoje sesterské poslání, třebaže tu byla krátce. Olga

Lucka73 řekl(a)...

Díky moc.

Za to, že jste nám nechali nahlídnout do vašeho života. Díky za to, že jste nám dali možnost se s Majdou rozloučit, i když třeba jen na dálku.
Díky za vše.

Vám všem, Majdě...

Velké díky.

Lucie Konečná řekl(a)...

Taky jsem byla v sobotu v duchu s Vámi a děkuju za možnost nahlédnutí do Vašeho myšlení, prožívání a soukromého světa. Majdě nebe!

Daniela řekl(a)...

Krásné, musím zase začít víc fotit :-). Jste úžasní, vstřebávám a ukládám. Ještě jednou díky, že jste nechali nahlédnout. D.

Baruschka řekl(a)...

I já jsem byla v duchu s vámi, ač vzdálená 120 km.. Moc děkuju za možnost číst o tom aspoň zěptně a hlavně za přístup celé vaší rodiny. Myslím, že jste zas zbortili jedno tabu, že takové rozloučení nemusí být za každou cenu traumatické..

A můžu mít všetečnou otázku? Co Martinka? Pokud jsem příliš dotěrná, omlouvám se a neodpovídej, jen na ní také hodně myslím, přece jen máme doma stejně mladého človíčka.

wlcice řekl(a)...

Děkuji za vaše psaníčka, komentáře a všechny ostatní projevy. mrzí mě,že nestíhám na vše odpovídat. jsem opravdu děsně unavená.


O Martince taky pojednám... to je silná kapitola. snažíme se o všem mluvit, někdy je to těžké...

Unknown řekl(a)...

Děkuji, že jsem se mohla díky fotkám rozloučit i já. Držte se!

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za vaše psaní a sdílení. Jste nejlepší rodiče jaké mohl Majdě osud dopřát! Fotky jsou opravdu nádherné, vybrané s citem a láskou. Dnes jsem natrefila na tyto řádky a hned jsem si vybavila vás. Snad nevadí, když je sem vložím. Opatrujte se, myslím na vás Eva
Můžeš plakat, protože odešla,
nebo se můžeš usmát, protože žila.
Můžeš zavřít oči a modlit se, aby se vrátila,
nebo můžeš oči otevřít a vidět všechno co tady zanechala.
Tvoje srdce může být prázdné, protože ji nevidíš,
nebo může být plné lásky, kterou jste sdíleli.
Můžeš se k zítřku obrátit zády a žít včerejškem,
nebo se můžeš těšit na zítřek právě kvůli včerejšku.
Můžeš si pamatovat jen to, že odešla,
nebo můžeš chránit její památku a nechat ji žít dál.
Můžeš plakat a uzavřít se, být prázdná a otočit se ke všemu zády.
Nebo můžeš udělat co by ona chtěla...
Usmát se, otevřít oči, milovat a jít dál.

Petra řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Milá Wlčice,
díky za to,že jste nás nechali nahlídnout do vašeho soukromí...
v sobotu jsem byla duchem s Vámi ,zapálila jsem doma svíčku a myslela na Majdu. Ty fotky jsou krásné,Majda ač měla krátký život, prožila spoustu věcí ,které neprožily některé zdravé děti,měla skvělé rodiče, kteří se jí plně věnovali.
Smutno je a bude..
Celé rodině posílám hodně sil ,držte se .
Petra