Družební

11.-12.1. 2013

Marcela dostala momentální nápad a zhruba ve středu vyslala SMS, že nás v pátek očekávají a že bude mejdan u příležitosti 6.narozenin K. Sice jsem byla přesvědčena o tom, že nestíhám a že mi minimálně dva dny v tomto týdnu chybí k tomu, abych dostála všem svým závazkům, ale... bylo to silnější než já- a tak se jelo!

Čekala nás celá tlupa Zázvorků (jich je hrozně moc! ;-)) - Marcela upekla krůtu a plněné brambory, vyrobila krásný dort ve tvaru fotbalového hřiště, po němž se proháněli marcipánoví fotbalisti :-)),  a z hurá akce byl nakonec super večer, který skončil několik hodin po půlnoci :-))

My jsme ještě jentak pro jistotu s sebou vzali naši oblíbenou hru  DIXIT.   Zázvorky ho neznaly, ale hned po prvním kole se z nich stali gambleři! Vůbec nechtěli přestat!! ;-)
A s přibývajícícmi špunty rostla i chuť do této karetně-fantazijní hry. No, vysmátá jsem asitak na půl roku předem :-))


Protože jsme se nacházeli v oblasti středních Čech (Říp coby kamenem dohodil), vydali jsme se druhý den na vlastivědnou vycházku- po stopách nejstarších českých dějin. Martina jásala- v Peruci  mohla okouknout reálie k pověsti o Oldřichovi a Boženě. Od Boženiny studánky jsme se přesunuli k památnému Oldřichovu dubu (je asi 30 m vysoký, kovovými sponami sešroubovaný a už značně zchátralý...).
Údajně se tu Oldřich s Boženou setkali kolem r.1004- před narozením syna Břetislava, díky kterému pak na českém trůně vládli Přemyslovci několik dalších století.

 
Poté se pokračovalo na krásnou vyhlídku. Počasí bylo jak vymalované- obloha vymetená, teplota lehounce pod nulou a viditelnost parádní. Hle:  zemský ráj  to na pohled! ... Překrásný výhled na České středohoří, ten se určitě nikdy neokouká. Zkoumali jsme jednotlivé kopce podle popisu a kochali se. Opravdu nádhera!!

 Oběd jsme pořešili stylově v hotelu "Oldřichův dub". Byla to skvělá volba! Příjemná obsluha, vynikající jídlo, vlídné ceny a  všude čisto, vybavený dětský koutek, takže mohu jen doporučit!


Cestou domů nám domorodci připravili ještě jednu zastávku- a to u pomínku tří císařů. (období napoleonských válek- r.1813)  Jsou vidět na onom reliéfu: rakouský císař František I., ruský car Alexandr I. a pruský král  Bedřich Vilém III. 

Smutné je, že vandalové vše kovové poničí a ukradnou, a tak orel i reliéf jsou vyrobeny z plastu a bronzové originály jsou před nenechavci ukryty v depozitáři :-(
Před odjezdem jsem u kávy zvládli partičku DIXITU :-)), a pak už uháněli ku Praze, protože večer nás očekávala malostranská beseda s dalším dílem BAROVÁNÍ ;-)

Děkujeme za skvělý program a bezva servis- příště u nás!!! My vám to vrátíme, Zázvorky :-) Her máme dosti, nudit se nebudete!! :-)

Bylo dost času na povídání a rozjímání, zjistily jsme s Marcelou, že už se známe 10let! 
Naše rodiny spolu prožily ty nejtěžší chvíle a je bezva, že jsme si vždycky dokázali být oporou. Ať už to byly překotné odjezdy do nemocnice, když byly naše velké SMA děti nemocné a nikdy nebylo jasné, jak pobyt na JIPce skončí... (dodnes mám v mobilu některé SMS schované), nebo pořizování dalších sourozenců v rodině s genetickou zátěží (taky bezva zábava!)... potom ty šílené funerální záležitosti... ale vždycky jsme to nějak zvládlili, rozmluvili, ustáli ... náš humor je pravda až ultračerný a není pro každého, ale my ho máme jako terapii, takže nezasvěcení se mohou zachránit leda včasným odchodem :-)
 

10 komentářů:

Baruschka řekl(a)...

Super tip na výlet! Díky za něj! Tímhle směrem od nás také často hledíme a kocháme se.

Anonymní řekl(a)...

Je velký dar mít takové přátele. A nezbývá než je hýčkat takovými akcemi jakou jste popisovala :-). Říp mě v létě asi nemine, takže díky za tipy :-). Hezké zimní dny. L.Z.

Jitka Neradová řekl(a)...

Vidíš, jak Ti ta historie hezky jde:-). Hezký zážitek, četla jsem i u Marcely, zjevně jste si to užili. Tak jen tak dál.

Lucka řekl(a)...

Tomu říkám večírek!
A neplánované akce bývají nejlepší.

Jen houšť 8)

Všednodennosti řekl(a)...

Děkuji za fotky,tady z irské Virginie jsem koukla ke mně domů,Peruc mám z loun co by kamenem dohodil a pohled na Louny a české středohoří mi vehnal slzu v oko!Krásně jste si to užili všichni a tak to má být!S pozdravem taky Marcela

Iva řekl(a)...

Jak už psal někdo přede mnou, je to dar mít takové přátele.Ale myslím, že vás pojí hodně a hýčkáte se navzájem. Vám to vydrží. A ta panoramata, to je něco. třeba se tam taky jednou podíváme.

Janah -Švédské listy řekl(a)...

Hru Dixit jsem neznala, ale mrkla jsem na odkaz a dost mě zaujala, budeme si ji muset pořídit :-)

LenkaS řekl(a)...

Narozeninový mejdan se vám vydařil! I výlet s nádherným výhledem.

Ipsilonka řekl(a)...

Inspirovala jsem se a mám ji! Těším se na víkend na děti, že si ji zahrajeme.

wlcice řekl(a)...

Ano, mejdan byl hrr organizován, ale lepší už to být nemohlo :-))

Ipsilonka: Tak doufám, že se budete bavit stejně dobře jako my! Martinka hraje od svých 7let a musím říct, že nám svými asociacemi někdy pěkně vytře zrak! ;-) Při nejbližší příležitosti musím rodině nadělit ten doplněk ke hře. ty staré karty už jsou okoukané :-)