Dlouho odkládaná oslava

20.9.2013

Martina slaví svoje narozeniny o prázdninách. Může si za to sama :-) Kdyby se na svět nehrnula o měsíc dřív, mohla je mít spořádaně v září- tak jako my všichni ;-)

Každopádně Martina je slavicí typ a dožaduje se oslavy s dětmi. O prázdninách se nemohly sejít, a tak to zase zůstalo na září, kdy obvykle nevím, kam dřív skočit. Akce se uskutečnila až 20.zářijový den... Co tomu předcházelo, to snad ani nebudu popisovat.

Děti dostaly pozvánku na oslavu ve "zvířecím stylu"-jak si Martina přála- a všem se termín hodil. Vyzvedla jsem si je ze školy hned po obědě  a rodičům žertovně napsala, že budou k vyzvednutí mezi 18.-24.hod. u nás doma.


Zatím jsem nepodlehla tomu, že se narozeninová oslava koná u MacDonalda, nebo v laser game centru nebo že se dětem pronajme část bazénu i s plavčíkem a nebo že se zaplatí v luxusním hotelu kuchař, který s dětmi chystá třeba oběd...  všechny výše jmenované akce se skutečně  na pozvánkách už objevily. Já vždycky jen žasnu na vynalézavostí rodičů.

Samozřejmě, že představa plného bytu dětí nepatří mezi ty uklidŇující :-), ale zase... je to výzva. Vím, že děti musejí mít čas pro sebe a pro volnou zábavu, ale zase vím, že nechat jim 4-5hodin na to, aby se zabavily samy... mohla bych toho pak dlouze litovat, a tak s Martinkou vždycky chystáme program. Tak, aby se pobavily, něco se naučily a ještě se třeba i vylítaly venku.

Sice jsem den předtím šílela- nestíhala jsem vyzvednout dorty, nachystat kartičky na bojovku- achjo, ta prokrastinace mě jednou přivede do hrobu!!- to se asi  odložit nenechá- a těch nedodělků, co tu jednou zbyde ;-) ...no prostě klasika. Martina se tak těšila, ža s tím byla otravná...


Nastal okamžik "O" a já se ocitla v tramvaji se sedmihlavou uječenou tlupou holek- jediný pozvaný muž se nemohl dostavit- onemocněl :-(
Od rána jsem se utěšovala tím, že je to JEN jednou za rok ... a že to má každý... a už aby to bylo za námi. (stydící se smajlík)

Uvítali jsme hosty- Wlk měl nařízeno si žádnou práci na páteční odpoledne nedomlouvat, potřebovala jsem schovávače pokladu! Samozřejmě mu zvonily telefony jak o závod...

Začalo se přípitkem a gratulacemi s předáváním darů.
Martina zářila štěstím- a holky taky, dostaly dětské šampáňo do "opravdových sklenic" :-)


Dort jsem tentokrát vyřešila zakoupením krabice minizákusků. Po předchozích zkušenostech, kde jeden nejí marcipán, další nesnáší krém, jinému zas vadí medovník -jsem dospěla k závěru, že bude nejlepší, když si udělají vlastní výběr. Osvědčilo se to náramně! Holky jásaly, že je to jako v cukrárně- každá slupla 4kousky- a víc už nemohly.


Prvním bodem programu uvedeným na pozvánce, byla výroba elixíru krásy :-)
Učily jsme se, jak vyrobit ozdobný cukrový okraj na skleničce, vyráběly dvoubarevný nápoj z jahodového džusu a žluté limonády..


Ani jsem nečekala, že je to bude tak bavit. Vyráběly o 106. Kombinovaly džusy, sklenice si zdobily citronovými plátky a barevnými brčky...
A labužnicky si pochutnávaly ;-)

Poté jsem pana Wlka odeslala s taškou věcí do blízkého lesoparku, aby nám připravil trasu na bojovku a hledání pokladu.
Holky zatím měly čas na šmejdění po bytě. Okoukly hračky, plyšáky, sponky a parádičky a mě šokovalo to, že byly úplně paf z Martinčiny knihovny. Nakonec tu skončily na podlaze s knihami- pravda, jsou to takové ty atraktivní knihy, kde je spousta interaktivních příloh, ale v kurzu byly i rozkládací Dějiny udatného českého národa od Lucie Seifertové... ;-)
Povídaly si k tomu vtipy, školní zážitky- já to nenápadně pozorovala z kuchyně, kde jsem myla skleničky a talířky, aby byly k dipozici na další akci.


Ve 3hodiny Wlk vyslal signál, že poklad je zakopán a můžeme směle vyrazit po fáborkách. Noc předtím mi to nedalo a sepsala jsem ještě úkoly, aby to bylo pestřejší :-)
Takový malý kvíz s možností výběru odpovědí. Správnou odpovědí získaly holky písmeno ze šifry. K úkolům mě inspirovala kvízová společenská hra "Proč mají kočky vousy". Byla to dobrá volba. Holky se chechtaly a u některých variant si nebyly moc jisté ;-)


Ze 14získaných písmen měly složit větu....


HLEDEJTE POKLAD ...

... dalo to práci, Wlk je liška podšitá a holčičky se docela zapotily, než našly pixlu s dobrotami.

 V lese se odehrála ještě jedna bojová hra, kterou jsem já před desítkami let :-)) hrála jako dítě- tedy pro tyto děti úplný pravěk. No, ale jeden by nevěřil, jak jsou jisté věci nadčasové... 

Hra se jmenuje LOVCI KOŽEŠIN (ona s e samozřejmě může jmenovat jakkoli jinak :-)
To se nastříhají čtverečky z barevných papírů a jsou vydávány za různě cenné kožešiny zvířat. Rozházejí se v určitém území (ideální je členitý terén- roklinka nebo lesík- aby zvěř mohla být na stromech, v mechu, v pařezech... ) - stanoví se časový limit- my dali 15minut - a každý lovec sbírá kožešiny.
Pak s nimi jdou do výkupu (já klasicky sedávám na lavičce a počítám lístečky půl hodiny jak vzteklá- zatímco Wlk zavelel, že výkup je u nás v kuchyni- měl připravenou tabulku v Excelu :-)) a šlo to ráznaráz - mám co zlepšovat!!)
  

Lovkyně to braly neuvěřitelně vážně. Nejlepší získala diplom + čokoládového brouka :-)

No a nás čekal další úkol, který jsem se snažila nazvat zase neotřele :-) 
"ZOO na talíři- jedlá výstava začínajících umělců"

Holky dostaly suroviny a měly za úkol naaranžovat si na IKEAtalířku zvíře. Poradily si skvěle, některé stihly talířky dva. :-) 
Potom každá svůj výtvor představila- no a nakonec si popřály "Dobrou chuť!" a výstava skončila. 
 

Následovala volná zábava. Martina donesla LEGO, v obýváku si roztáhly deku a začaly budouvat domy a farmu a všlijaká jiná stavení. Obchodovaly se zvířaty a kostičkami- ječely a smály se i na dohadování došlo...
Po 19.hodině náš dům opustil poslední návštěvník ... a Martina se vrhla na prohlížení dárků. Dostala samé krásné věci, měla radost.

Mně v 19:34 přišla zpráva od jedné maminky, že děkují za pozvání, že holčička byla spokojená a že se už těší na příští rok. :-)

Nedalo mi to a zlomyslně jsem odepsala, že naše vyznání nám umožňuje slavit jen roky liché- takže příští rok nic nebude... to by mohlo zabrat ;-)!

Večer už nebylo nic. Odpadla jsem dřív než Martina. :-) 

21 komentářů:

Jitka Neradová řekl(a)...

Markéto, hluboce se skláním, až k zemi,kdyby mi to moje stará bolavá záda umožnila. Báječná akce, velký obdiv všem Wlkům:-)

Liška řekl(a)...

Téda, to je program jak na oddílové schůzce.
ZOO na talíři je perfektní.

Když jsem byla malá, u nás na narozeninách jsme si program vymýšleli sami. Někdy jsme hráli loutkové divadlo (co mi vyrobil táta). A kočka vždycky skočila na jeviště a začala objímat princeznu a kousat ji do krku. i

Jitty řekl(a)...

Muselo to být skvělé! Super nápady, některé vykradu:-) - díky.
a závěr mě dostal:-)))

Jitty řekl(a)...

A ještě díky za tip na knížku a hru, dávám dohromady, co by se mohlo hodit za necelých 100 dní:).

Majka řekl(a)...

Wlci Vy jste neuvěřitelní!!
Zbývá jen doufat, že si kamarádky nebudou chtít návštěvu zopakovat častěji než 1x za rok:-)
Mějte se krásně:-)

Marta řekl(a)...

Skvělá oslava, super nápady!

Lucka řekl(a)...

Super akce!!

Musím se přiznat, že ti to tu taky občas vykrádám a pak vztekle googluju, v jakém že příspěvku to bylo :))

Lukáš řekl(a)...

Milí Wlci, jste úžasní :) Sám mám mladší s=gru a ještě před nedávnem bych nad něčím takovým šílel, ale co by člověk neudělal, když se jim to líbilo :)

Když jsem byl na praxi u Žebříka, taky jsem se potuloval po okolním lese a zrovna jsem si říkal, jak by se tam hrála bojovka :)

Přeju oslavenkyni vše nejlepší!

Iva řekl(a)...

Psát tady jak jste skvělí je nošení dříví do lesa. Máte můj hluboký obdiv. Měj fascinuje fotka Martinky se šampíčkem. Jak je ti Wlčice neskutečně podobná :). A jak jí to mooooc sluší.

ivy řekl(a)...

Připravit takovou oslavu je velké umění,Wlci,máte můj obdiv :-)
Martince přeju všechno nejlepší a musím se připojit k Ivě,že na fotce se sklenkou šampaňského vypadá úžasně!!! Opravdová mladá dáma !!!

Anonymní řekl(a)...

Super oslava, klidně byste mohla organizovat oslavy narozenin na kšeft. :-) Kdyby, hlásím se jako zákazník :-) Jitka

Hana de Prague řekl(a)...

Tohle jsem měla číst, když jsem před deseti a více lety zuřivě hledala nápady na hry na narozeninové oslavy. A jak v poslední době propadám nostalgii, že mi ta holčička nějak rychle vyrostla, tak co mi rozhodně nechybí, jsou tyhle oslavy :-)
Martince vše nejlepší a klobouk dolů před organizátory :-)

Aranel na cestě.... řekl(a)...

Ty jsi prostě neskutečná. Každý rok se bavím oslavami vaší rodiny a pokaždé je to skvělé !! moc se mi líbí talíře se zvířaty...dokonce i býk haháá :o))

JitkaI řekl(a)...

Přeju opožděně Martince všechno nejlepší.Má úžasné rodiče,vůbec se nedivím, že holčičky byly z oslavy nadšené.
A díky za tipy, myslím, že taky něco ze skvělých nápadů "pokradu" ;)

Ze zápisníku pečovatelky řekl(a)...

Potím se jen při té představě, že bych toto dávala dohromady ... smekám :-)

wlcice řekl(a)...

Díky všem za takové milé ohlasy :-)
Potěšily mne i maminky ratolestí- všechny napsaly pochvalu!! a poděkovaly, že děti byly plné dojmů :-)

Příště začnu s přípravou dřív, aby to bylo vychytané- namoudušinapsíuši ... :-)

Baruschka řekl(a)...

Tak já teda taky smekám až k zemi a rovněž moc děkuji za inspiraci! Kdysi jsem ti ukradla zavěšené červy na stromě a dodnes na to děti vzpomínají! ZOO fakt nemá chybu, koktejly také!

Andulína zrovna v pátek absolvovala jednu oslavu v Mekáči...

LenkaS řekl(a)...

Nádherná oslava! Za tu dřinu to jistě stálo. Ale tu přísahu s včasnou přípravou Ti opravdu nevěřím. :-)

Ilona Ř. řekl(a)...

Taky máte můj hluboký obdiv za bojovku i další narozeninové aktivity !
To já se jen zmohla na nějaké pohoštění a Monster High dekorace ;-)
Spoléhala jsem na hezké počasí na konci prázdnin, bazén a že 10 leté holky už o organizovanou zábavu nestojí ;-)
Možná jsem si to chtěla jen ulehčit ;-)

danialexi řekl(a)...

Četla jsem jedním dechem. Naprosto úžasná oslava. :-) Obdivuju Vás.

Marie Tomšů řekl(a)...

Milá Wlčice, normálně jsem u Vás narozeninovou oslavu opsala, proběhla tento pátek. Drinky, zdobení talířů a kvízy, kdyby tak nefoukalo, lovili bychom kožešiny. Je to moje noční můra, Aniččiný oslavy v prvním týdnu prosince, v malém 3+1, s nervozním kocourem Jonášem. Anička si nazve vždy minimálně deset spolužáků a já už se dopředu stresuju. Všechny zůčastněné ale program bavil + Star Wars na "Kinektu" a taneční podložka píchlá do PC. Tak fakt velké díky. Marie