Klub "Svačíme spolu"

5.2.2014

Nevím, jak se nám to poadřilo, ale jsme rodina, která si neustále povídá. Rozmluvil se i Wlk, kterého vždycky všichni považovali za tichého a nenápadného chlapce ;-) Martina spustí současně s probuzením a vykládá a vykládá. Pokud ne zrovna nám, sedí u klece s morčaty a organizuje jim zábavu, nebo jim čte pohádky- dočetla se totiž, že morčata jsou "společenská", což si vyložila právě tak, že ve společnosti se hlavně mluví :-)

Miluju školní příhody. Úplně se pasu, když mi sama začne vypravovat, co se odehrálo v jídelně a při tělocviku... líčí, co která paní učitelka řekla, napsala, udělala (jo, kdyby dámy z učitelského sboru tušily, jak je mají děti přečtené  a jak rády o nich vypravují!) 

Tento týden byl na školní (i jiné) příhody bohatý... až moc, chce se mi dodat. Na otázku: "Tak jak bylo ve škole?" Martina obvykle odpovídá zvesela: "Jo, dobrý..."
"Můžeš to dobro nějak specifikovat?", nedám se odbýt.
... a tady se zpravidla chytne a začne vypravovat :-)) ... nezklamala! Spustila:

"Mami, víš, že jsme s Tomášem založili nový klub?"
"Prosímtě jaký?"
"Jmenuje se SVAČÍME SPOLU."
"Aha, takže se spolu chodíte nasvačit? A kam?"
"Néé, je nás tam víc! A já jsem PODadmin. Admin je Tomáš. Ono to líp vypadá, když klub vede chlap." (tak tohle mě dostalo! její pojetí genderového vyrovnání a taky ta funkce...admin- jsem z dob, kdy bylo běžným označením vůdce spolku předseda .-))
"Aha, Vy máte i funkce? A co je potřeba k tomu, aby se člověk stal členem klubu?"
"Tak za prvé, musíš mít SVAČINU ;-), pak musíš mít chuť sníst si ji společně s ostatními členy na určeném místě a vždycky musíš mít něco, co chceš členům vypravovat- třeba příběh, nebo vtip..."
"A kde je místo určené? "
"No to je na chodbě. Za dveřmi. Tam je takový žlábek (??), tam se pohodlně usadíme, uděláme docházku a svačíme. Vedeme docházku v takovém archu. A když někdo donese bonbony pro všechny členy, tak dostane statut VIP..."

Nevěřícně jsem hleděla. Naprosto promakaný systém :-) 
"A co svačiny? Vyhovuje členům klubu tvá svačina?"
"No, mami, říkají, že by akorát nesnesli tu krabičku s ovocem. Ale já jim říkám, že jsem tak zvyklá..." ;-)

Ten den odpoledne mi babička vylíčila, jak se jí podařilo zapsat do kurzu španělštiny pro seniory, protože nesnese pomyšlení, že jí úplně trouchniví mozek... Babička přišla do styku s tímto jazykem někdy na střední škole- dá se tedy říct, že začne od Adama...

Večer jsem o sobě přemýšlela. Zdá se, že jsem ta nejnudnější epizodní postava z celé rodiny... ;-)


6 komentářů:

Všednodennosti řekl(a)...

Martinka, ostatně jako vždy, boduje. Pro mne je VIP.To dítě má dar a Vy máte dar! A vůbec nejste nudná, já Vás čtu jako nížku, co mám ráda. Mávám do Prahy "Klubu", Martince , Vám i babičce, co bude umět španělsky, jako když bičem práská!M.

Klarkas řekl(a)...

Já si nemoho pomoci,ale až se Spolek "Svačíme spolu" začne nazývat komunitou, tak já asi upasnu úplně...

Markéta B. řekl(a)...

Martinka je kouzelná! Díky za to vyprávění, zvedlo mi náladu! Málem jsem se sesunula pod stůl. :-D

Docházka zapisovaná do archu a statut VIP mě totálně odrovnal. :-D

Martinka opravdu spěje na kariéru političky. :-))

Liška Ryška řekl(a)...

Jóó! Potvrzuji, že titul předseda byl běžný v klubech u dětí za socialismu. Ve čtvrté třídě jsme měli klub Žaludů a já byla předseda.
Tajné heslo bylo "Drž prdel, žalude!"
Žaludi byly holky a občas nějaký kluk, který brzo prchnul. Kluci si pak pod tlakem Žaludů založili taky klub (ale už nevím, jak se jmenovali, asi Žraloci).

V zimě, když byl všude sníh a nikde žádný žalud, sezónně jsme se přejměnovali na Lachtany a heslo zůstalo, pouze s oslovením "..., lachtane!"

Unknown řekl(a)...

Moje dítě se také ve škole nenudí... Založila kapelu! Chudáci vyučující... Jestli jim tam píská jako doma, potěš koště! A hustý na tom je že jich je víc! 2x flétna, 2x kytara, 2x nevím co a dokonce jedna zpěvačka! :-)

Unknown řekl(a)...

Wlcice,tebou podane hystorky me vzdy pobavi. A tato me pobavila moc. Diky,diky,ze se s nami delis o to jak uzasna je Martinka :-) .