Bambusárium

13.5.2011

Babička s dědou odjeli na dovolenou, a tak jsme se dali do překopání předzahrádky. Děda tvrdí, že "je dobrá", my objektivnější tvrdíme, že je nejhorší v celé ulici. Donedávna zdobil vypelichaný trávník ještě pařez po pokáceném smrku a několik náhodně zasazených rostlin- co kdo nechtěl, náš děda se toho ujal a "někam to píchnul". Šíleli jsme z toho všichni a teď jsme tedy nemohli promeškat  příležitost beztrestně odstranit nežádoucí rostliny a vnést do tohoto prostoru jakýsi řád. ;-)

Poprosila jsme kamarádku-zahradnici. Navrhla, kam by se co mělo zasadit a jak by měla proběhnout povrchová úprava. Výkonným článkem byl Wlk. Kopal, ryl, sázel ... a já objížděla stanoviště a nakupovala potřebné rostliny, fólie, pytle zeminy, kůry...

A takhle jsem je nachytala, když jsme přišla z práce :-))  Ivana si pěkně řídila svého zahradníka a moc si pochvalovala, jak je pilný a poslušný! :-)
(folie už ja pokryta kůrou, jen doufám, že se rostliny rychle  rozbují a trávy vytvoří mohutné trsy :-) )


Šlo to pomalu a ztuha.

Bydlíme přímo u BAUHAUSU. Samozřejmě první cesta na nákup nezbytností vedla tam.
Hypermarketová klasika. Pokud sháníte něco konkrétního, nemají to. Pak se snažíte sehnat někoho povolaného, kdo by vám s výběrem pomohl, není k mání. Znechuceně jsem odešla.

Vydala jsem se do zahradnictví. Mám to při cestě, jen mě nikdy nenapadalo odbočit a zajet tam.
To byla jiná káva! Paní ihned přiskočila, zjistila, co poptávám a nasměrovala mě, aŤ si jdu vybírat, že za chvíli dorazí a pomůže mi. Vybírala jsem tedy pod dozorem a paní ještě všechny rostliny nosila, abych se neumazala!!
I v pokladně jsem byla mile překvapena - oproti hypercenám - za pakatel! ;-)

V pátek jsme s Wlkem ještě vyrazili do nedalekého bambusária :-))


Pěkný název pro prodejnu bambusů a okrasných trav, že?
Opět paráda. Slečna všechny rostliny znala osobně :-) - tedy jménem latinským i českým. Přesně věděla, co která potřebuje jak bude veliká a široká... takže mi ty moje původně požadované rozmluvila :-))

Takže závěrem: na všechny BAUHAU-OBI jsem definitivně zanevřela. Navštěvovat jen v případě nejvyšší nouze! Zlatí soukromníci! Rostlinky prodávají s láskou a s náležitým komentářem - rpo nás amatéry naprosto nezbytným!!

Zahrádka se pěkně rýsuje, až bude komplet, zveřejním foto! :-)

6 komentářů:

Andrea řekl(a)...

Těším se !

Danka a Jaro řekl(a)...

Súhlas - v malých kvetinárstvach majú predavači osobný záujem na tom, aby rastliny predávali a cítia k nim aj lásku - tiež sa snažíme chodiť hlavne do takých.
(Aj keď teda momentálne patríme k tým so zanedbanou predzáhradkou, ale to sa rokmi dúfam zlepší).

thora řekl(a)...

I totally love garden centres. Have you ever been to one in Holland? We are going to Kattwijk in June and I'm going to make sure we are taking my parents' van!!! - although we don't own a garden, "only" a balcony, LOL.

wlcice řekl(a)...

Nebyla jsem v Holandsku :-(( nedoplatila bych se!! :-)

Miluju kytky, děda byl zahradník ...tak asi ty geny nějak fungují :-)

Lucka řekl(a)...

neplatí to jen o zahradnictví.
Kupujeme teď často různý spojovací materiál a obchůdek ve sousední vesnici je skvěle zásobovaný, o třetinu levnější a je to stejná kvalita...
Do marketu jedu tak pro tu kůru :D

Anonymní řekl(a)...

Vás si vaše babička nezaslouží... ;-) Nechá vás ve štychu, odfrčí na dovolenou a vy jí ještě zvelebíte zahradu :-).
Těším se na foto příp. osobní zkouknutí :-) (Dentra)