Slavnost prvního čtení

25.5.2011

Martinčin první školní rok se chýlí ke konci.
Na středu připravila škola pro rodiče prvňáčků "Slavnost prvního čtení". Děti mají rodičům ukázat, jak se naučily číst.


Martinka se moc těšila a my vlastně taky.

Po krátkém pásmu veselých básniček Jiřího Žáčka z jeho Aprílové školy si děti  vylosovaly text, který nikdy předtím nečetly. Seřadily se podle čísel a začaly číst jednu kapitolu z knihy "Kvak a ŽbluŇk jsou kamarádi" - tu pak taky každý z žáčků dostal s věnováním za odměnu domů.

Někteří s textem opravdu bojovali :-), ale v této veřejné zkoušce obstáli všichni bez uroněné slzičky  a bylo vidět, že se předvedli rádi.



Zajímavý nápad. Děti musely překonat stud, musely se snažit číst nahlas a rodiče konečně viděli, jak si jejich miláček stojí v konkurenci vrstevníků . 

Paní učitelka všem pogratulovala a předala upomínkový certifikát. 

Bylo to příjemné a chvílemi i dojemné setkání. Paní učitelka zaslouží pochvalu za svoji trpělivost. Je to nesmírně vlídná a hodná bytost!

7 komentářů:

Marci řekl(a)...

super nápad

Iva řekl(a)...

I my jsme vloni měli Slavnost slabikáře. Proběhla v knihovně, děti byly písmenkovou vílou pasovány na čtenáře. Jinak takměř totožný průběh jako u Vás. Taky se nám ten nápad moooc líbil.

Marianna řekl(a)...

To mi, Wlčice, nedělej, nebo nakonec budu dělat taxikáře ještě celou základku a vozit kazbundy na Šutku... Školská zahrada ani Slovanka nedělají nic podobného ani omylem... :(

wlcice řekl(a)...

Maríno,

pro prvňáčky je to tu super. Vítání 1.září nemělo chybu- to bylo dojímací a ž k slzám! A tohle považuju za dobrý nápad. Mám i video, až zpracuju, dám k nahlédnutí. Jo a to jsem nenapsala, že to měly třídy postupně, aby v každé třídě mohl být přítomen pan ředitel, či paní zástupkyně...že je taky jako zajímá, jak gramotné ty děti pod jejich vedením jsou... detaily...ale důležité :-)
A tím, že jim ještě dali přímo tu knihu, z které četli - úžasná motivace.

Unknown řekl(a)...

Pěkný nápad.

Pisarka řekl(a)...

Jé to je pěkná akce! Neslyšela jsem, že by něco takového dělala škola u nás...

Andrea řekl(a)...

Dvě děti mi už prošly školou..ale takové zážitky nemám:-((