Směr Ostrava!!!

14.8.2012

Dlouho jsme to plánovali, až jsme se rozhoupali, a vyjeli na pár dní do Ostravy.

Těšili jsme se. Za tu dobu jsme si tam vytvořili síť velmi dobrých přátel. Je to  trochu z ruky... a tak jsme  byli rádi, že jsme přežili cestu po tankodromu D1. Nejezdím tímto směrem často, takže jsem byla docela vykulená z toho,  co všechno lze vydávat za "placený úsek dálnice". Auto rachotilo tak, že v něm nebylo slyšet vlastního slova, všechno se klepalo, takže starším modelům vozidel bych  cestu důrazně rozmlouvala, aby  se jim auto nerozpadlo na prvočinitele.

Poté jsme vyzkoušeli zvlněný povrch dánice do Ostravy... prostě některé putování poutníka skutečně unaví...

 Těšili jsme se na Katku. Katka je naše rodinná příslušnice. Přišli jsme k ní zvláštním způsobem a  vzájemně jsme se adoptovali. Katka byla první asistentkou naší Majdy a poeticky si nás vybrala podle příjmení- má totiž stejné :-) Je to už 9let. Prostě jsme si "sedli", takže jsme se na každou návštěvu Katky u nás doma těšili všichni- nejen Majda.
Tak tahle Katka nás očekávala v Ostravě- Hrabůvce. Ostravu vůbec neznám.  Mám ráda tyhle objevné vlastivědné výlety.  

Sotva jsme se ubytovali, vyrazili na ostravskou radnici - nejvyšší v republice!


 Personál se tvářil vlídně, zaplatili jsme vstupné a nechali se výtahem vyvézt na nejvyšší ostravskou  věž  (85,6m) - tedy do výšky 73metrů.

Otevřel se nám krásný výhled na město a celé jeho okolí. Kochali  jsme se a polouchali výklad ochotného průvodce. Když mladík zjistil, z jaké dálky jsme přijeli, zahrnul nás i mnoha kulturními tipy a probíhající akce a nevěděl, co by zmínil dřív, aby ukázal, že Ostrava je prostě nejlepší! :-) . Bylo to moc příjemné - prohlídka byla totiž zcela soukromá.





 Na ochozu věže jsou umístěné panely s fotografiemi okolí Ostravy s popisky. Moc prima pomůcka!



Cestou domů jsme vyzkoušeli místní hromadnou dopravu - mají tu  tramvaje! ;-) ...  okoukli slavnou Stodolní a tolik diskutované modení nákupní centrum Nová Karolína a jeli domů odpočívat a plánovat výlety na další dny.

První dojem z Ostravy byl příjemný- určitě za to mohlo počasí a krásný západ slunce ;-)

6 komentářů:

beeuskaa řekl(a)...

Jééé, to jste mi jako "skoroostravačce" udělali radost :-))

Je fajn, že se vám tu líbilo. A dálnice - to je opravdu v celé ČR oraniště :((

Mějte se krásně!

Anonymní řekl(a)...

Neodpustím si ještě jeden koment.
Dálnice - škoda mluvit, ale Ostrava je takové fascinující město, na jednu stranu strašně ošklivé, ale na druhou člověka něčím uchvátí...
Simona

wlcice řekl(a)...

ano, Simono, přesně takové pocity jsem měla. Neuměla jsem říct, jestli je to město tak ošklivé, nebo tak krásné. Má prostě svůj osobitý ráz, zvláštní historii... já se tam vrátit určitě chci.

Jarka řekl(a)...

Milá Wlčice,
to jsem ráda, že se Vám u nás líbilo :-)
Máte pravdu, Ostrava je tak trochu "jiná", někdy mám ale pocit, že ji díky médiím zbytek republiky vnímá jako špinavé zakouřené město plné kdovíjakých existencí.
Ony ty hezké věci jsou v Ostravě tak trochu schované. Třeba Slezskoostravský hrad, "nový kostel" sv. Ducha v Zábřehu, stará Poruba (socialistický realismus... no dobře, krásné to není - ale je to zajímavé), Hornické muzeum, halda Ema, Bělský les (uprostřed 70tisícového sídliště)... třeba díky geocachingu se dá objevit spousta zajímavých míst.

Unknown řekl(a)...

Ostrava má tisíc tváří a je na každém, jakou z těch tváří dovede rozpoznat :-)

Unknown řekl(a)...

Každopádně za výlet stojí třeba i areál vysokých pecí, to je opravdu návštěva, která se vám vryje do paměti. Super je taky pohled z haldy Ema, jenže aktuálně tam je zákaz vstupu, který se s oblibou porušuje. Na slezské Ostravě je třeba zoo, taky super tip na výlet.Jinak je tam kousek od zoo fajn hotel Jan Maria s fenomenální restaurací. Fajn tip je taky areál Mini Uni.