Čtyři dohody Jaroslava Duška

15.4. 2009 - 211.den z 365

Začnu asi tím, co zajímá valnou většinu čtenářů: Majda a její zdraví: tak já bych stav označila za zastabilizovaný, nikoliv však dobrý. Ráno hlídal Wlk, takže se mi tu zas pěkně zhádali o to, zda se budou brát ATB na čas, či zda se počká, až bude mít pacient náladu... kolik se toho bude pít ...a tak různě. Hrozně mě to nebaví a vysiluje. Takže milá nemocná Majda dostala ceres a důrazné poučení o tom, jak se bude jako pacient chovat a vůbec: JAK SE BUDE CHOVAT!
Tatínek odešel pracovat a bylo vidět, že jde rád ;-)

Se mnou šla demokracie do háje, o způsobu léčby se přestalo diskutovat. Debatu typu: "Já nechci inhalátor... " , jsem rázně utla, přinesla techniku do postele, nasadila- a odbojný pacient opět začal vyjednávat: "Tak ale jen 5minut!"
"Jasně. Tady máš budíka, je čtvrt, tak do půl. A hlídej si to, ať nepřetáhneš!" ... a takhle to šlo se vším až do večera. Na ten jsem se těšila moc! Včera jsem totiž úplnou náhodou drapla 3lístky na Jaroslava Duška do klubu Lávka. Pasu po nich dlouhou dobu, ale je to nedobytné- vyprodáno asi dřív, než se zveřejní termíny.

Odchod z domova byl opět dramatický. Babička tedy souhlasila, že stráví s našimi dětmi hezký večer, že je za nás seřeže a přečte pohádku :-)
Autobus jel později, než siWlk myslel, že jede, tudíž nám ujela tramvaj... no klasika. Jít někam v klidu a v pohodě-to už snad ani neumíme.

Klub Lávka se nachází hned v blízkosti Karlova mostu. Je odtud nádherný výhled na Hradčana!



Představení se jmenovalo "Čtyři dohody" a bylo v podání J. Duška naprosto úchvatné. Asi bych na něj měla jít ještě jednou, abych všechny ta moudra a užitečné myšlenky vstřebala.
Dušek jej uvedl mottem:

Lidstvu je souzeno naplnit stará toltécká proroctví ještě v této generaci.
Vytvoříme svět krásy a lásky.

První dohoda: Nehřešte slovem

Zamyšlení nad tím, jak neuváženě někdy říkáme věci, které když se vezmou doslova, asi by způsobily tragédii ;-) Dušek měl krásné věty ze života- tedy věty tak často používané při výchově dětí: Když třeba dítěti řeknete: "Vystřel! Jdi do svého pokoje a vrať se, až budeš normální!..." - co si to dítě má myslet, co počít, aby vyhovělo rodiči, kterého zpravidla bezmezně miluje a obdivuje...
Dával to pak do souvislostí, zda by dospělý stejné věty řekl třeba ke svému šéfovi ;-)


Dohoda druhá: Neberte si nic osobně

Krásný příklad- moc mi pomohl. Občas si zbytečně lámu hlavu s tím, co kdo řekl a jak zle to (ne)myslel. Dušek uvedl vševysvětlující příklad: Někdo vám řekne, že jste debil. Máte z toho zkaženou náladu... a to je špatně!!
Vlastně se nic nestalo. ten jeden člověk něco řekl. Ale dalších 7miliard lidí na tomto světě si to o vás nemyslí, těch 7miliard o vás nic takového neřeklo!!;-)


Dohoda třetí: Nevytvářejte si žádné domněnky

Čtvrtá dohoda: Dělej vše, jak umíš nejlépe! Ale ne lépe!

Tolik věcí k zamyšlení v jednom představení....
Pro ty, kteří se do klubu Lávka nedostanou, jsem upytlačila pár nekvalitních fotek ;-) a všem moc doporučuju, aby představení zhlédli.

Byl krásný teplý- skoro letní večer. Praha plná turistů, zahrádky hospůdek i nábřeží Vltavy plně obležené... Romantika! Rozhodli jsme se ještě zajít na kafíčko do Slavie. Úchvatná starobylá kavárna. Proslulá obrazem "Piják absintu" od Viktora Olivy.



Fascinující výhled na nasvícený Hrad, Petřín, Národní divadlo a k tomu živá hudba. Pan klavírista válel ;-)

Dali jsem si luxusní štrůdl a kafe a relaxovali.


Byl to opravdu úžasný večer, po všech těch uplynulých dnech, týdnech a vlastně i měsících to bylo konečně něco, kde jsem si dobila baterky. Vypadla od těch úmorných povinností a starostí, mobil naštěstí celý večer nezazvonil- babička to zvládla!! ;-)

Cestou domů jsme probírali jednotlivé Duškovy hlášky.
Vážným zájemcům ještě přidávám odkaz.

4 komentáře:

Gabro řekl(a)...

Fotky se ti povedly! Do Slávie se chystám dlouho. Dělá tam provozní moje bývalá spolužačka z VŠ. Třeba se tam někdy dostanu... Divadlo muselo být super!

A Majdě přeji, aby jí bylo co nejdříve lépe. Ať kouká přestat zlobit a poslouchat! Kdyby si ty děti uměly uvědomit, že to s nima myslíme dobře!!! Myslím na vás. Posílám hodně síly!

Anonymní řekl(a)...

Majdě přeju uzdravení a tobě pevné nervy.miluju divadlo.Hlavně že sis to užila.Pavla

Rea řekl(a)...

Takhle si predstavuju idealni den, jak ja bych sla do divadla ....:)

wlcice řekl(a)...

tak přijeď do Prahy a vyrazíme :-)))