Zvířata v akci

12.8.2010

Zakoupili jsme si rodinnou celoroční vstupenku do ZOO Praha. Bydlíme nedaleko, procházka tam je vždy příjemná. Můžeme pobýt jen krátce a nemusíme spěchat, kdykoli se můžeme vrátit- a to taky děláme. :-)
ZOO Praha zkrátka nezklame a nebylo tomu jinak ani dnes. Moje představa byla vyjet ráno v 10hodin, projít kousek, dát si oběd  a hajdy domů. Skutečnost byla taková, že nás v 16:05 vyhnal déšť :-)

Martinka šmejdí prstem po mapě a vybírá, co ještě navštívíme.

Prošly jsme Afriku- u žiraf byl naučný stánek, kde nám slečna povyprávěla několik zajímavostí ze života žiraf, hrochů a pštrosů. Nechlala kolovat žirafí parůžek, obrovský obratel a kus hroší kůže, která je mimochodem za života velmi citlivá- až po usušení ztvrdne jako kámen.

Žirafy se předvedly v celé své vznešené kráse, a my jsme zkoušely rozeznávat jejich druhy podle zbarvení a vzoru kůže.

Potom jsme se vydaly velkým okruhem k restauraci "Oceán" na oběd. S drobnými zastávkami cesta trvala přes hodinu ;-)

Po výborném obědě jsme zakotvily u vzdělávacího centra, kde se měl konat pořad "Lovci a jejich dovednosti".  Usadily jsme se na připravená sedátka rozmístěná kolem předváděcího pultíku, Majda zaparkovala, aby nepřekážela a vyhlížely slibované "zvíře v akci".  Po chvíli dorazil symaptický mladík vyzbrojený ozvučovací technikou


... a taky podivnými rekvizitami a přenosným zvířecím boxem :-)

Za okamžik z přepravky vykoukla čiperná fretka. Ošetřovatel o ní moc pěkně a zajímavě vypravoval. Upozornil zejména na její ohebnost, což ihned názorně předvedl:


Z trubky (komínovky) připravil pro fretku bludiště. Zauzloval rouru, jak jen to šlo- a pak fretku vpustil dovnitř. Prolezla hravě. na konci ji čekala chutná odměna. Tu slupla a už s e  těšila na další úkol. Celé vystoupení natáčel profi kameraman pro ČT, takže fretka své dovednosti opakovala několikrát a jednou dokonce zvědavě nahlížela přímo do objektivu kamery, až jí to nedalo a celý jej olízla :-)) Kameraman měl hned jiné starosti ;-)

Aby děti měly zážitek se vším všudy, dostaly podržet průhlednou rouru a fretka proběhla mezi nimi.

Další atrakcí byl skunk. Vlastně skunčice :-) jménem Uršula ;-) Dozvěděli jsme se, jakými zbraněmi skunk disponuje a jak je využívá např. k získávání potravy z těžko dostupných míst (hlubokých nábob a pod.)

V závěru se ještě předvedlo káně Pedro.

Pan ošetřovatel byl velmi trpělivý a s chutí vtipkoval na adresu maminek neposlušných dětí.
Všimla jsem si současného trendu "volné výchovy" dětí.  Často žasnu nad tím, co všechno maminky svým ratolestem tolerují, co všechno jim připadá k smíchu a někdy se bojím o ty jejich děti za ně.
A často mne taky napadá, že se "osobnost " mnohdy stává "spratkem" jen díky nesoudnosti svých rodičů.

V tomto případě šlo konkrétně o to, že pán si pruhovanou páskou vytyčil prostor, kam nikdo nebude vstupovat, ani ruce strkat, aby ho šelmy nekously. Zopakoval to 2x- jasně, srozumitelně i dost nahlas. Děti to respektovaly. Až do té doby, než jedna z maminek poslala svého broučka dopředu, aby viděl: "Jdi až tam k té lasičce", pravila. Pán dítko opakovaně napomenul do mikrofonu, takže všichni opětově slyšeli, že nemají lézt za tu pásku, aby FRETKA omylem nekousla... a nic. Maminka broučka nezavolala. Poslala tam ještě i toho druhého- aby hlídal toho mladšího. A tak pan ošetřovatel pěkně a soustavně ty dva odháněl a byl z toho celkem nervózní. Maminka těch dvou pokladů se usmívala a byla spokojená, že jsou úplně nejblíž, jak to jen jde a vidí nejlíp ze všech.

Já si prostě myslím, že osobnost lze pěstovat v oblastech názorů, umění, a nevím čeho všeho...ale jsou jistá pravidla chování ve společnosti, která platí pro všechny- od útlého věku. Pokud je záměrně porušuju, nevychovávám osobnosti, ale sebestředné spratky, kteří si za pár let už nebudou malí a roztomilí a budou si opravdu dělat, co uznají za vhodné bez ohledu na to, co je a není obecně platné. Možná čím dřív nějaká šelma "osobnost" rafne, tím líp pro její další vývoj.

ZOO opět nezklamala.  Po 6hodinách našeho pobytu začalo pršet, a tak jsme se vydaly k domovu, aby Majdě nezmoklo vozidlo. Máme sice pláštěnku, ale neradi ji sušíme a skládáme :-)

Naši dámskou ZOOjízdu jsme si opravdu užily! :-)


11 komentářů:

Sam řekl(a)...

Mluvíš mi z duše .... můj prostor na úkor ostatních. Já jsem s Tomíkem odešla z hřiště, protože nějaký chlapeček na klouzačce kopal Tomíka do břicha. Stála jsem vedle nich, bránila Tomíka, kluka hlasitě napomínala .... rodiče seděli 3 metry od nás .... a nic :-( Nejhorší je, že prostě není jak donutit lidi, aby reagovali tak jak /asi/ mají :-( Zoo v dosahové vzdálenosti Vám závidím

Lucka řekl(a)...

moc hezká reportáž ze ZOO..

my v ní ještě nikdy nebyli, je na seznamu :))

Marianna řekl(a)...

Milá Wlčice, čtu Vás už dlouho a dnes musím poprvé přidat komentář. Hodně jste mi promluvila z duše - i já tak stále častěji vnímám tzv. "volnou výchovu". Nicméně zastávám názor, že "agresi" není třeba ustupovat, takže já podobné situace (třeba i s nedisciplinovanými pejskaři) řeším. Stersuje mě to, dost často jsem neobratná, dost často zklamaná z nepoučitelnosti zejména dospělých, ale myslím si, že lidé by měli znát hranice, které slušné chování dává, a že ti slušní si nemusejí nechat líbit vše od suverénních hlupáků. Dost často také zjišťuji, že ti sebestřední nebývají moc stateční a stačí lehké klepnutí přes prsty, aby se aspoň zastyděli.
Moc ráda Vás čtu a sleduju, nejen pro Vaše poutavé psaní, zajímavé postřehy, optimismus a nadhled, ale i protože bydlíme v blízkém okolí a často jste mi velkou inspirací, co se dá na severu Prahy podniknout. Děkuji za Vaše psaní a přeji stálou inspiraci!

LenkaS řekl(a)...

Můj názor je, že volná výchova = pohodlnost a nezodpovědnost. Taky mám doma jedno živější zvídavé dítě, takže vím, o čem mluvím. Pokud naší dvouleté Emičce povolíme meze, hned jde až za ně a pozoruje, co my na to. Jedna na zadek vždy zabere. Někdy má i z toho radost a utíká před námi a plácá se na zadek sama. S nevychovaným dítětem není jen ostuda, ale i více starostí o jeho bezpečnost. Pokud se dítěti nedají dobré základy už v raném dětství (samozřejmě že je ještě stoprocentně nedodrží), špatně se bude stavět rovná zeď v budoucnu. Takže se osobně snažím, co nejvíce vybudovat už v raném dětství. Uvidíme za pár let, co se mi podařilo. Ten náš malý "lev" se umí bránit. :-)
Krásný výlet do ZOO. V Praze jsme byli před 4 lety. Ale bližší zoo navštěvujeme častěji. Taky máme rádi interaktivní stolky a přednášky.

zuzi řekl(a)...

Hezký výlet, dobrá momentka je jak se holky drží za ruce. Ohánět se volnou výchovou je docela jednoduché a pohodlné pro rodiče. Ale navzdory všemu vychovat dobře děti je podle mne sázka do loterie. Ani "optimální" výchova nic nezaručí. Bohužel. Je to jako se vším v životě. Nic není jisté a překvapení jsou na denním pořádku.

wlcice řekl(a)...

maríno, děkuji za komentář. Jsem vždycky ráda, když se odhalí nějaký tajný čtenář blogu ;-) Pejskaři, to je taky kapitola- zejména na dětském hřišti v Ďábličáku miluju volně pobíhající psy ... Jak říká Wlk: "řezat a řezat tu havěť" :-)...a nemyslí tím ty 4nohé ;-)

zuzi,já vím, že se i "dobrá" výchova může zvrtnout... to jo, ale odmala vyloženě vést děti k tomu, že "já já já, jenom já" a "dělej si, co chceš, ale běda,jak tebe se někdo dotkne, nebo ti stejnou mincí oplatí-to tě hnedka jdu bránit a všem ukážu!"- to mě popuzuje. ...jsem stará škola ;-)

Zdeňka řekl(a)...

Ani já jsem, paní Wlčice, ještě nikdy Váš úžasný blog nekomentovala - přestože ho už nějakou dobu pravidelně čtu.
Ale "volná výchova" zvedla ze židle i mne - zastánce jasných výchovných mantinelů. Mám děti osm a jedenáct, přesně věk, kdy se z "roztomilých" volně vychovaných dětiček stávají drsná individua neschopná jakékoli myšlenky na druhé. Natož pak nějakého skutečného ohledu. Je jich pár takových kolem mých dětí. ... Zřejmě i díky nastaveným mantinelům se děti zatím druží s normálními dětmi, vychovanými v přesvědčení, že je výhodné poslouchat a pak mluvit - a že sounáležitost přináší nečekané dary. Vynasnažím se, aby se jejich postoj časem nezměnil. Díky za povzbuzení, které pro mě Váš blog představuje :-)

Margit řekl(a)...

S volnou výchovou jsem skončila ještě dřív, než jsem s ní začala - po té, co jsem viděla její následky na dětech mojí sestry (starších, než je Val).
Souhlasím s tím, co tu padlo: jak s tím, že volná výchova nedělá osobnosti, ale sobecké spratky, tak s tím, že volná výchova je spíš pohodlnost a neochota věnovat se výchově. Navíc bych dodala, že si nemyslím, že dítě bez jasných mantinelů je šťastné dítě. Je to jen zmatené a nejisté dítě (což není moc základ pro pocit štěstí).

ZOO v dosahu taktéž závidím, Val jsem pražskou zoo slíbila už na jaře (že tam letos zajdeme), tak jí musíme stihnout než skončí pěkné počasí :-). Jen pochybuji, že nám na to bude stačit den, asi bude třeba opakovaných návštěv - celý den jsme strávili v ZOO ve Dvoře Králové, a ta je menší.

Andrea řekl(a)...

o volné výchově mluvit asi nebudu...bohužel jsem v jejím zajetí nejen ve volníém, ale i poracovním čase..a je to jedna z věcí, která mi na mé práci dost štve...S rodiči je těžké, často tžké vyjití:-( některými samozřejmě.

jakio mama už skoro dospělých dětí ale můžu říct, že i přísnější výchova nijak nezaručí naprostý úspěch..je tam mnoho proměnných..geny, společnost...složení rodiny:-( ne vždy je to ideální..sama sklízím:-(

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, teprve nedávno jsem objevila váš blog a moc nového se dozvěděla. Určitě už jsme se někdy potkaly i v reálu, protože třeba na Světu knihy na besedě s panem Zikmundem jsem byla taky :-) a i na mnohých jiných akcích. Ve spoustě věcí máme podobný názor a i já kupříkladu žasnu nad chováním mnohých rodičů... Tento článek jsem četla před pár dny a zjistila, že na fotce je můj spolužák z VŠ (onen sympatický mladík). Čirou náhodou jsem dnes objevila, že jste mediální hvězdy zde: http://www.facebook.com/video/video.php?v=1582309801693
Neznám vás jinak než z blogu, ale myslím, že tipuji správně, že? Moc vás zdravím a přeji mnoho sil a optimismu ke zvládání všeho, co život přináší. Olga

wlcice řekl(a)...

Olgo, děkuji za komentář! Takové mě vždy potěší :-) Nojo, máte pravdu, jsme to my!! Na záznamu je vidět, jak fotím do blogu ;-) Mladík to se zvířaty náramně umí a já miluju lidi, kteří jsou ve své profesi dobří.

Tak třeba se potkáme i v reálu- jsme totiž díky složení posádky dost nepřehlédnutelní - a díky blogu nám vznikla nová množina přátel, za které jsme moc rádi!

do ZOO jdeme zase v pondělí ;-) - ty moje opice by tam mohly bydlet :-)