Nechce se mi tomu věřit...

22.2.2011

Dostihla nás můra jménem volba povolání.
Majda je sice teprve v 8.třídě, ale známe poměry v naší vyspělé společnosti, kde o integraci a inkluzi byly popsány tuny papíru, ale v praxi pak máme problém integrovanému dítěti vyhovět a inkluzi mnohdy chápeme tak, že mu prostě umožníme, aby se dané akce nezúčastnil s tím, že nepřítomnost bude  mít samozřejmě omluvenou.
Zlobí mě  to. Tedy zlobí nás to jako rodiče oba, ale já jsem ten hlučnější. Tedy ten, který se jde hned k těm nejpovolanějším zeptat, proč je to právě tak a ne jinak a pokaždé podlehne jakémusi  masochistickém puzení a začne se školou diskutovat :-)

Přechod na střední školu mě děsí. Děsí mě představa, že začneme zase někde od nuly. Znovu budeme všechno budovat, vysvětlovat, znova budeme všechny na vlastní oči přesvědčovat, že handicapovaný jedinec zpravidla bývá vybaven vlastním mozkem a lze komunikovat přímo s ním a že chce s vrstevníky sdílet všechno- třeba i ty průšvihy.

S ohledem na studijní výsledky Majdy - navrhla speciální pedagožka gympl. ( na 8leté gymnázium od ní Majda doporučení nedostala, že by to nezvládla- ale vida: časy se mění a teď je všechno jinak)
Majda ovšem prohlásila, že na gympl nejde, že je tam těžká matika a ona že ji nesnáší. Hotovo. Uzavřeno.

Tož jsem nabídla nedalekou obchodní akademii. Není sice bez bariér, ale byla jsem odhodlána zajít osvítit pana ředitele osobně. Ani tím jsem Majdu nenadchla. "A co tam jako budu hledat?" , pravila udiveně.
Odsekla jsem, že aŤ tedy klidně sedí doma a hledí z okna, že mi nějak uniklo, že si můžeme vybírat školu podle momentální nálady, že máme jaksi tolik extra požadavků, že budeme rádi, umístíme-li se s naším vozíkem vůbec někam.

Náhoda tomu asi chtěla. Ve schránce se minulý týden objevil leták, který lákal zájemce o studium na SŠ (o níž jsem ani nevěděla, že se přestěhovala do našeho rajonu)  na den otevřených dveří. Asi radši nebudu zatím psát, o jakou školu jde, abych něco napokazila. Majda je výběrem nadšená, protože by uplatnila svůj výtvarný talent a  estetické cítění.

Vydali jsme se tam sami- abychom zmapovali terén a Majdě nevzali iluze. Wlk mě v autě školil: "Opovaž se hned začít přeměřovat šířku dveří a otravovat s velkým záchodem! To nech na jindy!!" ;-)

A jaké bylo naše překvapení! Budovu školy tvoří asi 4 přízemní pavilony (jupí- jen 4schody k překonání!) Paní zástupkyně nám vše vysvětlila, vybavení školy považuju za nadstandardní, co se techniky týče.
Sdělili jsme jí svůj problém. Řekla suše, že to vůbec není problém. A co budeme potřebovat, aŤ to nastíníme, aby věděla, co má s panem ředitelem projednat a sama hned aktivně jmenovala: "Asi upravit záchod, že? Pak nějakou místost na odpočinek... No, rozmystele se rychle, abychom to všechno stihli. Musíme taky sehnat asistenta a nějaké peníze, aby ten jeho plat k něčemu vypadal..."

Měla jsem dojem, že se mi ta paní zdá... Vysvětlila nám, že už tam "jednoho kluka z Jedličkárny (to se nesmí říkat, odborníci to nemají  rádi! :-) ) měli a že to vypracovali tak, že kluk už ve třeťáku nechtěl asistenta a starali se o něj spolužáci... Tak takový ráj na zemi u nás nehrozí, ale poslouchá se to krásně.

Takže začátkem března uskutečníme výpravu i s Majdou, oměříme ty dveře a záchody :-) a jestli to bude stát za řeč, určitě napíšu :-))

24 komentářů:

Lucka řekl(a)...

strašně moc držím palce, aby to vyšlo!!
a realita byla stejná, jako sliby

Anonymní řekl(a)...

Tak to držím palce, ať se to povede , ZÁZRAKY se dějí i dnes.

Děda Milan.

Anonymní řekl(a)...

To by byla úžasná změna proti tomu, co jste prožívali a prožíváte na ZŠ. Kéž to výjde!!! Nás to čeká za dva roky, už teď z toho mám noční můry a to nemusíme přeměřovat dveře :o))) U nás jsou holt problém známky..... Lenka

K. řekl(a)...

Strasne moc drzim palce, aby to vyslo a vsechno bylo bez problemu a Majde nadseni vydrzelo o aby ji prijali:)).

Aranel řekl(a)...

Ce k tomu dodat...držím pěsti!!! A navíc si myslím, že střední bude ve všech ohledech lepší než základka.

thora řekl(a)...

Me too, fingers xxxed. Good luck.

Anonymní řekl(a)...

Po přečtení mi nevěřícně spadla brada. Mám stejnou povahu jako vy, válčím sice na jiných frontách, ale taky by mě vyvedlo z konceptu, kdyby šlo něco najednou hladce. S tím prostě člověk apriory prostě nepočítá. Nezbývá než držet pěsti, aby se tento krásný sen stal skutečností.

Mimochodem, čtu vás už nějaký pátek, ale až tohle mě vyburcovalo k napsání prvního komentáře. Neb jsem z toho v šoku stejně jako vy :)

Marianna řekl(a)...

V dnešním velmi šedém dni jsou to skvělé zprávy. Držím palčáky, aby vše vyšlo!

Iva řekl(a)...

Držím všechno, co jen jde, aby dnešek nebyl sen, ale aspoň z 50% skutečnost :))

Markéta a Luki řekl(a)...

Koukám, že jste konečně ve školství narazili na LIDI na svém místě :-))
Tak držíme palečky, aby všechno klaplo :-)

Unknown řekl(a)...

Tedy...Wlčí rodinko!!!To jsou,ale dobré zprávy!!! Gratuluju! A Přeju,aby to vyšlo a Majda tam mohla nastoupit!!!

Jitty řekl(a)...

Držím pěsti,aby to vyšlo a vše bylo takové, jak to vypadá!!!

Unknown řekl(a)...

To se tak krásně čte, držím palce,aby vám to vyšlo a Majdě se na škole líbilo!

Klarkas řekl(a)...

Strašně moc Vám přeju, ať Vám to vyjde....
Věřím, že boj "o žáka" ao dobré jméno školy může veeelmi pomoci "integraci" ...

Katka řekl(a)...

Aj ja sa pripájam k tým, čo Vám veľmi držia palce, aby to klaplo! :)

LenkaS řekl(a)...

Držím palce!! A věřím, pevně věřím, že to vyjde. Netrpělivě čekám na odtajnění názvu té skvělé školy. Majda si bezproblémové vzdělávání zaslouží!!

Marci řekl(a)...

No hurá, to je super.Držím palce a´t nám z Majdy roste zdárně umělkyně..Mám za Vás radost.

Anonymní řekl(a)...

Ahojte Wlčata,myslím,že nebyla náhoda ten letáček ve schránce a moooc Majdě a vlastně celé rodince přeju ať to klapne, Šárka (ta co jí málem v HB popraskaly stehy :))

Anonymní řekl(a)...

Majdě držím palce a doufám, že škola se bude líbit i jí. jelikož bydlíme hodně blízko vás, jsme obesíláni stejnými letáčky :--)), takže i vím, o jakou školu jde :-) a myslím, že jí to nadchne !!!
Claudie

pafcasim řekl(a)...

Držím palce, ať to vyjde!!
A je skvělé, že se škola snaží. Občas boj o žáka pomůže dobré věci.
Ať se Majdě škola líbí.

Jitka Neradová řekl(a)...

Tak ať to vyjde. Držím palce, moc, moc:-)

Andrea řekl(a)...

Zcela určitě to nebyla náhoda, ta neexistuje..přeju si,aby ten svět ukázal trochu rovnováhy vve vašem případě!

pisarka řekl(a)...

Připojuji se k těm všem tady a moc přeji a doufám, že to klapne na všech frontách! A jsem teda zvědavá, co je to za školu...

Kopretina řekl(a)...

Wlcice, čte se to báječně. Moc držím pěsti, ať to klapne. Janka