Poprvé vdaná

25.3.2011

Pozvala jsem babičku do divadla. Poslední dobou se nám kulturní akce nějak nakupily, a tak hlídala "přes čas" ;-)

Představení bych definovala jako skvěle využitou hereckou příležitost, kterou dostala Taťjana Medvecká a předvedla doslova herecký koncert.

Hra ruského autora Pavla Nilina vypráví o tom, jak se v Rusku - tedy vlastně tehdy v Sovětském svazu- žilo. Socialistické soužití- více lidí v jednom bytě, přičemž jeden sledoval druhého, jestli je právě on tím správným budovatelem vlasti a jestli žije s souladu se socialistickou morálkou... Musím říct, že mi tedy až nepříjemně naskakovaly ty dobové reálie, byť je jim už více jak 20let odzvoněno :-(


K vytvoření koláže byly použity fotografie z internetu.


T. Medvecká - coby obyčejná a  celý život těžce pracující ruská žena Tonička- odehraje celé představení v teplákách a zástěře, s kýblem a smetákem v ruce.  Převypráví divákům svůj životní příběh. Vypravuje s nadhledem, a tak i líčení těch krušných období nejednou vyvolalo v hledišti smích. 
T.M. během představení zahraje řadu nejrůznějších postav, které jejím životem prošly. Skvěle se jí daří zejména  ty mužské :-)

 Dvouhodinový výstup nakonec končí šťastně a dlouhý potlesk doprovází hudba "Moskevských večerů" - asociací na tehdejší dobu bylo opravdu hodně! ;-)

Publikum bylo věkově velmi různorodé- střední a starší generace v textu jistě našla i spoustu jinotajů... ti mladší nevím ;-) - znalost základů ruštiny  a dějin socialismu je zde výhodou! (nikoli však podmínkou :-)) 

 Vzhledem k nenáročnosti na kulisy a vybavení je představení putovní, a tak pokud zavítá i k vám, nenechte si  Poprvé vdanou T. Medveckou určitě ujít! 
Za ztvárnění této role získala  paní Medvecká v roce 2002 cenu Thálie!

3 komentáře:

Aranel řekl(a)...

No jo vy paříte na barování a chudáka mámu na ruskou hru :oDDDD
Neber mě vážně, taky bych to ráda viděla...mám ráda tuhle pani herečku.

Andrea řekl(a)...

jdu na to příští neděli s mamkou do Počernic:-)

Baruschka řekl(a)...

Wow! Vy jste tak kulturní! Moc ráda čtu různé tipy na co jít, díky za ně! BTW, mám rezervaci na dívadlo v dubnu u vás. Tak se budu nenápadně rozhlížet, jestli tě třeba nepoznám naživo :-).