Moravské koláče podle Andrey

14.1.2012

Oč raději jím, o to míň ráda vařím. Ne že bych to nedělala, ale netěší mě to - a rozhodně vaření nepatří do mých oblíbených činností.

Umluvila jsem Andreu, že nám jednou přijde udělat výukový kurz pečení moravských koláčů, které občas peče a nosí a my se můžeme umlátit, jak nám to chutná. Andrea souhlasila (ona je totiž sebevražedně hodná :-))

Začalo to přípravou kynutého těsta. Žádné rozdělávání a pěstování kvásku v hrnečku, jak mě to učili doma- pěkně v jedné míse udělat chlívečky- a jde to taky!

zatímco těsto kynulo, my si hráli náš oblíbený DIXIT - a když už bylo tak akorát, šlo se s ním pracovat.

Z těsta se vymačkala tlustá placka- a na ni se nanesla tvarohová náplň.

Placka se pak zamotala do koule - náplň je uvnitř

na vymaštěném plechu se pak z koule vymačká opět placka- o průměru jídelního talíře - bacha!! Neprotrhnout, aby tvaroh nelezl ven! ;-)


navrch se natřou povidla

a posype se žmolenkou (nebo po moravsku: drobenkou :-))

No a upeče se -a takhle to vypadá a je to vynikající, leč vůbec ne dietní. ;-)

Pro zájemce přidávám recept - cenná je zejména poslední kapitola: " Praktické postřehy" :-)
Andrea prý žádné další výukové kurzy pořádat nehodlá (zřejmě pod vlivem dojmů z výuky v naší rodině- seběhli jsme se všichni), ale případné dotazy v komentářích jistě odpoví ;-)

Moravské koláče alá Andrea

½ kg hladké mouky (možno i polohrubá)
12 dkg cukru
15 dkg tuku na pečení (hera apod.)
2 vejce
3 dkg droždí
trochu soli (odhadem, cca 2-3 špetky)
¼ l mléka

Tvarohová náplň:
Na 1 kostku tvarohu (250 g) přidat 1 vejce, rozinky (podle obliby), cukr krupice (podle chuti), nastrouhanou citrónovou kůru.
­­­­­­­­­­­­­­­­­­
Drobenka – cca 150 g hrubé mouky, 130 g moučkového cukru, 130 g másla nebo hery

Povidla – rozmíchají se s trochou vody, aby se dobře roztírala… Možno přidat skořici, rum – podle momentální chuti a preferencí…

Mouku dát do mísy trochu na stranu, do volného prostoru vedle mouky dát vlažné mléko, do něj cukr a kvasnice. Nechat vzejít kvasnice a pak začít promíchávat s moukou. Při promíchávání přidat rozpuštěný vlahý tuk, vejce, sůl. Případně přidat mouku tak, aby na konci bylo vypracované „polotuhé“ těsto na kynutí – nelepí se k míse  (nesmí být moc tuhé). Těsto nechat vykynout. Pak na pomoučeném vále zpracovávat jednotlivé koláče. Objem těsta tak cca do dlaní zpracovat do koule, trochu ji zploštit, doprostřed (do mírné prohlubně) dát tvaroh, přes něj přetáhnout volné okraje „placky“ a tvaroh zabalit dovnitř těsta. Těsto naplněné tvarohem zlehka zploštit mezi dlaněmi do silnější placky, na vymazaném plechu pak roztáhnout do tvaru koláče (výsledný koláč by měl mít výšku cca 1 cm). Potřít shora povidly a posypat drobenkou. Před vkládáním do trouby potřít okraje koláče zlehka olejem. Nejdříve se peče na cca 180° pak zmírnit na 150°. Po vytažení z trouby ještě za horka okraje znovu trochu potřít olejem (nevytvoří se pak tvrdá kůrka, zůstane měkká).

Praktické postřehy ;o)
Mouky je vždycky víc než půl kila, záleží třeba i na velikosti vajec, takže vždycky začínám na půl kile a až smíchám všechny suroviny a těsto je řídké, tak postupně přisypávám…
Tvarohy nekupovat ty  v plastové  vaničce!!! Ty jsou moc tekuté, a je problém ho uzavřít do těsta, to se pak snadno trhá a tvaroh teče ven. Doporučuji  klasickou „kostku“ tvarohu balenou v „papíře“.
Na jednu dávku těsta je spotřeba cca 2 kostky tvarohu.
Z jedné dávky těsta jsou obvykle 3-4 koláče (spíš 4)
Původní recept jsem měla z hladké mouky, ale jednou jsem omylem dala polohrubou a těsto mělo lepší výslednou konzistenci a dobře se s ním pracovalo :o). Občas se i omyl může stát pokrokem  :o)))). Ale závěr je ten, že se těsto dá udělat z obou druhů mouky.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Babička tchyně byla pravá Hanačka a vyráběla tudíž moravské koláče po hanácku. Pekla z hladké a polohrubé mouky 1:1, jednotlivé koláče měly průměr cca 12 cm a dávala na ně jakoukoli domácí marmeládu. Potírala je rozšlehaným vejcem a posypávala "posépkó". Jinak to bylo stejné, jak to dělala Andrea. Už vím, co upeču příští víkend, jestli mě to nepřejde :-)
Jarmila

Iva řekl(a)...

Nádhera a musí to být dobrota, určitě vyzkouším. Taky zadělávám v jedné míse a u nás se taky říká drobenka, nebo žmoličky.

Andrea řekl(a)...

ježíš..netrap, jsrm se zpsala i na cvičení..koláče si zapovídám, má váha mě irituje!

Emily řekl(a)...

Tak tohle ne! To si nezasloužím, trýznění hned po ránu, kde já teď seženu takový výborný koláč?
Neudělá si Andrea třeba zásilkovou službu, e-pekárnu. Hlásím se jako první zákazník.

Aranel řekl(a)...

Markéto, vyřiď Andree, že tedy o takovýto kurz nestojím...páč jen se na to dívám a zmenšují se mi kalhoty...sežrala bych to i s ní :o)

Lenka řekl(a)...

Hale ty jsi nemocná!!!!! Markéta známý odpůrce vaření peče koláče. Stav se u doktora možná se to nechá léčit.

thora řekl(a)...

I u nás je to posépka nebo posypka. Koláč vypadá perfektní, recept hned opíšu. Děkuji!

Lucka řekl(a)...

recept neocením.. nejsem na tyto věci zručná. Ale hned po Emily se hlásím k odběru z e-pekárny :-)))

Roryska řekl(a)...

Tak zas tak dokonalá Andrea není, aby zvládala e-pekárnu :-), na to nějak nezbývá čas. Sama ty koláče peču jen pro zvláštní příležitosti tak dvakrát-třikrát do roka, protože zaberou dost času. A tohle už byla jedna zvláštní příležitost pro letošní rok navíc ;-). Tak leda, že by jich někdy při dalších zvláštních příležitostech byl přebytek ;-). Ale Wlčice už ví taky, jak na to ;-), jen tak trochu pochybuju, že by se hrnula do e-pekárny :-))).

wlcice řekl(a)...

já a péct na kšeft? já bych si mohla otevřít leda e-pakárnu :-)) s e-pekárnou mi dejte pokoj!

Jitty řekl(a)...

Jdu na to:-).
Peču ráda a teď jsem chtěla nějaký ověřený recept na koláče (většinou dělám od oka:-)), tak to hezky vyšlo:-)
Do drobenky nebo do povidel přidávám trochu rumu:-) a my budeme mít potřené hruškovými, taky velká dobrota:-)