Nepochopené " LAMPY"

 23.1.2012

Moc jsem toužila vidět představení Petrolejové lampy v divadle Komedie. Určitě za to může Herzovo filmové zpracovnání, kde hrál Petr Čepek a Iva Janžurová.

Nebylo mi dlouhou dobu přáno ulovit lístky. Když se to díky kamarádce konečně podařilo, hromadně jsme vyrazili... a co se nestalo... představení pěkně plynulo, herci se mohli přetrhnout- na holém jevišti se odehrávaly scény, ze kterých šlo vyčíst, že hlavní hrdina trpí duševní poruchou a že jeho trpělivá žena s ním v manželství není šťastná.... Soustředila jsme se tedy na výkony jednotlivých postav, než jsem si na některé postavy (konkrétně Štěpku- rozčilovalo mě, jak herečka mluví ) - stačila zvyknout, byla v sále  tma a po delším váhání se ozval potlesk. Herci se přišli uklánět- říkala jsem si, jaká je to úcta k divákovi, že se klaní i po první polovině... no a on už byl konec představení.:-)

Uznávám, že divadlo Komedie patří mezi alternativní scény,  zároveň však musím konstatovat, že tentokráte jsem  záměr pana režiséra Davida Jařaba a jeho uchopení tématu vůbec nepobrala.
Uklidnilo mě snad jen to, že jsme tam pak seděli všichni jak čerstvě vyorané myši a hleděli po sobě. Já se dožadovala 2.části :-), ostatní řekli, že bude rozumnější jít ještě někam na kafe a zvednout si seběvědomí nějakým méně náročným tématem ;-)

Ať o tom přemýšlím, jak chci- děj odehrávající se pozpátku a  jednotlivé scény na mě působily poněkud neuspořádaně, zmateně- nebylo se čeho chytit- takže jsem těkala od jedné postavy k druhé- až byl konec. Hra trvala přesně hodinu. Obvykle se na návštěvu divadla chystám- kouknu, zběžně, co od představení mohu očekávat. V tomto případě jsem to nestihla a asi by mi to nebylo nic platné. Patrně bych asi musela absolvovat nějaký přípravný kurz pro diváka. ;-)
Nevím, s jakými pocity odcházel z divadla ten, kdož Havlíčkovy Petrolejové lampy předtím neznal vůbec...

 Téma lamp mě tento týden doslova pronásledovalo ;-) Zjistila jsem, že toto pro mne  nejsou jedniné "lampy", které zůstaly nepochopeny. Shodou okolností jsem narazila i na ORIGAMI  LAMPY... a tam na tom s porozuměním "jak na to" nejsem o moc lépe :-))

3 komentáře:

Jitka Neradová řekl(a)...

Lampy v Komedii jsem také nepochopila:-)Prý jsou hodně dobré lampy NA Jezerce, ale tam jsem nebyla, protože to je výlet přes celou Prahu a také se tam špatně shání lístky. Ale refenrence mám veskrze skvělé a prý to po Komedii spraví Lampovou chuť:-)Tak nevím, ale předávám dál:-)

Roryska řekl(a)...

Origami lampu Ti klidně vyrobím, případně nastuduju a udělám Ti soukromý kurz ;-))). Stačí říct..., jen se trochu obávám, že si to po posledním nevyžádaném kurzu "dle Tvého přání" na Froebel star asi dobře rozmyslíš? ;-)
S pochopením Divadla Komedie Ti pomoct nedokážu, záhadou mi z větší či menší části zůstaly prakticky všechny věci, které jsem tam viděla :-)...

wlcice řekl(a)...

Milá Andreo, hvězdičky ala Froebel me vytrestaly dostatečně :-)) já a trpělivost ;-)... origami lampy klidně nechám nepochopené, ale věřím, že tobě budou zdobit byt v různých variacích :-))

Divadlo Komedie je scénou opravdu velmi alternativní, mám se co učit :-))