Heraklion

19.6.2013

Heraklion je hlavním městem Kréty a nachází se zde i letiště, kde jsme přistáli. Leží uprostřed severního pobřeží největšího řeckého ostrova a obývá jej údajně asi 180tisíc lidí.

Dominantou města je benátská pevnost (která momentálně prochází rekonstrukcí, takže žádné pohlednicové pohledy na město se nekonaly :-(( ) a přístav.



Soustava jednosměrek a zběsilá jízda Řeků, kde svítící červená na semaforu a dopravní značky jsou čistě orientační a k ničemu nezvavazující, přivedly do rozpaků i zkušeného Pražáka :-) Nakonec jsme zapluli do nějakého krytého placeného parkoviště. byl to zvenku jakýsi rozestavěný objekt. Pikolík nás vykopl z vozu, vzal klíčky a zmizel v útrobách labyrintu betonového podzemí. Tak jsme okoukli hodinovou sazbu, protočili panenky a vyrazili na obhlídku metropole.
 
 
Nabízela se muzea i galerie, ale s Martinkou to ještě není úplně ono, tak jsme ji nechtěli trápit a dali jsme přednost "běžnému životu". Mířili jsme na pověstný trh!

 Náměstí Venizelou a fontána Morosini se lvy.



Hlavní tržnice se nachází v ulici 1866.
Kréťané prý rádi pojmenovávají ulice podle slavných letopočtů :-)
Tržnici tvoří pestrá směsice stánků s čerstvými rybami - krásné výstavní kusy!!


Ovoce, zelenina, koření... 
A tady dvě domorodkyně v družném rozhovoru a v typickém černém oblečení.
Na trhu se nabízejí i služby.- zde například úřaduje švec.

Na trhu jsme nakoupili pár drobností. A pak zakotvili v kavárně :-) Popíjeli frappé a pozorovali cvrkot na ulici. Martina vyzindala ledovou tříš´t, což jsem zjistila, že bez slovníku neumím anglicky pojmenovat ;-) -ještěže máme na domluvení se i ruce-  a byli jsme blažení všichni.

Poslední pohled do přístavu a frrr zpátky pro auto.


Ještě jedna věc se mi líbila natolik, že stála za vylovení foťáku: silnice i dálnice byly lemovány nádherně kvetoucími oleandry.  (my  doma jednoho chudáka mučíme už léta v květináči -řečtí kamarádi by se ho lekli a nejspíš by ho za kolegu vůbec nepovažovali ;-))
Heraklion jako město mě ani moc neuchvátil. Mám slabost pro jiná ...  

1 komentář:

Jarmila řekl(a)...

Ty oleandry si jižní národové snad ani nezaslouží! Taky mučím jeden růžový plnokvětý :-D
Krásné fotky i povídání!