Národní Technická Knihovna


2.10.2009

Na dnešní den jsme měli domluvenou exkurzi do NTK v Dejvicích- asi nejmodernější knihovny v ĆR. Byla otevřena teprve před měsícem- onoho magického data 09/09/09 ;-)
S ohledem na události, které předcházely, jsem výlet chtěla odvolat, ale Majda se dušovala, že je zdravá jako řípa /opravdu žádné léky nebere/ a rozhodně půjde do školy (tedy až v pondělí) a v žádném případě nic rušit nebudeme.

Budova se nachází mezi několika fakultami technického směru a vypadá takto: (po zvětšení obrázku si přečetete i základní údaje o jejích rozměrech)


Přesně ve 14hod. na nás čekala paní Eva H., která toto všechno zorganizovala a domluvila a věnovala nám svůj čas. Provázela nás celou šestipatrovou budovou a zahrnovala nás zajímavostmi všeho druhu. Tady zrovna diskutuje s Majdou.



Zde je informační pult. Do této části je vstup možný pouze s průkazkou. Celá budova má stěny z broušeného šedého betonu, takže na někoho může působit jakýmsi nedokončeným dojmem.



Na stropě jsou vedeny kabely různých barev a tlouštěk a taky tam jsou umístěna požární (a jistě i jiná) čidla a trysky na hašení případného požáru. Paní Eva pravila, že se požár nemůže hasit vodou, ale vodní mlhou, což prý knihy lépe snášejí a méně je to poškozuje.

O výzdobu na stěnách se postaral mladý rumunský umělec Dan Perjovschi, který uspěl v konkurzu. Nám se ty obrázky líbily moc. Byly jednoduché, vtipné a i pravdivé. Spoustu jsem si jich vyfotila - budou jako odměna pro ty, kteří se prokoušou článkem až na konec :-)


V kontrastu s šedí zdí je barevná podlaha. Je to prý fyzikální mapa- kde jsou tlaky největší-tam je červená, kde nejmenší, tam je modrá. Geniální nápad. A těch tam bylo nepočítaně! Já vůbec nejsem technický typ. Moje vidění světa je značně nevědecké, ani mě nenapadne o některých věcech přemýšlět... Pobavil mě třeba nápad označit každé schodiště nějakými údaji. Např. kolik kalorií spotřebujete pro zdolání určitého počtu schodů:

Takhle vypadá pohled do jiných podlaží:




A tady je vidět "les" samoobslužných panelů, kde si můžete knihy vybírat a objednávat. Taky je tu pěkně vidět ta barevná "fyzikální" podlaha ;-)

Páni technici samozřejmě neopomněli označit střed budovy a opatřit jej všemi souřadnicemi:

Další zařízení, které mě fascinovalo, byl tento samovracecí box. Knihu můžete vrátit jako třeba lahve v obchodě. Vložíte výtisk sem:


Vyjede vám potvrzení o vrácení a kniha dále putuje do připravených kontejnerů a sama si hupsne do toho správného...

Jinou vymožeností je, že si studenti mohou pronajmout své studijní boxy- jakési garsonky. Na jeden semestr 800Kč a máte k dispozici malou pracovnu s pacovním stolem, internetem a regály, kde si můžete nechat svoje věci, protože vstup je na kartu. Boxy jsou očíslované- vtipně mají na dveřích uvednou i výši IQ :-)) a mají tu jeden i pro vozíčkáře!! Takže velké plus ;-)

Všude jsou k dispozici pohovky a odpočívadla, které při pohledu z výšky připomínají chemické vzorce všelijakých těch butanů .... Martina musela vyzkoušet každé sezení i ležení :-)


V knihovně je spousta studoven. Jsou prostorné, vzdušné, u každého stolu je možnost připojení na internet pro váš notebook.

V pátek odpoledne pilně studoval jen jeden zoufalec. V lednu to tu bude vypadat asi jinak :-))


A když se jeden studiem unaví, může "na vzduch". V 6.podlaží jsou 2 atria "open air" - židličky zkonstruované tak, aby se v nich nedržela dešťová voda, deštníky proti slunci... co víc může návštěvník žádat.




Na závěr prohlídky Majda dostala knihu o NTK (moc pěkná práce!) a dokonce ji podepsal i pan ředitel, protože naši návštěvu musel schválit. Děti mladší 15let se tam prý nedostanou.

Byl to opravdu zážitek. Zvláště pro takové, kteří ještě pamatují doby, kdy se přehrabovali v papírových katalogových lístečkách a pracně podle abecedy vyhledávali výtisk, aby pak vystáli frontu u obsluhy, aby jim po dalších minutách hledání v regále sdělila, že je kniha vypůjčena...
Já si zkrátka připadala jak na návštěvě v budoucnosti :-)

Pár slíbených obrázků pro pobavení:

Jojo, bibli asi každý nečetl, ale kdo z nás nikdy nebyl na googlu? :-)


ME-YOU... můj věčný problém- s velikostí...


No a to nejvýstižnější na závěr:


Návštěvu jsme zakončili v Café Technika nad šálkem výborné kávy a úžasného čokodortíku (kdeže je mé včerejší předsevzetí, že od prvního nemlsám...)

Děkujeme paní Evě, za ten nápad připravit nám tento program. Moc se nám v "jejich" knihovně líbilo a tolik jsme se toho dozvěděli!
Díky, že jsou lidé, kteří mají potřebu dělat druhým radost. Jen tak...

Já jako NEtechnický typ jsem byla unešená. Ze všech těch promyšlených detailů, to prostředí je zvláštní- hypermoderní ;-), všechny věci spolu ladí- neokoukaný a velmi účelný nábytek, IT vybavení, barvy...
Tak si troufám říci, že ten TECHnický typ, ten tu musí zažít naprostý stav blaženosti :-)
/Wlk okukoval všechny ty kabely a čidla... prostě díval se na věc svýma technickýma očima :-) a večer pravil, že je rád, že to s námi stihl :-)), že to bylo skvělýýý! /

A kdo nevěří, ať tam běží, protože v následujících dnech probíhá akce "Týden knihoven v NTK", a tak případný zájemce může zajít na exkurzi s odborným výkladem- více najdete ZDE

12 komentářů:

Andrea řekl(a)...

markét..to je bomba!!!!!!!!!!!!!!škoda, že se Šárčetem se tam teď nedostanuú

Fikovic řekl(a)...

Díky MOC za super článek.
Přeposlala jsem ho mému muži, který je technický typ a toto jej jistě zaujme. U těch malůvek jsem se nasmála, zvlášť tu s biblí si uložím.

Jen škoda, že je pro nás Praha tak z ruky...

Gabro řekl(a)...

Teda! Tvoje virtuální prohlídka Národní Technické Knihovny nemá chybu!

Je to úžasný! Opravdu mi to připadá jako obrázky z daleké budoucnosti :-).

A chválím fotky. Tam byla radost fotit... Jedničku s hvězdičkou dávám té "mezi stromy" :-).

Jitka Neradová řekl(a)...

Už jsem o té knihovně slyšela, teď jsem jí díky Tobě i viděla, takže jsem vlastně v obraze. Skvělá virtuální exkurze. My lenoši už tam pak nemusíme osobně.:-) Ne, ráda se půjdu podívat, zvlášť,když jsi mě tak navnadila. A vtipné obrázky mě v pochmurné neděli fakt pobavily.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Markéto. V loňském roce byla otevřena podobná Vědecká knihovna v Hradci Králové. Je to tam hodně podobné jako v Praze a pro mě naprosto super, super...(jen má matka je tam jaksi ztracená). Bára

Anonymní řekl(a)...

Teda Barčo až to bude mamča číst,ta ti dá...
Jinak supr exkurze, musel to být zážitek. Mám radost z budov ,kam může Nikol sama ,ať už mají jakýko-li účel...Marcela

Daniela řekl(a)...

Moc hezký popis. Muselo to být super. D.

Anonymní řekl(a)...

Veliké díky za prohlídku knihovny, naprosto mě nadchla! Jaffi

Anonymní řekl(a)...

Díky za prohlídku :-))

ivy

Anonymní řekl(a)...

Díky za prohlídku :-))

ivy

Anonymní řekl(a)...

Díky, Wlčice, že jsi věnovala takovou pozornost těm kresbám, moc jsem je chtěla vidět. Jsou supr.
A to ostatní také.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.