Víkendové zážitky, postřehy a zamyšlení


17.-18.10. 2009

Na tento víkend jsme měla naplánovaný výjezd mimo Prahu. OS Mirabilis, pro které trochu pracuju, totiž pořádá semináře pro asistenty, kteří během roku pomáhají rodinám s postiženými dětmi - aby byli vzdělaní a aby si s dětmi lépe dokázali poradit. Asistenti /většinou SŠ a VŠ studenti/se mohou u dětí setkávat s různými diagnózami, proto je cílem našeho sdružení připravit pro ně zajímavé přednášky, aby získali pokud možno co nejvíce informací. Už jsem se tu kdysi zmiňovala o semináři, kde byla hlavním tématem práce s nevidomými. Ten asistenti velmi kladně hodnotili, a tak letošní podzimní setkání bylo zaměřeno na autismus. Tedy na děti s autismem- jak s nimi pracovat, co to vůbec autismus je, co takové děti rády a co zas vůbec nerady. Všechny přednášky byly velmi poučné a zajímavé - radili odborníci na slovo vzatí (díky, Šárko, opravdu jsi mě svým vystoupením nadchla!)

Znám několik rodin, kde mají právě dítě s touto diagnózou a musím říct, že je to pro všechny členy rodiny velmi náročné. Myslím, že asi nevýstižnější ( a pro mne nezapomenutelná) je výpověď jedné maminky už dospělého autisty- velmi těžce zvladatelného. Při rozhovoru povídala: "... jo, rodinná dovolená, to je něco! ... první telefonát po návratu je k psychiatrovi- a pak při pohledu do zrcadla- ke kadeřníkovi ..."

Den byl zakončen večerním promítáním filmu "Bílá vrána" (toto téma už zpracoval na svém blogu Wlk a pěkně mě tím naštval- grrr ;-) - ale můžete k němu tedy nahlédnout :-)
Film otevřel pohled na rodinu pečující o postižené dítě ještě z jiného pohledu. Ukazuje, jak obtížné to někdy je pro zdravého sourozence. Jak se musí s různými věcmi vyrovnat- a nikdo to neřeší, protože na to buď není čas, nebo to rodiče mnohdy ani nepokládají za důležité... Doporučuju ke zhlédnutí, opravdu je tam hodně momentů k zamyšlení.
Sama na sobě vidím, že i když se na to všechno snažím doma myslet, jsou věci, které mi vůči Martince "ulítnou", pak mě to mrzí a mám na sebe zlost, že jsem nebyla předvídavější- nechala třeba nějaký konflikt vyhrotit, nebo nezohlednila při nějakém rozhodnutí vše, co bylo třeba ... ale ono to při tom běhu událostí prostě nejde, nejde, NEJDE!!! a nebo možná jde... ale já to zkrátka tak dobře neumím :-((

V sobotu bylo (navzdory všem předpovědím počasí) docela vlídně. Vytáhli jsme děti na vycházku do lesa. I na podzim má své kouzlo. Děti pravda pro jistotu okukovaly borůvkové keříky... kdyby náhodou :-) - inu zvyk z léta :-)) No ale nebylo- ani náhodou!

K vidění byla i výstražně červená muchomůrka:

Takhle vypadala naše výprava- mladší děti se pochytaly jak magnetky kolem Majdina vozíku. Bylo hezké, jak se vzájemně mezi sebou strkaly, až si každý našel to svoje místo, kde půjde a nebude nikomu překážet v chůzi :-)


V neděli lilo.
Byla s námi i nevidomá (a moc šikovná) Lucka. Vyprávěla o výstavě obrazů, které vytvářejí nevidomí. Samé zvláštní techniky- Můžete si zkusit taky- potrápit smysly.

Zapotřebí je papír a svíčka. Zavřete oči a kapejte vosk tak, abyste vytvořili nějakou kresbu. Druhý pak může se zavázanýma očima prsty "přečíst", co jste malovali :-)

Po obědě už nepršelo, a tak jsme šli k rybníku krmit labutě. Všichni se snažili dohodit svůj kousek chleba co nejdál, aby je přilákal ke břehu.
V dáli už plavou ;-)


Bylo to velice příjemné setkání. Mám zas o čem dumat :-)

Jo! A taky jsem řídila náš nový minibus :-)) Je to tedy nezvyk. Ale snad si na sebe zvykneme. Tolik prostoru kolem sebe... podařilo se mi zaparkovat MEZI dvě auta (Pravda- mezera byla trochu širší, ale zas to vedle stojící auto bylo Lenky, takže o to větší byl můj stres :-))
Ale už jen to, že to jelo, kam jsem chtěla, považuju za úspěch! :-) )


13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

To je dobře, že víkend jste si užili a před řízením KOLOSU smekám, no a to parkování - úžasný... To pude.....

zuzi řekl(a)...

Ahoj Wlčice, obě fotky jsou po zvětšení moc hezké, a nic nezkazím, když řeknu že i krásné! Je dobře že bloguješ, že dáváš o sobě, o vás, vědět ... pro nás okolo, co neznáme a určitě to má kladný vliv i na tebe :)... no , ni? zuzi

Lucka řekl(a)...

Tento clanek jsem vyhlizela.
Myslela jsem na vas, jak cestujete s novym zlutym :)

Super clanek i fotky :)


Jen houst :)

Daniela řekl(a)...

Muselo to být prima.

To s těma sourozencema řeším v sobě taky někdy. Taky se snažím, aby u nás doma bylo dobře všem dětem, abych se nenechala péčí o Adélku zavalit, abych viděla i potřeby Kájinky a měla je za stejně důležité, jak ty Adélky. Aby jednou měla přednost ta, jindy zase druhá. Aby, aby...

Teď si to Karlička docela užívá, protože je nemocná, má antibiotika a celý den chce hladit a chovat...Tak dnešek byl určo její ;-). D.

Andrea řekl(a)...

No taky jsem se bála..ale vidím, že jste to zvládli..film bych viděla moc ráda...bude v kinech?

wlcice řekl(a)...

Díky všem za komentáře :-)

Dodatky:

- k těm zdravým sourozencům: já se taky snažím, aby Martinka měla "svůj den" (máme úterý-chodíme na plavání, ale jsou chvíle, kdy jde stranou-to když Majda je marod-s tím se nedá asi nic dělat, to pak člověk funguje na nějaký zvláštní režim- a všechny teze a poučky-cobysemělo-jdou stranou :-((

- film je prý ke stažení na netu- více info u Wlka na blogu-ten asi i poradí-já toho nejsem schopna
;-)

Anonymní řekl(a)...

Markét, taky jsem vyhlížela, jak jste se měli, co jste dělali. Film se juknu k tvému muži a určitě bych ho ráda viděla ...
Je to téma, které není jednoduché ...ale přijde mi, že nejhorší je když je postižený prcek sám, sourozenci jsou prima a nejen pro něj. Kdybych měla jen Klárku, asi bych byla úplně někde jinde.Ale to je tak uvažuju, kdo ví, co by bylo.

Jitka Neradová řekl(a)...

Je to těžké na obě strany a jediné řešení - tedy laicky podle mě - je o tom s těmi dětmi mluvit a mluvit a mluvit. Pak je to takové schůdnější. A jinak, muchomůrka krásná ( někdy bych z ní ale někomu s chutí udělala smaženici) a před cestou a hlavně parkováním kolosem kolosální obdiv. Já bych to nedokázala.

Anonymní řekl(a)...

Já jsem se nebála. Klídek máme to obě pojištěné!!!! Lenka

Anonymní řekl(a)...

Tím vyhlížením článku tu máš už důlek..od mého klikání.
Ne, že bych musela mít vše.Mě těl. postižení dost stačí. Ale myslím,že to ti rodiče mají asi těžké,nám lidé i pomohou.Je odsoudí,že je dítko rozmazlené a nevychované.
Se spravedlností také bojuji,nejlíp to dělá Kryšpín,ten si nás zkrátka pro sebe uzme násilím a je to.Je fakt,že pokud je JIP,tak jde vše stranou a asi nejsem moc fér,Míša už chápe až moc a musí se také stresovat a bát...Marcela

Gabro řekl(a)...

Moc pěkná houbička! :-) Mám se začít bát konkurence??? :-D

Také jsem čekala, jak víkend dopadl... Vlk předbíhal, a tak jsem šmírovala nejprve u něj :-). Mám radost, že se víkend vydařil, užili jste si ho všichni a že auto je bez úhony :-).

wlcice řekl(a)...

Gabro,myslím, že fotokonkurence v mém podání ti skutečně nehrozí :-)) já ani po roce nepřečetla návod k foťáku...takový jsem fotograf ... :-( ale ty "prašivky" ,ty se mi v tom ponurém lese moc líbily!

Lucka řekl(a)...

jsem nenasytná, nemůžu se dočkat dalšího příspěvku (stydícísesmajlík)