Umění lyžovat

11.3.2010 - čtvrtek

Den jak malovaný. Sluníčko, modrá obloha, sněhu dostatek- ideální podmínky pro brázdění sjezdovek.

Martinka nemohla dospat, takže jsme hned ráno vyrazili, abychom ji zapsali do lyžařské školy. Bezva věc. Dítě dostane instruktora, který se mu intenzivně věnuje a má už ozkoušené fígle na to, jak žáčka zaujmout a zasvětit do tajů lyžařského umění. Na Severáku k tomuto účelu mají i speciální dětský koutek. Je umístěn v mírném svahu, vybavený dvěma jezdícími pásy, které slouží jako průprava na jízdu na vleku:

A je tam také zimní kolotoč. Místo sedaček děti sedí v jakýchsi měkkých barevných "pneumatikách".

Martinku lyžování bavilo. Všechno, co jí lektorka ráno ukázala, poctivě  a neúnavně trénovala až do 16.hodiny- pak už zavírali :-)
My s Wlkem jsme se střídali v lyžování. První šel na hodinu on. Já jsem z pohodlí dětského koutku sledovala postavy na svahu. Děsila mne už jen ta představa, že budu muset nasednout na pomu. Sjezdovka (označená jako MODRÁ) mi připadala jako neskutečný krpál. Hodina mi utekla velmi rychle. Wlk se přiřítil a jásal, jak lyže pěkně jezdí a jak je to skvělé.... a už mi předával kartičku, že jsem na řadě já!!!

Došlo k nejhoršímu. Nazula jsem lyže, které údajně budou zatáčet samy ;-),  a vyrazila do fronty k vleku. Blížila jsem se k turniketu a začínala šílet. Najednou jsem měla strašně moc věcí na ty dvě ruce. Hůlky, rukavici, kartičku... Kam s tím?? Kartičku jsem natáčela ze všech stran, ale ne a ne se mi rozsvítit zelená. Odjely dvě prázdné pomy, já už pološílená ze své nemožnosti....  a nějaký snowborďák mi povídá: "Pani, to stačí jen přiložit tady dole na ten panel, to nikam necpěte..." Tak "pani" hůlky šoupla pod křídlo, rukavici pod druhé, kartou zamávala, jak chlapec poradil, vrazila ji mezi zuby a jala se lapit další pomu. Celou cestu nahoru jsem trnula, že mě poma setřese dolů a já toho dobráka ještě sejmu i s jeho prknem ... naštěstí se mi podařilo vystoupit v cílové stanici bez karambolu. ;-)
Uložila jsem si kartičku do kapsy, o jejímž významu jsem marně dumala. Je totiž umístěná na levém předloktí. Přišlo mi to nelogické. Co si tam kdo může dávat? Kapesník? Droné?... Aha. Vida. Ono je to na skipas a bezdotykovou kartu čtečka pohodlně přečte i skrz bundu. Takže žádné štrachání a vytahování... Nojo, za těch 12let se změnilo opravdu všechno.

Svah jsem sjela. O estetičnosti jízdy nemohu psát, neb jsem měla úplně jiné starosti :-)
Ale bylo to fajn. Asi se to opravdu nezapomíná. Nebo jsou ty lyže fakt tak chytré :-) Jezdilo to skoro samo a byl to bezva relax!
Vydrželi jsme na svahu až do zavíračky. Večer mě bolely i svaly, o jejichž existenci jsem léta neměla ani tuchy.

Spalo se nám všem dobře ;-)

8 komentářů:

JaninkaD řekl(a)...

Ježišmarjá to jsou věci. Musím jít okamžitě prozkoumat levé předloktí svojí bundy!

Hrozně se mi líbí Martinky nadšení a jsem moc ráda, že jste si hory všichni tak parádně užili.

Marci řekl(a)...

Mám z Vás radost.Jsem rád,že lyžování je nakažlivé ... Chtěli jsme Vás tam v sobotu překvapit a jak čtu,taky se něčemu přiučit /od lesa k lesu...DOKONALÉ /.Moje záda a také počasí však bylo proti.Ahoj,Slávek

Markéta a Luki řekl(a)...

Martinka je šikula, jen tak dál :-))
A před tebou smekám, já stála na lyžích naposledy v prváku, takže tuším, že bych kopec šlapala raději pěšky než se nechala vytáhnout pomou, v horším případě kotvou :-))

Lucka řekl(a)...

jsem překvapená, jelikož Vašek nelyžuje, tak a nevíme, že sportoviště jsou tam upravená pro děti :)
článek, jako vždy, je VÝBORNÝ!!!

ivy řekl(a)...

A pak že v Jizerkách nejsou Wlci :-)) Jsem moc ráda,že jste si to tak parádně užili :-))

Marci řekl(a)...

ten můj chlap už mi leze i seeeem!!!!pomoooc

Pan WLK řekl(a)...

Já sem taky solidárně vlezu, ať v tom není Slávek sám.


Ještě k Severáku pro nelyžaře, vedle dětského světa je vyhrazena část sjezdovky na sáňkování a bobování.
A na kopci je postaven velký hrad ze sněhu a ledu na prolejzání.

Andrea řekl(a)...

já ti říkala, že je to pokrok:-) jezdí samy..a z těch nových vymožeností jsem já, zvyklá pouzeč na namrzlé kotvy taky byla hin:-)