200dm3 dechu

4.6.2010

Už dva měsíce se chystám na výstavu, kterou doporučovala Marta. Výstava hraček Libuše Niklové, kterou proslavila zejména plastová zvířátka s tělem tvaru harmoniky. Počátkem 60.let tímto designem dost předběhla dobu. Výstava se jmenuje "200dm3 dechu", protože právě díky vzduchu se hračky stávaly "interaktivními" :-)  Měnily tvar těla a vydávaly kvičivé zvuky.

Výstava je putovní (už probíhala ve Zlíně) a v Praze ji už jen do 6.června 2010 naleznete v Uměleckoprůmyslovém muzeu, které je bezbariérové!  ;-)
Já jsem dnes dopoledne vyšetřila čas a nalákala Wlka, aby se mnou šel zavzpomínat na dětství.

Těšila jsem se, až uvidím hračky mně důvěrně známé. Úžasná podívaná. Vybavovaly se mi některé okamžiky z dětství, pak taky z oslavy 18.narozenin, kdy jsem od "kamarádů" dostala toho obrovského modrého slona, kterého jsem nesměla vyfouknout, tudíž jsem se z flámu vracela autobusem se slonem jak hrom... a spousta dalších.

Symbolem celé výstavy je červený buvol. Organizátoři dokonce rozjeli projekt, kdy buvola fotografují na různých místech - buvol tedy cestuje a má svoje fotoalbum :-)
V expozici je červených buvolů celé stádo a děti na nich mohou dovádět. Tady je jeden kousek buvola červeného v nafukovací krychli. Krychle tvoří stěnu vodopádu a ostatní hračky plavou v řece krychlí...nebo času??? ;-)


Většinu hraček jsem znala "osobně", nebo jsem alespoň veděla, kdo z mých kamarádů je vlastnil, po kterých jsem toužila- a nikdy je  nedostala ... ;-)
Tito tři panáci však zcela unikli mé pozornosti! Původně jsem je považovala za námořníky (zmátl mě ten prostřední :-) ), ale Wlk v nich odhalil Mikuláše, čerta a anděla!!


Ve vitríně byly vystaveny i kousky velmi vzácné a mně neznámé...


A tady jsou návrhy modelů nafukovacích hraček.



Autoři výstavy vymysleli ještě jednu zvláštnost. Mapují výskyt těchto hraček v českých a moravských domácnostech. :-)
Takže spoluautorem výstavy se může stát každý, kdo ve svém fotoarchivu najde některé z hraček Libuše  Niklové  a zašle je na adresu education@upm.cz.
K fotografiím prosím přiložte následující informace:
(nepovinný údaj: křestní jména, příjmení majitelů)
místo a doba výskytu+ poznámka (příběh), který se k hračce vztahuje.


Já takovou fotku mám a už jsem ji odeslala! :-)
Je to moje oblíbená vzpomínka.
Tu nafukovací lišku jsem totiž milovala a pusinkovala tak dlouho, až jsem jí z lásky prokousla čumák a bylo po vášni... :-)


Cestou domů jsme se stavili v řecké restauraci na výborný oběd. :-)

A pokud někdo nabyl dojmu, že se mám dobře, až to hezké není... nemusí smutnit. V přírodě musí být rovnováha... a proto mi pípla SMS, že Majdu bolí ucho a že po obědě chce jít na ORL.
Tak jsem dojedla:-(
S Wlkem jsem se rozdělili na dvě samostatné jednotky- on jel pro Martinku do školky a já pro Majdu s obavami, co zas bude...

Ještě jsem se stavila v tržnici pro kytky do truhlíků. Ten květen byl tak studený, že mě ani nenapadlo něco sázet a tento týden jsem s údivem zjistila, že je červen!! Pořídila jsem rychle (cca za 20minut!) a hezky :-)

V  jídelně jsem vyzvedla Majdu- tvářila se velmi pohřebně- a jely jsme na ORL. Tam jsme ovšem zastihly jen ceduli: "V červnu - úprava ordinačních hodin: v pátek do 13hodin" ...a bylo o hodinu více. Tak všechno zpátky- do auta. Majda trvala na tom, že ucho bolí, takže další štace: Bulovka. Složitě vyřešit parkování, najít výtah se mi nepodařilo, takže jsme oběhly celý pavilon a prošly na ORL přes urologii nebo co to bylo???
Čekárna plná pacientů všech věkových skupin  :-(
V kartotéce ale mají asi nějaké svoje údaje- nebo možná už máme "zlatou kartu" coby stálí zákazníci tohoto zařízení :-), sotva sestra vyšla, už nás volala. Vysvobození!! Mladý pan dr. byl velmi slušný, ale mluvil velice tiše, takže jsem se na všechno ptala 3x , a to už si mě měřil, zda nepotřebuju taky vyšetřit...
Konstatoval, že má Majda zánět zvukovodu, napsal nějaké kapky a mně se velmi ulevilo.

Doma jsme uchu nakapali, Majda si zdřímla a navečer dokonce chtěla jít ven. Tak jsme šly sázet ty krásné kytičky a já doufám, že se během víkendu neobjeví žádné další choroby a uši i jiné orgány zůstanou v klidu!!

3 komentáře:

LenkaS řekl(a)...

Moc zdravíme Majdu a přejem brzké uzdravení!!!
Vy tomu ORL nedáte pokoj, Martinka, ty a dokonce i Majda. Wlci držte se!
Na fotce si moc rozkošná, miluji baculatá miminka. :-)
Pěkný tip na výstavu, ale asi ji nestihnem. Tak příště.

Marci řekl(a)...

Pořád něco...,ucho je prevít!!!Výstava vypadá krásně, fotka "štěněte"je ještě hezčí..

Andrea řekl(a)...

ty mě zase nervuješ!