Škola zase volá

30.8.2010

Dnes jsem se vypravila do škol.

Martince bylo třeba zaplatit obědy a vyzvednout čip, takže osobní návštěva byla nezbytná.

Mnozí se mě ptají, proč jsme Martinku nedali do stejné školy, co chodí Majda, že by to bylo jednodušší... to jistě ano.
ALE!!! Naštěstí bydlíme v části Prahy, kde ve stejné vzdálenosti cca 1km můžeme vybírat ze šesti ZŠ. Doma jsme to s Wlkem dlouze rozebírali a došli jsme k názoru, že pro Martinku bude lepší škola jiná. Vybrali jsme školu menší (ta Majdina je gigant se 700žáky :-( ), ředitel Martinčiny školy na mě udělal velmi dobrý dojem, některé učitelky znám osobně, a tak jsem si vybrala i paní učitelku, kterou znám. Vím, že je zkušená a trpělivá a nebude moje dítě stresovat. A v neposlední řadě jsem zvažovala i fakt, že nechci, aby Martinka přejímala některé naše povinnosti- znáte učitelky- budou neustále srovnávat se starším sourozencem a nejednu napadne tu a tam něco vzkázat ...  Majdě doma Martinka samozřejmě pomáhá, ale nechci, aby hned měla nápelku, že je to "ta od té na vozíčku" - Já vím, že dospělým může připadat, že jsou to drobnosti, ale děti jsou děti a někdy dovedou být i docela kruté- už s tím nějaký ten rok máme zkušenost, takže jsme zvolili toto - pro nás nepohodlné - řešení.

Poté, co jsem vyřídila potřebnou agendu, vydala jsem se ještě za třídní učitelkou do Majdiny školy. Chtěly jsme probrat některé organizační věci ohledně Majdy. A potřebovala jsem oměřit průjezdy do učebny chemie, jestli tam vozík projede a kde bude moci parkovat, když tam jsou místo lavic takové ty pracovní stolky s umyvadýlky.
 Vstup do budovy školy mě značně vyděsil. Ocitla jsem se uprostřed staveniště! Moc si neumím představit, že za 2dny do toho vběhne pár stovek dětí???

Budova je sice 40let stará a je jasné, že rekonstrukce všeho je nevyhnutelná, ale nevím, zda to nešlo naplánovat lépe časově. Taknějak mi směsice dětí a  a volně se pohybujících desítek dělníků různých národností připadá ne příliš vhodná...

Paní učitelka měla už třídu vyzdobenou, uklizenou a vypadalo to, že se na ty svoje "puboše" opravdu těší.  Sešla jsem se i s asistentkami. Od září nám totiž zase nastupuje k Majdě jedna nová paní. Musím říct, že mě to poslední dobou nějak zmáhá... Změna je život - já vím,  ale když si Majda má každou chvíli zvykat na někoho nového a když ji neustále někdo chodí "okukovat"... nedělá mi to moc dobře :-(  Novou paní jsem našla během srpna na inzerát a padla mi do oka hned při první návštěvě.nechala si všechno vysvětlit a hned se hrnula, že si to chce zkusit... taky komunikovala s Majdou!
Někdy přijdou asistentky, jsou plné pouček a vědomostí, ale s klientem komunikují prostřednictvím mě :-((, což je pro mne znamením, že to "zase bude fuška" - vysvětlovat po Xté, že osoba sedící na vozíku je také člověkem vnímavým a komunikativním... a lze na ni mluvit lidskou řečí...

Probíraly jsme Majdinu účast na letošním zážitkovém kurzu - jistě vzpomínáte- loni touto dobou- jak jsme se s Wlkem vypravili a tvrdě integrovali...
Letos to paní učitelka opravdu začala trochu zajišťovat, takže se jí podařilo získat finance na ubytování, stravu a dopravu pro asistentky. To je bezva...jenže zas nemáme ty asistentky. :-(  Obě slečny, které připadaly v úvahu,  nám "vybouchly"... takže Majda už byla smířená s tím, že bude doma.
Pak se ovšem stalo něco, co jsem nečekala... školní asistentky kývly, že by jely na 4dny s Majdou! To by bylo skvělé. Tak uvidíme, jak to dopadne...odjezd je ovšem již tento pátek- tedy hned 3.září!!

Doma pokračuje přestavba. Wlk smontoval novou postel ... to se to spalo! ;-)


6 komentářů:

Janah řekl(a)...

Snad to s těmi asistentkami vyjde,držím palce. Tady ve Švédsku to je mnohem jednodušší a nikoho by ani nenapadlo, že by dítě mělo zůstat doma. Už jsou v tomhle mnohem dál...

Miška řekl(a)...

Wlci,rozumější způsob jak Martince ulehčit vstup do školy jste najít nemohli.Podle anabází o,které nebyla v minulém školním roce u Majdy ve škole nouze..je to podle mě nejlepší způsob.Peju Majdě,aby opravdu mohla jed a Martince,abyse jí ve škole dařilo.

Aranel řekl(a)...

Přeji Majdě i Martince úspěšný školní rok :o)
A já půjdu zítra vyprovodit na první cestu do školy naši Mišku. Halt, Hujerovic rodinka, ještě ty švestky :o)))

Jitka Neradová řekl(a)...

Školní rekonstrukce na začátku září jsou snad pražským evergreenem, moc dobře to znám. Nicméně, holkám přeji krásný a úspěšný školní rok, ať to vyjde s asistentkami a Vám pohodlné spaní.
Skvělé foto:-)

zmrzlinka řekl(a)...

Držim palce a prajem dobry skolsky zaciatok!
Ja robim v knižnici a aj keď sme mali rekonšturovať cez prázdniny, tak nám stále neprišli peniaze, potom robotníci, takže klasika rekonštrukcia sa začala včera a my 1.9. nemožeme otvoriť. Študenti budú isto nadávať, ale čo s tým ? Škoda, že nemožeme ich nadávky presmerovať na finančný a pracovný odbor :-) A my miesto dvoch mesiacov na upratanie budeme mať dva dni. Tak nech máte čo najmenej problémov :-)

Andrea řekl(a)...

Tak a´t to vyjde!