Odměňování

28.6.2013

Poslední den letošního školního roku. Martina se těší na vysvědčení a nepřipouští si, že by mohla dostat jiné než se samými jedničkami. Já jsem trochu jiného názoru... zejména psaní domácích úkolů z češtiny mi působí značná muka, ale pravdou je, že nemám to plošné srovnání s vrstevníky.

Vyšlo to, na Martinu jedno slušné vysvědčení zbylo, a tak se dožadovala odměny ;-)

Za mých školních let hlásaly reklamní slogany: Za dobré vysvědčení KNIHU!, a tak jsem tento zvyk přenesla i na další generaci. Martina dostala knihu :-) Ale byly to nově převyprávěné řecké báje a pověsti od Aleny Ježkové. Krásná záležitost- vyvedená po všech stránkách - je k vidění zde Martina se radovala, hned mě začala zkoušet z trasy Odysseových cest... tak to tedy není zrovna obor, kde bych vynikala a oslňovala znalostmi. "No nevadí", pravila smířlivě Martina, "vezmu ji s sebou na prázdniny a budu ti číst, aby ses to konečně naučila!" ...

Ten den přišlo Martině poštou ještě jedno vysvědčení- privátní :-) Naše adoptovaná Majdina první asistentka Katka nikdy nezapomene a jako jedna z mála nelení poslat pozdrav pozemní poštou :-) Díky, bylo to milé!! ;-)

No a abych to dítě jen neotravovala vědou, uvolila jsem se k výpravě do hypersupermoderní herny Lvíček. Martina tam vydržela lítat, skákat a řádit (spolu s kamarádkou) dvě hodiny. Naštěstí tam nebylo moc lidí, tudíž tam nebyl ani takový rámus a řev.

Dále milé dámy toužily po návštěve macDonalda. Neděláme to moc často, tak i toto přání jsem byla ochotna zrealizovat. Všichni byli spokojení- a tak to má být.

Navečer jsem se ještě vydala na hřbitov - alespoŇ dát Majdě kytičku a pár vzpomínek- co by bylo, kdyby bylo. 

Náladu mi definitivně zkazil nákup v Kauflandu. Zelenina a ovoce dosahují kvalit krmné směsi pro zvířata v ZOO. Znechucená jsem nekoupila nic. ceny byly prvojakostní, ovoce ale natlučené, ohnilé, plesnivé kousky ve vaničkách jahod i meruněk... tady by si inspektor TV Nova zařádil. 

Jak to nikdy nedělám, hodlala jsem večer sledovat film. Nic náročného, ale měla jsem po celém dni dost. Sotva film začal, přibelhala se zkroušeně Martina: "Mamí, Květušce asi není dobře. Leží na boku a třese se..." Květuška je to morče, co slavilo nedávno 1.narozeniny.

Vystartovala jsem ke kleci. Květuška moc živě nevypadala. Tak šup na internet a studovat nemoci morčat. nabízelo se několik variant- buď něco špatného snědla, což bylo méně pravděpodobné, protože družka Cyrilka běhala čiperně sem a tam a jsou celé dny spolu. 
A pak uhřátí. ten den byly obě zubejdy venku. Nebylo sice tropické vedro, ale Květuška nepije. Prostě pítko téměř nepoužívá. Tak jsem diagnostikovala přehřátí. Chovatelé a znalci radili dodat tekutiny a i kofein na povzbuzení a samozřejmě návštěvu veteriny. Jenže byl večer a my oba si dali k večeři pivo. Tak jsem vzala injekční stříkačku a Květušce dala dávku vlažné vody. Přijala to. Pak jsem tedy zkusila ještě tu kávu. Objednala jsem si u Wlka café a 5ml odlila Květušce. Wlk šílel:"Co to tady nacvičuješ? Dneska kávu a zítra s námi bude pít víno! ;-)"

Zdravotní servis jsem Květušce poskytovala do půlnoci. Vypadala trochu líp. Tak jsem si řekla, že to risknu a snad to dopadne. Ráno kdyžtak sjedeme na veterinu, bude-li to ještě aktuální.... tady je prostě pořád něco!!

Ráno krátce po sedmé hodině vlítla Martina do ložnice: "Mamíí, Květuška je zdravá. Už žere domeček. To jí asi ta káva dodala sílu!!" :-)) ... no ještěže tak....

6 komentářů:

Blanka řekl(a)...

Martinčino zděšení nad morčetem chápu. My jsme minulý týden přišli o kočku, bohužel mi skočila pod auto. Hrozná situace, dítě řvoucí v autě, já v šoku za volantem, obrečeli jsme ji celá rodina. Vždycky se zařeknu, že žádné zvíře do domu nechci, protože tyhle situace fakt nejsou nic moc, jenomže stejně podlehnu a tak nám po dvoře běhá pořád něco :-)

jarka řekl(a)...

Já vás nechci nějak výrazně zklamat, ale kvalita krmných zeleninových směsí pro zvířata v ZOO to jistě nebyla. Zvířata v ZOO konzumují pouze prvojakostní ovoce a zeleninu. To, co my si normálně odřízneme a spucujeme, oni nedostanou.
Takže nevím k čemu jinému přirovnat ovozel v Kauflandu. Mám stejnou zkušenost s tím naším :(

ivy řekl(a)...

To je dobře,že se Květuška tak rychle vyléčila.Až budu potřebovat,vím kam se obrátit pro radu :-))

Andrea řekl(a)...

No tak to ys měl zažádat o další diplom....MVDr. Markéta Vlčková, to ti šlo k pleti, ne?:-))

Hodně pozdravů Květušce!

Anonymní řekl(a)...

Kofein? To můžou? Já myslela, že kofein je pro zvířata neurotoxin... zvířata v horkých dnech nechtějí pít, je dobré jim dávat hodně vodnatou stravu (já dávám králíkovi okurku, může i meloun, jsem ochotná přistoupit na to, že výjimečně i sladké smí, než abych ji léčila pak na přehřátí).

wlcice řekl(a)...

Já jsem v tu chvíli nebyla schopná dělat nic jiného, než si rychle pročíst pár článků na netu- http://www.morcata.cz/cavia-bohemia/nerv.htm#krece

Okurku i rajčata dostávají, nevím, co bylo příčinou-měla to jen jedna, druhá byla ok. Přitom obě jsou v jednom výběhu, v jedné kleci a mají potravu ze stejného zdroje.

Zkusila jsem to nejjednodušší, co šlo -s tím, že hned ráno dojedeme na veterinu- no a asi ta primitivní pomoc zafungovala. Představa dalšího úhynu je totiž pro nás všechny dost traumatizující...