Zabíjačka

6.12. 2008 - 82.den 365

Pravidelně 2x do roka jezdím kamarádce pomáhat na zabíjačce. Je to bezva, protože se vždycky vidím s lidmi z vesnice, kde jsme vyrostla, sice pilně pracujeme, ale popovídáme si, zazpíváme, nasmějeme se...

Martinka měla největší starost o jitrnice. A ještě před mým odchodem se ujišťovala: "A mami, každé prasátko má jitrnice? " :-)
--------------------------

Přípravy jsou nejhorší...jen práce a práce a někdy i puchýře- třeba od loupání takového množství česneku ;-)




... a tohle je řezník Vašek ... prasata ho asi moc ráda nemají, ale jinak - ač vizáží připomíná Lucifera- je to bezva chlapík mnoha profesí :-) Má šikovné ruce, umí výýýborný guláš a já vždycky jen žasnu, s jakou lehkostí porcuje vepře a do kbelíku odhazuje kosti úplně holé...



... klasická fotka- vepřík visí... po koupleli v neckách ho ještě čeká depilace...




Letos to bylo zajímavé organizačně. Zabíjela se prasata dvě. Jenže! Řezník musel dopoledne do práce, a tak první prase viselo až v 15hodin! No, pokud nemáte představu, jak dlouho může taková anabáze trvat...., tak vězte, že jitrnice jsem špejlovala ještě v 0:45...


---------------------

... a kolem jedné hodiny po půlnoci, když už se vařily tlačenky i jitrnice, byl čas na panáka, kafíčko a dorta.... mi padl zrak na toto zátiší :-))

Tolik šílených věcí pohromadě jste jistě neviděli ;-) nebo snad jo?? :-))



4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

pěkná reportážička,řezník fakt chuťovka...M

>>-sipka--> řekl(a)...

jsem ryze pražského původu a nikdy jsem nebyla na zabijačce; tuhle zkušenost ti skoro závidím; a jitrničky dobrý? chutnaly?

Anonymní řekl(a)...

Ty jo, Markét, vem mě příště s sebouuu, to je můj sen, zabijačka a chlap mě zrazuje, že to tam děsně smrdí a kdesi cosi... ale ho na to prase jednou stejně ukecám (jen budu pak muset sehnat taky takovýho šikovnýho řezníka:))

Diny

PS: Angína neangína, polykám tu sliny jak psi toho Pavla, nebo Pavlova:))

wlcice řekl(a)...

Diny, zabíjačka je zvláštní úkaz českého venkova:-) Jistý šéfkuchař(Ital) hotelu Hilton na dotaz, co si myslí, že česká kuchyně dala světu odpověděl: že ho fascinuje, jak dokážeme zpracovat prase-že při zabíjačce vlastně krom kostí vůbec nic nezbyde... a to je pravda :-)) Je to sice makačka, ale ta atmosféra a ty dobroty potom... doporučuju zažít ;-)