Entropa v DOX

3.1.2010

Dnes jsem konečně viděla tolik diskutovanou a kontroverzní ENTROPU českého výtvarníka (a recesistay :-) ) Davida  Černého.
Může za to Lucka (Fíková), které tímto děkuji za VIP vstupenky do DOX , které poslala na naši adresu. Rádi jsme jich využili, DOX-tedy centrum současného umění- máme opravdu "za humny" a ani jsme netušili, jaké skvosty skrývá ;-)

Cílem tohoto centra je představovat veřejnosti současné umění. Centrum také nabízí vzdělávací programy pro školy a širokou veřejnost.
Celý objekt je bezabriérový- je vybaven výtaky, nájezdy a WC pro vozíčkáře. Rovněž vstupné je pro ZTP/P + doprovod zcela zdarma. Zavíracím dnem je /atypicky / ÚTERÝ!

Nejvíce pozornosti patrně přitahuje Entropa. Tolik povyku kvůli ní bylo ztropeno v Bruselu....
Je to osmitunový kolos /nechápu, jak se takový exponát instaluje??/ a pohled na něj mě docela bavil. Obdivuji fantazii a nápady Davida Černého. Myslím, že jednotlivé státy naprosto dokonale vystihl- nadchla mě Belgie - znázorněná jako bonboniéra z belgických pralinek, úsměv na tváři vyloudí jistě i Dánsko postavené z barevných kostiček LEGA.... a bylo toho více ;-)



Tady je Bulharsko, které se cítilo býti dotečné ohledně "tureckých záchodků", ale já si dobře pamatuju doby, kdy jsme do Bulharska jezdili k moři a jeden známý pan doktor se podivoval nad našimi pochybnosti nad tímto typem WC a pravil: "Vždyť je to to nejhygieničtější, co můžete mít... na nic nesedáte, na nic nesaháte- chce to jen cvik :-) ..." - no a měl pravdu :-) Já bych to nebrala jako urážku státu... je to přece celkem užitečný vynález, který má jistě v dějinách své místo. A vypadá (nezakrytý ;-) ) přesně takhle:



I Maďarsko bylo zajímavé:


Dívali jsme tam s Wlkem jako dobu a hádali státy- co je co. :-)

Zašli jsme i na kafe do kavárničky s krásným výhledem na umělecká díla: koníci a Entropa.



V DOX vystavují mladí umělci s neotřelými nápady. Některé malby můžete například vidět jen pokud si na ně posvítíte baterkou:





Minigalerii pohlednic a obrázků s tematikou "voda a moře" naleznete přímo v lodi:
 (tam se tedy vozíčkář rozhodně nedostane ani za pomoci)




Další součástí návštěvy bylo EZO StB - tedy evidence zájmových osob-  780 000 jmen osob, které stály za to, aby si je  StB poznačila...  prohlídku expozice bedlivě střeží obraz Gustáva Husáka v nadživotní velikosti (tak jak na mě hleděl po celou dobu povinné školní docházky)  a z reproduktorů znějí písně Karla Gotta :-))


Viděli jsme ještě spoustu zajímavých fotek a netradičně uspořádanou výstavu Julie Clafee " Chelsea hotel zevnitř"...

Movití návštěvníci si mohou zakoupit originální suvenýry a umělecká díla /holinky z cibuláku, porcelánové PET lahve.../ v místním obchůdku, kde jsou rovněž k mání odborné a umělecké publikace.

Lucko, díky za netradiční kulturní zážitek! :-)

Výstava Entropy je prodloužena do 30.4.2010. takže se ještě vypravíme s Majdou, která Entropu přímo obdivuje.

4 komentáře:

Andrea řekl(a)...

Nejhezčí na tém blogu je ? markét..že člověk v minus 10 nevystrčí nos ahned je vzdělanější..Nevzali byste mě s majdou sebou..já na to nikoho nedostanu od nás...

Lucka řekl(a)...

AndyPan, tak pod to se podepisi :)
super reportaz, hned vim neco noveho a pritom do Prahy tak daleko.

Marketo, vubec neni zac, jsem rada, ze listky byly tak smysluplne vyuzity :)

Lucka řekl(a)...

Mílá Wlčice a milý Vlku,
moc děkujeme za pohled :)
Už visí :)))))

Trefili jste se, psaníčka máme moc rádi.

Lucka a spol.

Anonymní řekl(a)...

Díky za info, do DOXU bych se ráda někdy podívala... zuzi