Přišel k nám bílý kůň...

11.1.2010

...a zalehl nám celý dvůr...

Bohužel nejen obrazně :-(

Takhle vypadal příjezd k jediném bezbariérovému vstupu do budovy školy.



Sníh padal vydatně od pátečního odpoledne, ale to nikdo ze zamětsnanců školy neřešil (K čemu jsou sakra školní byty?? Myslela jsem si, že právě proto, aby byl přehled o tom, když se něco mimořádného děje v revíru... asi mylná domněnka.)
V 7:48 mi zvonil mobil. Volala zástupkyně, zda Majda dorazí do školy. Řekla jsem, že hned, jak se nám podaří vjet do objektu školy. Přístupová cesta nebyla vůbec odklizená, takže cca 30cm sněhu udělalo své. Auta, která vjela dovnitř se už nemohla nikde otočit, a tak chtěla po vyjetých kolejích vycouvat. To ale ti vjíždějící zjistili pozdě, tudíž se tam nacpali všichni a nikdo nemohl nikam.
Přímo před dveřmi stálo zaparkované auto nějakého zaměstance školy, takže i kdyby odházeno bylo, stejně by Majda neměla kudy vjet. Pan školník, pan ředitel, asistentka, zástupkyně- ti všichni stáli v chodbičce a dívali se na tu spoušť. Wlk vyndal z auta vlastní lopatu a začal mlčky odhazovat. Já šla komunikovat. Pořád si prostě myslím, že spousta věcí je pouhým nedorozuměním a (skoro) všechno se dá vykomunikovat. Baví mě hledat ty způsoby ...ovšem ne vždy se to zadaří.
Školník se nehodlal akce zúčastnit ani tím, že donese hrablo nebo lopatu. Prostě stál a čuměl. Naprosto spokojený. Pan ředitel moc spokojený nebyl, ale sotva viděl, že by mohlo dojít k debatě, zmizel. Zástupkyně byla upřímně nešťastná, což závěje v tu chvíli neodklidilo.
Nakonec naběhl tělocvikář s partou deváťáků, dostali lopaty a prostor pro auto a plošinu odházeli.

(popis fotografie viz komentáře)

Díky jim všem!
Ovšem... nemohu si odpustit poznámku: já to beru, je kalamita. Ale nevypukla přece v pondělí ráno, školník jistě bere peníze za odklizení chodníku bez ohledu na to, zda sníh je- prostě se v zimě se sněhem počítá- mohu ledascos pochopit a tolerovat, jen nepochopím, že někdo ani nehrábne a  drze povolá žáky, aby udělali práci za něj. Pomoci je jistě něco jiného, než udělat "za někoho"

Nechápu ani postoj vedení školy?? Školníkovi NIKDO neporučil, aby šel házet taky- se mnou se vůbec nebavil, zásobovače, který tam zapadl, když vezl proviant do školní jídelny, poslal s klidem do háje...prostě klídek pohoda. Zapadli jste? Tak si to vyřešte... nebo sem nejezděte.
Navrhovala jsem zástupkyni, a´t zavolá na úřad, aby poslali nějakou frézu, když stejně jezdí v přilehlém parku, jedna zajížďka navíc by je nevytrhla  (park byl uklizen vzorně!). Odpověděla, že to nejde, že by jí nevyhověli.
Škola má ještě jednu zvláštnost: jídelna je cca 300m vedle hlavní budovy, takže Majda se nedostala ani do jídelny. Hned jsem dostala radu, abych jí oběd vzala do kastrůlku... Dobrá rada nad zlato....

Předávání Majdy do školy s odklízením sněhu zabralo skoro hodinu. Bezva náplň.  Chudák Wlk- půl hodiny ráno odhazoval auto před domem a pak si dal ještě 2.směnu u školy.

Nechápu. Neumím chápat některé věci. A ani je nechci umět chápat tímto způsobem.

U nás v ulici to vypadalo se sjízdností  taky všelijak. Ale stačilo zavolat na úřad, že v ulici bydlí hned 3 vozíčkáři :-(, jestli by nebylo možné ulici protáhnout... paní byla velice ochotná a do hodiny projel ulicí pluh. No vida, vyhověli. Stačilo říct....



Když pominu všechny tyto nepříjemnosti, naskytlo se mi i několik krásných sněžných zátiší. Na území Prahy prý nebylo celých dlouhých 17let tolik sněhu... tož musím fotit, ať mají děti nač vzpomínat :-)


Pozvání na sněžný piknik:


Sněžné posezení:



Sněhem zaváté...



Kde jsi, má levandulová?


Tak snad se se závějemi nějak sžijeme a zítra bude vlídněji ;-)

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Markéto, máte pravdu, je to všechno jen o komunikaci. A jak se říká: " Když se nechce, je to horší, než když se nemůže ".
Blanka

Daniela řekl(a)...

Markét, teda ten sníh to je mazec, to ho máte snad víc než u nás ;-) . Nám se tahle kalamita vyhla, manžel z toho byl zklamanej, těšil se na ní, blázen :-) .

Jinak s tím školníkem a ředitelem, který neumí zadat práci, ach jo. Ale jsi dobrá, že jsi to nevzdala a komunikovala. D.

Anonymní řekl(a)...

Musím říct, že to je docela síla. Je to hrozná lhostejnost, jak to vypadá, tak ve Vaší škole je šéfem školník a ředitel se ho snad bojí. Ale je to bordel, už z principu by s tím měli v té škole něco dělat... Olga

wlcice řekl(a)...

pro úplnost: POPIS FOTOGRAFIE:
- osoba házející nejbíže k objektivu = Wlk, muž v červené bundě = tělocvikář..., osoatní bezejmenní= žáci devítky...
... a školník? Po zvětšení obrázku jej uvidíte-kouká mu jen hlava,stojí v chodbičce-tam nesněžilo a byl tam na pracující lid bezva výhled....

Někdo tu mluvil o lhostejnosti- jo, to je to, co mě vytáčí. On to taky neskkrýval: "je to váš problém-neměli jste sem jezdit..."

Státní zaměstnanec má tendence si často stěžovati na výši svého platu, zapomíná ovšem dodat, že jej pobírá bez ohledu na to, zda pracuje-ev. nepracuje, což málokterý soukromník trpí (ev. praktikuje).

Prostě včera mě nevytočil sníh-ale ta laxnost a nezájem situaci řešit. Máme problém-pojďme o něm mluvit-jen ne ho řešit!! ...o čem bychom pak mluvili, že? :-(

Gabro řekl(a)...

Takový školník je pro školu výhra! :-(((

Koho by napadlo, že i v Praze bude třeba vozit s sebou lopatu. Včera jsem si i já musela odházet sníh, abych mohla vyjet a následně zaparkovat... To nemluvím o stavu vozovky před gymnastikou. Se divím (a obdivuji), že tam nestojím ještě teď :-). Už mě opouští ono nadšení z té bílé krásy...

Aya řekl(a)...

No...poklona tělocvikáři a deváťákům. Škoda, že tahle "škola" nic nenaučila pana školníka. Někomu by třeba zabylo trapně a jal by se aspoň předstírat...
Někdy mám zkušenost, že školník je víc než pan ředitel!
Kuňa máte to fakt náročné Wlčice a spol.

Anonymní řekl(a)...

Se sněhem si asi ještě letos užijem (dle meteo, jestli se tentokrát trefí :-) ).
My bydlíme na vesnici, která má jen jednu školu, o kterou opravdu pečuje, včetně včasného odklizení sněhu. Díky za to! I přesto jsme si netroufli na električák. Ale tlačit mechaničák je i tak v tom sněhu k pobavení kolemjdoucích. O pomoci řeč být nemůže.
Já, bohužel, nejsem moc na prosby a raději vše odedřu sama (chudák záda).
Markét, my zas řešíme jiný problém se školou. Výchovná poradkyně se mi snaží vnutit myšlenku, že by naše Anežka (3. třída) potřebovala pro únavu zkrátit dobu výuky. My to nechceme, protože je Anežka ve škole moc spokojená a těší se do ní. A podle mne to ještě vše v poho zvládá, přeci bych ji netrápila. Vy máte ještě plnou dobu výuky?
S tou povinnou školní docházkou si ještě užijem :-)
Lenka s Anežkou

Anonymní řekl(a)...

prosím tě nemůžeš to chápat, když to pochopit nejde. Bára když chodila na obchodku, tak tam byl školník tak nemožnej, že nám vchod pro Barču ráno vždycky vyhrnuly kuchařky.Lenka

Jitka Neradová řekl(a)...

Jsou ti školníci na osmičce nějací divní:-)Nicméně, Tvé rozladění je na místě, laxnost a nezájem jsou současné české priority. Na Proseku je to totéž a zjevně bude, dokud sníh neroztaje. Setkání s tímto druhem lidí ve mě vždycky vzbudí skrytou agresivitu. Žel, je jich čím dál víc. A to je teprve kalamita:-)

Pisarka řekl(a)...

Aj jaj, fakt to nemáte jednoduché a ještě se to "snaží" někdo komplikovat. Já obdivuju, jak jsi (jste) stále schopná něco řešit, osobně bych toho měla plné zuby. I když - vlastně, je mi jasné, že vám nic jiného nezbývá.

beeuskaa řekl(a)...

Markét, úplně jsem se vytočila!!! Školník i s ředitelem koukali a nic???! Neuvěřitelné. Náš školník bydlí nedaleko školy /shodou okolnosti je to můj soused/ a ten chodí odhrabovat sníh od školy i v sobotu, i když je škola přes víkend zavřená... A škola, kterou navštěvují žáci na vozíčku, by měla mít odhrabaný sníh tím tuplem!! Nerozumím tomu, hlava mi to nebere... Dělala jsem asistentku chlapci po DMO, který byl taky na vozíku. Škola v celkem malém městě, jedna z mála, která je "integrační", dětí na vozíků je tam asi 6,fungoval tam výtah, děti i asistenti měli vše, co potřebovali... pomůcky, žíněnku, relaxační místnost. Jde o to CHTÍT!
Přeju hodně síly a pevné nervy!
Renča

wlcice řekl(a)...

pro LENKA s Anežkou:

Lenko, zásada č. 1: nenechat si NIC vnutit. Buď si k navrhovanému řešení sama logicky dojdu- nebo prostě návrh "pomoci" s díky odmítám. Majda má plnou výuku, ale IVP-samozřejmě-kdyby byla unavená, může kdykoli odejít(nedělá to).
na 1.stupni to byla paráda- koupili jsme do třídy koberec, dozadu dali starou matraci,kterou jsem potáhla froté prostěradlem a nandala tam polštářky- a Majda mohla dle potřeby chodit ležet-čtení měli na koberci všichni. I o přestávce to mohla využívat. Bylo to moc bezva.

Na 2.stupni bohužel učitelé nejsou ochotni stěhovat se za žáky, a tak Majda tráví čas přestávek na pomalé plošině a stěhuje se sem a tam, z patra do patra... odpočívat chodí (opět dle potřeby) do kabinetu :-(, což už není s dětmi, ale sólo :-( Moc mě to mrzí, nedokážu to změnit, neb výchovná poradkyně je osobou "na pravém místě". Tohle nepovažuje za problém... :-(((
Je to jen o lidech a komunikaci... nějak nemůžeme najít společnou řeč. Oni mají "nastudováno" (paragrafy,předpisy...), ale my to žijeme...to je trochu rozdíl.

Myslím, že na še děti nejlíp vědí, co jim dělá dobře- měli bychom to v nějaké rozumné míře respektovat. Až bude čas zkrátit výuku, jistě si o to Anežka řekne.

Podařilo se mi prosadit/otravovala jsem systematicky/, že tělocvik mají okrajové hodiny-to je bezva, má hned o 2hod.týdně míň! ;-)

wlcice řekl(a)...

BEEUSKAA:
Inu, je to JEN o tom přístupu k věci. není potřeba miliony, je potřeba hlavně vůli!! a snahu vyhovět.
Tady zjevně obojí chybí- a co víc: nikdo se za to ani nestydí :-((
...

Anonymní řekl(a)...

Markét, moc díky za odpověď. My zatím TV máme, protože chodím jako asistent na plavání, alespoň něco může dělat Anežka s dětmi. A když není plavání, tak trenuje s asistentkou psaní na PC všemi deseti, protože už moc nedokáže psát rukou. Máme nyní dva roky super paní učitelku i asistentku, tak to ve škole jde. Ale v první třídě jsme si taky užili starostí, chtěli i přesun do jiné školy :-(, je to o lidech, ale SPC nám pomohlo. Bohužel blog zatím nemáme, ale můžete kouknout na Anežku na fotky na rajčeti, abychom nebyli tak anonymní. Anežka má těžkou progresivní kongenitální svalovou dystrofii. Od narození je imobilní, nikdy nelezla apod. Jen po posazení pasivně jakž takž sedí.
tady ten odkaz na rajče http://lenka29.rajce.idnes.cz/
Objevila jsem vaše blogy díky spinálce.
Zdravíme vás a dík za rady. LenkaS

Lucka řekl(a)...

je mi uzko z chovani a mysleni nekterych lidi. Nechapu vedeni skoly. Zajimalo by me, zda se z teto situace vyvodil nejaky zaver, aby tomu slo priste predejit...

Marci řekl(a)...

Tak pokud uklízení sněhu se školníkem nevykomunikovala W, tak už nikdo. Jestli on to má chudák v pracovní smlouvě. Neochotu a hloupost potkáš všude, za to ,že může být Majda s dětmi to stojí. Vydžte!! Chudáka Michala z toho chytí záda, ale jak ho znám,to ho neodradí....držím palce.

thora řekl(a)...

I'm lost for words here. Some people could do without their monthly payment for some time, it would probably take a couple of weeks for them to realise what they get their payment for.

Andrea řekl(a)...

Markéto , mně to připomíná tu uklízečku v básnících, jak se jí báli všichni doktoři:-))

Děsný, fakt

Lenko. máte moc hzké holčičky..jo od markéty bychom se měli komunikačnímu umění učit..