Lampář

6.12. 2009

Tak jsem dneska poprvé v životě potkala lampáře.

Semlelo se to všechno zas velice rychle. Odpoledne zavolala asistentka Maruška, jestli Majda nechce jít do kina na 3D Vánoční koledu. Majda samozřejmě souhlasila.
Já jsem tedy původně měla v úmyslu hned ráno předstírat, že jsem mrtvá a dospat sobotní resty, ale Martina mě do nového dne vítala pozdravem: " Máš jitrničky? "
Já na to:"Co kdybychom se nejprve pozdravily?"
"Ahoj, tak máš je, nebo ne?" :-)) ... achjo. U nás by asi čert musel bydlet, aby to mělo v praxi nějaký efekt.

No, lidi si mají dělat radost, takže jsem odpoledne rychle vytřela a svolila, že Majdu Marušce dovezu ke kinu a zatímco ony budou obohacovat ducha, já se vrhnu do víru konzumní společnosti a budu se snažit ulovit nějaký ten vánoční dárek.

Vyrazila jsem směrem na Staroměstské náměstí. Miluju procházky Prahou. A tentokrát jsem šla SAMA!! Nikdo mě o nic nežádal, nikdo mě nechytal za ruce... Mohla jsem nerušeně okukovat výlohy a nasávat vánoční atmosféru. Při vstupu z Celetné ulice s vám  na Staroměstské náměstí naskytne zhruba  tento pohled:



Vánoční strom je krásný. Jako ostatně kažý rok. Škoda, že se nedají na blog přenést i ty čichové vjemy- mísí se jich několik: svařáková, grogová, klobásová, kaštanová a trdelníková... snad jsem na žádnou nezapomněla ;-) Úžasné. Stála jsem tam. Nikam jsem nepospíchala a užívala si 2hodiny svobody! Davy turistů nevěděly, co fotit dříve. Já to chápu, pro mne jsou některé pohledy neokoukatelné a fotím je stále dokola- jako teřba Týnský chrám... nádhera...


Prodírala jsem se davem směrem na Malé náměstí. Potřebovala jsem do jedné galerie, vyhlídla jsem si tam nějaké obrázky, které hodlám nadělovat. A tam se to stalo- potkala jsem pána v cylindru a historickém kabátci- on plynové lampy rozsvěcel!

 Jak jsem se později dočetla, je možné jej vidět  v okolí ulice Celené vždy po setmění v období adventu. Musím říct, že taková postava mi k historickému jádru města náramně pasuje. Byla to úchvatná podívaná.

Ve smluvený čas jsem vyzvedla Majdu u kina. Daly jsme si kafe a horkou čokoládu... a všechny jsme byly moc spokojené. Majda si pochvalovala film, já zas procházku a celkem úspěšný nákup. /ráda bych se pochlubila, ale nemůžu, když sem chodí číst kdekdo ;-)- tak až po Vánocích/

Vypravte se do vánoční Prahy.Nebudete litovat. Nákupy jsou otravné jako všude jinde, ale ta atmosféra je opravdu úžasná... :-) A pokoukat a nafotit ani nevyjde moc draho... :-)

11 komentářů:

Jitka Neradová řekl(a)...

Tak jsi mě navnadila, že vyrazím hned dneska. O lampáři jsem totiž četla,ale nikdy jsem ho nepotkala. Tak třeba budu mít štěstí. A třeba funguje jako kominík, pro štěstí, když je tak vzácný:-)

Anonymní řekl(a)...

Ta atmosféra na mě úplně dýchla,díky za inspiraci...

JaninkaD řekl(a)...

Tak ta druhá fotka je naprosto dokonalá! Hlídání dětí pro čtenářky svého blogu asi nenabízíš, že? Klidně jenom na hodinu...půl...čvrrrt!!! Stačilo by mi jenom si čichnout k tý atmosféře! A to bez obav, že se mi během tý chvilky rozprchnou tři děti neznámo kam:o)

Katka s Nancy řekl(a)...

Jsme ted na ceste domu, takze musim vecer dohazet blog za posledni dny, ale asi budu trapna, ze budu mit stejne fotky jak ty :-))) Vcera jsme totiz taky byli na Staromaku k veceru. Jeste ted citim ty klobasky a ostatni sladkosti. A souhlasim, byl to odpocinek se tam tak prochazet.
A ostatnim taky doporucuji

Miška řekl(a)...

Atmosféra vánočních trhů v tvém podání Wlčice,je kouzelná.Jen je mi líto,že se do Prahy nedostaneme.A potkat lampáře by bylo pryma.

Pisarka řekl(a)...

Hned se člověk začne těšit na Vánoce...

Andrea řekl(a)...

Tak v sobotu jdu do toho! loni jsme to nějak nestíhali..vyčetli jsme v novinách, že bude strom do třetího..druhého večer jsme se vydali, abychom ho viděli rozsvícený..no aviděli jsme torzo odstrojené...a pak dej na denní tisk..a to nečtu Plesk:-)

thora řekl(a)...

There you are: you have made me very homesick now! Thank you for the beautiful photos, you have cought the atmosphere so well. I will definitely have to go to Prague in December some time.

Lucka řekl(a)...

Krása!!!
alespoň zprostředkovaně máme vánoční atmosféru i u nás.

Anonymní řekl(a)...

Milá wlcice, hluboce smekám nejen před Vaším spartánským přístupem k životu, alébrž i před kvalitním blogem, který mne inspiroval k tomu abych sama rozšířila řady účastníků Projektu 365.
Jako projev obdivu jsem si dovolila přidat odkaz na Vaše paměti na svůj blog. Doufám, že nebudete mít nic prosti tomu.
Mějte se pěkně.

wlcice řekl(a)...

To viveca:
:-) díky, bude se snažit si to nepokazit :-))

To JaninkaD:
Hlídání fakt nenabízím- tedy respektive mohu nabídnout- tak od 01:00 do 6.30 - to bývám celkem nevytížená a válím se v posteli :-)

Staromák skutečně stojí za vidění... nemusí se nic kupovat- jen nasávat- ono přes ty davy lidí se stejně těžko někam člověk dostane.