Vánoční koncert v kapli sv. Anny

25.12. 2009

Rodina se o prvním svátku vánočním věnuje výhradně obžerství. Dopoledne jsme všichni probírali dárky, k obědu byl kapr od večeře, takže se nemusí vařit! (huráá)
Vlk dával dohromady dědovu novou TV. Velmi zábavné. :-).
Děda je okouzlen současným rozvojem elektroniky a elektrotechniky. Ceny jsou příznivé, takže každé Vánoce nás zahrne dary z této oblasti. Letos si koupil novou VELKOU televizi- LCD! /já dostala toustovač- ne že bych ho potřebovala, ten starý ještě slouží dobře...ale nekupte to, když to bylo tak levný ;-) / ;-) Byla to legrace. Babička to totiž vůbec netušila, že něco takového přibyde do jejich domácnosti...
Pod stromečkem se objevila obrovská bedna. A děda povídá: "Hele, Michale, vejde se to tam, viď?" - a ukazuje na místo v nábytkové stěně, které doposud obývá stará klasická televize.
Vlk na to s klidem: "No já nevím, tam snad píšou rozměry, ne?"
A děda na to: "Ále, ty bedny jsou přece zbytečně velký. Je to určitě vycpaný plystyrénem... to nemůže bejt tak velký, jak se zdá.." ;-)
Bavím se pohledem na blednoucí babičku... zatím se drží a nic neříká!! :-)
Po vybalení všech komponentů a přimontování stojanu k obrazovce - chvíle napětí... Vlk se snaží napasovat TV do vymezeného prostoru... a vyšlo to!! Na centimetr přesně ;-) Ufff!
Náš děda totiž nekupoval  TV podle rozměrů, ale podle toho "co se nejvíc prodávalo" :-))
Jednou mě z nich klepne.

Před obědem jsme si u stolu všichni museli přeměřit tlak novým tonometrem. :-) Vyhrála jsem. Mám obě čísla bezpečně nejvyšší 139/93. (To mám z NICH!!) ;-)

Odpoledne mi zavolala kamarádka, jestli s ní nechci jít na vánoční koncert do zámecké kaple. Kaple sv. Anny se nachází  v Panenských Břežanech v zámecké zahradě, kde měl kdysi  sídlo K.H. Frank.
V současné době zámeček slouží jako domov důchodců.
Fotku kaple jsem si však musela vypůjčit, protože momentálně se chystá její rekonstrukce a je celá kaple je ověnčená lešením a okolí zavalené stavebním materiálem, ale zas by bylo škoda takový skvost architekrury neukázat:



Atmosféra byla úžasná. U vchodu vítal hosty sám pan starosta. Nabízel svařák, který krásně provoněl celý prostor. (ke vší smůle jsme jela autem :-((  )
Oltář byl nasvícen krásným dobovým svícnem s voskovými svícemi.


Kaplí se za doprovodu varhan více jak hodinu rozléhaly tóny  skladeb  světoznámých skladatelů- Mozarta, Dvořáka, Handela ...

A tady jsou účinkující:
zleva: Miloš Ježil - tenor (bývalý sólista plzeňské opery) , paní Alena Žáková - soprán a pan profesor František Antoš, který mě asi fascinoval nejvíc. Svým basem, ze kterého úplně mrazilo v zádech  a především  svým všestranným nadáním. V civilu je totiž přednostou chirurgické kliniky  FN Bulovka. Jeho životopis určitě stojí za přečtení- ZDE.  Někomu je zkrátka "shůry dáno"... ;-)


Poslední část koncertu byla věnována koledám, takže i publikum dostalo šanci se hlasově projevit.
Interpreti byli odměněni bouřlivým potleskem, všichni odcházeli spokojeni a svátečně naladěni.

Doufám, že oprava kaple proběhne během roku a příští Vánoce si  koncert rozhodně nenechám ujít ;-)

Zde ještě pohled na oltář:




1 komentář:

Andrea řekl(a)...

Ještě že tě čtu..jinak bych neměla žádnou kulturu!