Podpásovky při získávání pasu


22.2.2010

Jak jsem už psala, Ježíšek k nám byl nebývale štědrý a nadělil Majdě netradiční dárek- výlet za hranice všedních dní. K němu bude ovšem potřeba cestovní pas. Slíbila jsem jej zařídit hned po Novém roce, ovšem zaskočila nás sněhová kalamita, takže se naše vycházení s Majdou omezilo na cestu do školy a zpět. Před úřadem sice bývají vyhrazená parkovací místa pro vozíčkáře, ovšem pokud nejsou odklizená, pozbývají praktického významu. Konečně po několika týdnech ledy roztály a my s Majdou mohly vyrazit na úřad. Samozřejmě jsem si předem zjistila, jakže jsou na návštěvu vozíčkáře připraveni. ;-) (známe je, filuty :-) )
Překvapili mne. Hned u vstupu je umístěn automat na vydávání pořadních lístků. Na něm se nachází tlačítko "imobilní", takže úředníci ihned vědí, že se blíží vozíčkář.

Pro tento účel byla vybudována i jedna širší kabina. Tu jsem bohužel vyfotit nemohla (se to nesmělo), ale vězte, že našemu električáku, mně, mému zimnímu kabátu a kabelce byla docela knop-tedy zas tááák velká nebyla :-).
Vozíčkáře obsluhuje sama paní vedoucí. Slušného vychování měla- to se jí musí nechat. Byla milá, vstřícná...ale i tak trochu zaskočená. Nejprve jsme ji vyděsily příchodem. Dveře do kabinky, nad níž svítilo na dispelji naše číslo, nešly otevřít. Slečna od vedlejšího okénka houkla. "Musíte zabrat!" ...no tak  jo...ale já když zaberu... málem to šlo i s futrem :-)) "Jééé, počkejte, ono je asi zamčeno!!" - řvala ta chudinka, když viděla, že hrozí, že dveře otevřu i přes jejich odpor.
Doma jsme nastudovali, co všechno je třeba předložit, aby žadatel uspěl v získání cestovního dokladu. Nejsem žádný velký myslitel, a tak se v mém životě tu a tam vyskytne něco, co nepochopím. Museli jsme doložit osvědčení o Majdině občanství. Dítě, které se narodilo v roce 1997- tedy 4roky po vzniku samostaného státu Česká republika, narodilo se v Praze a oba jeho rodiče (jak uvedeno v rodném listě) jsou Češi, musí doložit zvláštním papírem, že je státním občanem České republiky. K tomu je potřeba rodných listů obou rodičů... za 100Kč se Wlkovi podařilo dokument vyzískat.

Posted by Picasa

Paní úřednice vyplnila formulář a jala se Majdu fotit. Nejprve musela vytvořit světlé pozadí, takže přes sedačku vozíku hodila nějakou plenu. Foto se zdařilo hned napoprvé- hurá! :-)

Pak došlo na otisky prstů. Podala mi takovou mašinku, kde svítil červěně obdélníček, na nějž se musel střídavě přiložit ukazovák levé a pravé ruky- mašinka si sejmula a zpracovala otisk. Jenže!! - mašinka byla na kabelu, a ten byl krátký, takže nešel podat Majdě do klína, nýbrž Majda musela natáhnout ruku...a pak i druhou, což byl malinko technický problém. V kabince tak probíhaly šílené manévry s vozíkem. Musela jsem otevřít dveře, vyhodit štokrdle, a pak i sebe... a když se zadařilo sejmout oba dva otisky, tak ta dobrá žena pravila: "A teď to musíme ještě ověřit..." , což v praxi zanamenalo to celé stejné ještě jednou. Už mi bylo docela vedro a to jsem ještě netušila, že se vytasí s podpisem na tabulku, která bude taky uvázaná na nesmyslně krátkém kabelu a stejnětak i pisátko. Byl to boj. Nakonec se Madlena podepsala, ale s opravdickým podpisem ten grafický projev opravdu neměl nic společného.
Nechápu. Kdyby si to přece někdo jen zkusil, sednout si na vozík a udělat cvičně všechny ty požadované úkony, bylo by přece hned jasné, že ta udělátka musejí mít delší kabel, nebo fungovat bezdrátově...ale kdo by takhle myslel, že?
Paní si evidentně oddychla. S úsměvem oznámila, že za 14dní si můžeme přijít pas vyzvednout a může kdokoli! Vozíčkář nemusí :-))

Tak jsme si v hale ještě prohlédly výstavu fotek Bohumila Hrabala, který v Libni žil, aby ten zvláštní zážitek měl i nějakou kulturní hodnotu :-) a jelo se domůůůů.

11 komentářů:

Markéta a Luki řekl(a)...

Jste obě šikuly :-)
Lukimu se nikdy nepodařilo udělat dvakrát stejný otisk a z toho důvodu má v pase napsáno, že ze zdravotních důvodů nelze, protože jak nám paní vysvětlila na kontrolách bývají někdy velmi " inteligentní " lidé,kteří si chtějí správnost zkontrolovat a pak by mohl nastat problém, že nikam nepojedeme ;-))

Gabro řekl(a)...

On by si asi každý, kdo buduje něco pro vozíčkáře měl do toho vozíčku nejprve sednout sám a ozkoušet si to na vlastní kůži...

Ale jste šikuly! Líbí se mi tvé popisy a hlavně ta příprava předem! :-)

Daniela řekl(a)...

:-) :-) . Manévry v malých prostorech známe, někdy to je fakt úplná logistika ;-) . D.

Andrea řekl(a)...

já padám...fakt:-( ale popsané je to nádherně..i já jsem musela svému dítěti narozenému 1994 s oaběm ačeskými rodiči za 100 korun nechat unapsat, že je občanem této republiky..jinak by nedostala OP:-)

Lenka řekl(a)...

No právě tohle všechno vymýšlejí inteligenti, kteří znají vozíčkáře jenom z obrázku. Tak to by mě zajímalo jakou kabinku mají u nás na úřadě.Báře končí pas až za čtyři roky.Lenka

Marci řekl(a)...

tyto peripetie znám,u nás to bylo stejné při získávání OP, takže za dva roky si dáš opáčko...

wlcice řekl(a)...

Ano, Gabro, on by si každý měl vyzkoušet, jak sedí na vozíku a natahuje ruku do výšky do okýnka přes pultík jen proto, že kabel u všech těch udělátek je krátký... a protože otočit se v kabince nejde, tak tu druhou ruku natahuje ještě víc... zdánlivě maličkost, ale dokáže člověku "zatopit" - Majda se těšila, byla důležitá, že bude mít PAS- a netušila, že to bude i nepříjemné a jí všechno bolí 2x ... achjo. No, máme na 5let pokoj ;-)

Aya řekl(a)...

No tak to je síla...
Já bych některé architekty a soudruhy byrokraty někdy mlátila lopatou po hlavě. Já tě obdivuju, že jste to dali a nikoho při tom nezavraždili. Já bych je přejela vozíkem. Asi. S mými nervy...
Tak přeju aby ten výlet co plánujete stál fakt za to a bylo zapomenuto příkoří, které jste prožili.

LenkaS řekl(a)...

Hlavně že jste to vyřizování holky zmákly hned napoprvé a víte, že máte nějaký ten rok pokoj. Chudák Madlenka si to užila. A ty Markét ještě víc. :-(
Anežka má zatím pas obyčejný dětský, takže nás to taky jednou čeká. Letos jedeme zase do Itálie, ale pokukuju i po vámi oblíbeném Řecku. Tak možná dáme i to Anežkou vytoužené letadlo.

Danka a Jaro řekl(a)...

Ahoj,
pošli Wlka nech im tam prinesie dve trojmetrové USB predlžovačky za asi 30Kč nech si to pripoja na tie svoje udělátka; uľahčí tým život všetkým ďalším žiadateľom...
Jaro

Laďka a Pavel řekl(a)...

Focení na pas na úřadě jsem absolovovala předloni a jako fotografka se na fotky dívám trošku náročněji, než ostatní a protože vím, co obnáší focení na doklady, ať už mentálně postižených, nebo lidí na vozíku, netušila jsem, jakým způsobem to lidi zvládají na úřadech. Protože ať už to vypadá jakkoliv jednoduše, je to často dost práce a normální úředník nemá zkušenosti a holt ani ti, co to všechno vymýšlejí, asi nikdy s žádným postiženým do styku nepřišli. Jinak by trošku zapojili mozek a zkusili to, než to zprovozní... Já bych asi takové nervy jako Wlčice neměla :-)