Zážitky z pražských plováren

26.- 27.7.2013


Dvě veličiny: vedro + Martinka mě donutily k návštěvě koupaliště. Díky dlohotrvajícímu tropickému počasí je samozřejmě o tuto atrakci enormní zájem. Zjistila jsem, že se v nabídce vůbec neorientuju, protože nejradši se koupu v moři, čímž obvykle svoje potřeby uspokojím na celou letní sezónu. Martina ale nutně potřebovala do bazénu. Tak se šlo do toho nejbližsího - tedy na Stírku. 

Musím říct, že mě velice příjemně překvapila úroveň nabízených služeb. Když pominu to, že bylo hodně zalidněno, tak tam bylo tam čisto,  stánky s občerstvením nabízely všemožné laskominy (nejen promaštěné hranolky), bohatý výběr nápojů i pamlsků. Nabízí se i sauna, masáže, kosmetika... kompletní servis. Plavčíci opravdu hlídali, co se děje v bazénu a kolem něj. Jakmile někdo prováděl, co neměl, hned ho vypískali, že "tohle ne!".

Bazény zdejší koupaliště provozuje dva. Jeden pro děti s miniskluzavkou a sprchujícím vodním hřibem a druhý velký pro plavce. V něm je vyhrazen i pruh pro kondiční plavání, což je bezva. Za poplatek lze získat i lehátko a slunečník. Jinak je všude udržovaný trávník a stín zdarma nabízejí i vzrostlé stromy.

Příjemné odpoledne. Vydrželi jsme do zavíračky- tedy do 19.hodiny. Plavčíci začali poklízet, ale návštěvníky nikdo nevyháněl, mohli dál popíjet, polehávat... takhle vypadal areál v 19:30.


Bazén se nachází uprostřed staré zástavby - ve čtvrti rodinných domů. Martina zaostřila na stavbu nacházející se hned za plotem areálu a pravila: "Hele, chytrý muž stavěl dům na skále..." ;-) No a opravdu. Zvláštní stavební parcela, nicméně Praha je Praha a každá parcela drahá, takže majitel kutá ve skále nové bydlo. Jsem zvědavá na výsledek.

Protože se nám na koupališti líbilo, vypravily jsme tam se s Martinkou  i v sobotu odpoledne. Nemilým překvapením byla cedule na dveřích. Evidentně narychlo napsaná na kusu kartonu: "KAPACITA VYČERPÁNA" ...no a co teď? K línému obědu jsem si dala dvě deci vína, takže nezbylo, než zavolat Wlka, aby přijel a někam nás odvezl. On se koupání dobrovolně vzdává, slunění mu nevyhovuje. I po návratu z teplých krajin si udržuje pokožku zářivě bílou- odhaduju fototyp mínus jedna ;-)

Wlk nebyl k dovolání. Zuřila jsem, protože v tom úmorném vedru se mi nechtělo putovat někam hodinu nacpaným autobusem. Po 20minutách se zadařilo. Volal zpátky, co se děje. Zapomněl si doma mobil a ještě ho skoro u bytu chytli policajti, aby prověřili, zda před jízdou nepil... No výborně. Wlk radostný, že zkouškou prošel, byl ochotný nás zavézt třeba na kraj světa, jen když bude doma chvíli klid :-) Jeli jsme do sousední osady- Čakovice. Kapacita volná.... hurá!

A tak jsem strávila jedno pěkné xenofobní odpoledne v obležení romské mládeže, která tvořila dle mého odhadu asitak  3/4 osazentstva. Rámus, hluk, vybraný slovník, kde populární čtyřpísmenné slovo nechybí v žádné větě...  a hlavně absence jakýchkoli pravidel pro mě tedy byla spíš šokem.

Obtloustlý plavčík si spokojeně seděl pod slunečníkem u tobogánu a to, co se dělo na koupališti, to ho absolutně nevzrušovalo. Jedinou činností, kterou provozoval, byla manipulace s mobilem. Snědí dorostenci skákali do bazénu ze všech stran a v čem je zrovna napadlo, vzájemně se topili, cákali a neúnosně řvali - kdo se jim připletl, jeho problém. Jenže ono nebylo kam uhýbat- byla tu hlava na hlavě.

Martina toužila po návštěvě kiosku. Po obhlídnutí zdejší nabídky jsem konstatovala, že má pouze základní očkování a že nic nebude. Ať si vezme ovoce a pití z vlastních zásob. 

V půl sedmé se plavčík probral. Vzal amplion a začal vyzývat návštěvníky, aby ukončili své vodní i jiné hrátky, že bazén  v 19hod. zavírá. V 18:45 spustil sirénu a začal zběsile gestikulovat, aby všichni vypadli z vody na břeh. Úžas mě neopouštěl. (co by tomu asi řekl Chuck Norris? :-) )
Vím, že to tady bylo poprvé a naposledy.


Doma 35,8°C  - měřeno večer na balkoně ve stínu... nedá se nic. Ani spát a odpočívat...

Nádherný a uklidňují byl pohled na zapadající slunce- teplota v bytě klesla na 29°C :-)
 

3 komentáře:

Ali řekl(a)...

Moc děkuji za tip na koupaliště. Vůbec jsme o něm netušila a přitom to nemáme na Stírku příliš daleko. Určitě ho vyzkoušíme, pokud hoirké počasí vydrží, než se Davidovi zahojí dnes zašitá brada :-)

Anonymní řekl(a)...

Já se panu Wlkovi vůbec nedivím. Celoročně jsem bílá a ze slunění si odnesu leda bolavé spáleniny. Navíc hlava na hlavě na veřejném koupališti mě taky příliš neláká.

Liška řekl(a)...

Šmajrá, Čakovice... a co u Veselíka v Šárce třeba. Nebo něco ještě přírodnějšího. Jsem ovlivněna tím, že popravdě řečeno nemám ráda bazény, jen rybníky a řeky.