Běleč- srdeční záležitost

1.7.2013

Jsou místa, která mi přirostla k srdci a pravidelně se tam vracím. Jedním z nich je i okolí Bělče nad Orlicí. Nádherný kout republiky.
Původně jsme sem začali jezdit kvůli Majdě a hned jsme si zdejší krajinu oblíbili - především pro její rovinu- s vozíkem se dalo pohodlně zajet i do lesa- všude široké a rovné cesty - zkrátka bezbariérové lesy- mají i okruh přímo pro vozíčkáře!

Naše ubytování se nachází přímo u Bělečského rybníka. Romantika. V každou roční dobu. V létě se navíc dá hladina rybníka brázdit na pramici, zbylé pečivo od snídaně s chutí slupnou kachny...

Na podzim jsou stromy kolem překrásně zbarvené a nad rybníkem se válí mlhy... impresionista by zajásal :-)


Kdysi tu býval i funkční mlýn. Dnes se tomu stavení už jen tak říká, ale po mlýnském kole ani stopy :-(


Těší mě, že se nenaplnily předpovědi těch, co všechno vědí líp a věštili, že "už sem nebudu moci jezdit, protože Majdu budu všude vidět". Kdyby to opravdu takhle fungovalo, nemohla bych asi vystrčit paty z domu... vlastně bych asi ani doma nemohla dál bydlet. Do Bělče jezdím nadále ráda, letos jsem si dala závazek, že se tu naučím odpočívat a nebudu dělat vůbec NIC. Skutečně jsem si asi půl dne jenom četla :-)

Vypravily  jsme se sem s Martinkou na dámskou jízdu a přibraly její kamarádku. Bylo to prima. Holky se zabavily a zapadly do tlupy dalších dětí.

Po mnoha letech jsem zjistila, že ještě umím jezdit na kole. :-) Tak hurá! Došlo i na cyklovýlety. Cyklostezkami je tento kraj hustě protkaný- hotový ráj cyklistů. Poprvé po těch letech jsem se vydala do míst, kam to dřív nešlo...

 Loňská větrná smršť lesy značně poničila. Nově vzniklé paseky, v nichž  smutně trčí osamocené stromy, které zázrakem ustály běsnění větru.


U rybníku Výskyt se dokonce objevil symbolický náhrobek, který tu zkázu připomíná.

 
 
Uvedené množství poničeného dřeva představuje 4letou těžbu.
V lese se pilně pracuje. Těžké stroje odklízejí a zpracovávají padlé kmeny a ještě asi nějakou dobu budou.

Borůvek je letos v porovnání s loňským rokem málo. A o houbu jsme ani nezakopli :-) Zato komárů se urodilo nevídaně! Člověk by se asi v repelentu musel několikrát denně koupat, aby si toho ti obtížní hmyzové všimli. :-(

1 komentář:

LenkaS řekl(a)...

Komárů je u nás také dost. Ale nesežrali vás! Tak to je dobrý. :-)