Žehlení - práce pro vrahy

26.7.2013

Moje babička vždycky nazývala otravné práce okřídleným "to je práce pro vrahy". Tedy činnost, kterou by měli  být potrestáni ti, kteří se provinili zločinem  nejhorším- ukončili cizí život z vlastního rozhodnutí.

Jednou takovou činností bylo i žehlení. (žeby ta moje nenávist byla geneticky podmíněná?? Možná mi v těle koluje vadný žehlicí gen- nebo spíš úplně chybí...);-))

Babička se narodila v roce 1908, takže ze svého útlého dětství (70.léta minulého století) na venkově si pamatuju, jak složitě se pralo. Byl na to obvykle vyčleněn jeden den. V prádelně - místnosti k tomu určené - se časně zrána muselo zatopit, natahat vodu do velkých hrnců a ohřívat a strouhat mýdlo a namáčet a míchat... a na zahradě natáhnout šŇůry na prádlo a podepřít je dlouhými bidly- a běda, když se nějaké v zápalu hry podrazilo a bílé kusy se začaly máchat po zemi... a taky se bělilo na trávě. Stačilo jen pokropit a sluníčko už pracovalo samo.

A pak přicházel proces žehlení. Některé kousky bylo třeba ručně nakropit, protože o napařovací žehličce se babičce tehdy ani nezdálo, natožpak aby se dala běžně koupit. Zkrátka práce pro vrahy! A pořád dokola. Pravidelně se opakující... ubíjející...

Já už si užívám těch výhod, že žehlička napařuje, prádlo nacpu do pračky- a musím jen pověsit, sušičku zatím pan Wlk sabotuje (no ale to proto, že NEŽEHLÍ!!!) ... některé kousky stačí dobře pověsit a z procesu žehlení je pak můžu zcela vyloučit... ale stejně mě to nebaví!!!

 Dokážu žehlení odkládat pod nejrůznějšími záminkami, ačkoli vím, že stejně na něj dojde. Vždycky jsem se snažila vybrat si v televizi nějaký pořad, s nímž mi práce půjde snáze od ruky. No ale i to byl často problém. Vybrat si z nabídky našich TVkanálů (nemáme satelit) něco, co se dá sledovat... zpravidla jsem končila na ČT24- u nonstop zpráv.

Ani pouštění filmů  se neosvědčilo. Zdržoval mě děj. ;-) Musela jsem občas sledovat, co se to na obrazovce děje... občas mě děj zcela pohltil, takže jsem zvládla svému žehlicímu prknu způsobit horkou žehličkou několik nezacelitelných šrámů.

Našla jsem sobě jinou zábavu- audioknihy! To je paráda! Že jsem na to nepřišla už dávno! Máme jich doma slušnou sbírku, naučili jsme na ně i děti.

Naše městská knihovna je skvěle zásobená, takže občas nevím, který skvost vybrat. Texty jsou profesionálně namluvené- tudíž mám to i s "uměleckým přednesem". A jsem nadšená. Přeochotná paní knihovnice mě ujistila, že během léta je prodloužená výpůjční lhůta a položek na výpůjčním seznamu, že mohu mít asi 60. Tak jsem nasyslila, co se dalo ;-)

 


Včera jsem pomačkanou hromadu vyrovnávala za pomoci  Pamětí kata Mydláře... k práci pro vrahy úplně ideální ;-) a v podání M. Táborského se i drsný text této knihy stal celkem příjemným posloucháním.

22 komentářů:

Ilona Ř. řekl(a)...

lčice,
já to mám sice naopak, žehlím ráda.
V úterý jsem si dokonce vytáhla prkno i ven na terasu.
Díky moc za tipy na audioknihy!
Mám moc ráda mluvené slovo, v knihovně po něm stále pokukuji, ale ještě jsem se neodhodlala si je půjčit.
Příště jdu do toho!
Krásný tropický víkend!

Aranel na cestě.... řekl(a)...

..zapoměla jsi na škrobení, tedy nejdříve vaření škrobové kaše a pak škrobení prádla...až pak se prádlo kropilo, balilo do válečků aby provlhlo a následně žehlilo. Já to vím, já to znám...já jsem prostě stará žena :o)
A ty knížky je báječný nápad, chci Sinuheta

wlcice řekl(a)...

Jojo! Válečky babička taky stáčela. škrobení jsme přeskočila, máš pravdu.

A já ti za odměnu prozradím, že Sinuheta mají v knihovně na ČM. :-) tak utíkej!

Ilona Ř. řekl(a)...

Já také pamatuji válečky, sice jako dítě, ale přesně takhle, ještě za mého dětství prala moje babička .
Úplně vidím tu prádelnu a cítím vůni toho naškrobeného prádla.
Dobrý nápad Sinuheta chci taky :-)
Moc prosím, nebyli by ještě nějaké tipy od zkušených audio posluchaček ?

Anonymní řekl(a)...

Ooooo, díky za tip! Nesnáším to z duše, teď v létě snad úplně nejvíc! Taková ztráta času .... :-)
Zdeňka

wlcice řekl(a)...

Ilonko, tipů by bylo mraky! naše nejoblíbenější a mnohokráte ohrané jsou CD s B.Hrzánovou - Hrdý Budžes a spol. :-), ale taky Saturnin, Pan Kaplan, 3muži ve člunu... Vejce a já...

podívejte se do nabídky www.audiostory.cz (tam jsou i s ukázkami k poslechu a nebo www.tympanum.cz.
Skoupila bych celý obchod, protože mi nestačí poslechnout, toužím vlastnit (s knihami to je stejné- asi úchylka :-))

A jinak na webu ČRo lze po omezenou dobu (autorská práva)taky poslouchat různé skvosty!
http://www.rozhlas.cz/vltava/stream/

Tak příjemné poslouchání! Já bych potřebovala min.o dvě uši navíc, abych slyšela všechno, co "potřebuju nutně slyšet" :-)

Johanka řekl(a)...

Audioknihy je jediné, co mne smiřuje s existencí domácích prací. Doporučuji třeba Milostný dopis klínovým písmem, Zeptej se táty, Kmotr, Žítkovské bohyně.
Jen mne mrzí,že jsou texty krácené

Ze zápisníku pečovatelky řekl(a)...

Jéjé, díky, audioknihy mne k žehlení zatím nenapadly. V pondělí mastím do knihovny, aby ta hromadla padla.

A v tomhle počasí je to práce pro masové vrahy :-)

Marianna řekl(a)...

Čtyří dohody už jsi poslouchala?

Jitka Neradová řekl(a)...

a žehlička nazývala se cihličkou a nahřívala se na kamnech, nikoli elektřinou.
Ještě někde máme schované, jak cenné muzeální kousky. Těžko lze uvěřit, že to opravdu žehlilo.
Jo, pamatuji už hodně:-)
A audioknihy miluji:-) nejen k žehlení.

Jarka řekl(a)...

My jsme doma omezili žehlení na ty věci, které se doopravdy žehlit musí (kapesníky, některé halenky a kalhoty). Co můžeme, vyvěsíme. Když se to správně pověsí, je to OK.

Když jsem pročítala příspěvek, chtěla jsem ty audioknihy navrhnout. Bohužel naše knihovna je nemá, takže je sháním všelijak. Vedou Saturnin, Harry Potter a Zvonokosy ve dvou vydáních. Z dětství si pamatuju spoustu pohádek na magnetofonových kazetách (Pohádky ovčí babičky, Rákosníčka, Kočičiny kocourka Damiána) - to byly vlastně taky svým způsobem audioknihy, jen se to tak tehdy nejmenovalo. Nevím, jestli dávají ještě na Vltavě kolem desáté večer četbu na pokračování, to bylo příjemné večerní povyražení.

wlcice řekl(a)...

Maríně: 4dohody znám jen jako knihu a jako divadelní předst. Audio čekají frontu ;-)

thora řekl(a)...

Fortunately, my man cleans the flat, the bathrooms and helps with almost everything else in our household. The only exception is ironing: my job. Boy, what a waste of time and energy, almost unbearable in the summer because of thousands of t-shirts and blouses (I wear only pullovers in winter :-)) Yet, it has to be done. Thanks for an amusing post, I wish the ironing were amusing as well.

Andrea řekl(a)...

Soucítím a protože nejsem vrah, NEŽEHLÍM!

Unknown řekl(a)...

K žehlení se vyjadřovat nebudu - bleeee. Ale audioknihy mě zaujaly. Já je tedy znám, ovšem musím se podělit o "zajímavou" zkušenost z kladenské vědecké knihovny. Tam mají spoustu převyprávěných knih, které vydala tiskárna pro nevidomé K. E. Macana. Potud super. Ale! Může si je půjčit jen nevidomý! Teda nevím, kolik jich využívá tuto službu, drze jsem se v knihovně ptala, ale jen mlžili. Nechápu, proč tam audioknihy leží nevyužité a nemohou si je půjčit "normální". Cynicky jsem to odhadla na charitativní akci "Adoptuj svého slepce".

Ajka řekl(a)...

Moje řeč, co není nutné nežehlím:-))

Lucka řekl(a)...

moje babička se narodila v roce 1940, na kotle prala, ještě když jsem byla malá.. ale u nás na Hané jsme pozadu :D

žehlení nesnáším. Když vidim ten Mont everest prádla, jsem znechucená.

A u nás se poslouchají Toulky Českou Minulostí :)

Helena Šilhánková řekl(a)...

Tak já se tedy přiznám no: žehlím ráda :)). Fakt, už jako "malá" u rodičů jsem tuhle činnost docela ráda provozovala (na rozdíl třeba od úklidu atd. atp.). Ale možná i proto, že se u toho dá leccos poslouchat, třeba rozhlasové hry, ty jsou taky skvělé, nebo si i Na plovárně pustit, to člověk nemusí zrovna sledovat obraz. Konec provokace :).

msedlakova řekl(a)...

Také žehlení nemiluju a žehlím protože musím.
Teď jsem se naučila, že vyžehlím hned po sebrání prádla. Aby se mě to tam nevršilo.
Včera večer jsem v tom hrozném vedru žehlila, chtěla jsem jen několik nutných kousků, ale vyžehlila jsem to celé.
Při tom se dívám se na telku.
Audio knihy poslouchali mé děti před spaním jako malé. Zvláště mladší dyslektik, který čtení nenáviděl.
Pak to vypadalo, že má chlapec načteno. Ale měl naposloucháno.
Míša

Unknown řekl(a)...

Wlčice,ty žehlíš???Není možná :-) .
Já nežehlím a mám klid.
Audio knihy mě zaujali,asi to navrhnu našim holkám jestli by si chtěli"něco půjčit"v knihovně.Díky za typ.

Ilona Ř. řekl(a)...

Wlčice a Aranelko,
momentálně jsem v knihovně obden ;-)
Propadla jsem totiž kouzlu audio knih a zamluvila si jich hned několik a postupně se ke mně dostávají.
Dnes si jdu pro Sinuheta :-)

wlcice řekl(a)...

Ilonko, tak to jsem ráda! Vždycky mě potěší zpětná vazba a pokud příspěvek někoho osloví-tak to jsem blažená!

P.S. Já teď žehlím na pokračování s Lucy Crownovou (Irving Shaw)- doporučuju! :-) komplet 5CD, takže halda může být i vyšší :-)