Podzimní ZOO

15.11.2009 neděle

Počasí mě dnes mile překvapilo. Bylo krásně- navzdory všem předpovědím, které hlásaly, že hezky už rozhodně nebude. Zaimporvizovala jsem a rodince  navrhla, že bychom se ještě letos naposled mohli vypravit do ZOO. Máme to pár minut autem. Všichni souhlasili, a tak se jelo.
V ZOO bylo poloprázdno- hurá! Pohodlně jsme zaparkovali přímo před hlavním vchodem a vydali se přímo k tučňákům. Ti měli totiž krmení s výkladem.
Pražská ZOO má spoustu vychytávek, už jsem tu o mnohých psala, a jednou z nich jsou právě ty "naučné chvilky", kdy se návštěvníci příjemnou formou mohou dozvědět i něco navíc a podívat se, jak si ošetřovatelé svoje svěřence ochočili a vycvičili :-)
Tučňáci jsou sympaťáci. Vesele se batolili ve výběhu a jakmile zblejskli "svou paní", hned se kolébavými pohyby vydali směrem ke kyblíku s rybami.
Paní ošetřovatelka o nich moc pěkně vyprávěla a ofráčkovaní svěřenci se cpali rybkami jako o závod.


ZOO známe nazpaměť, chodíme tam několikrát ročně již mnoho let :-) Další cesta vedla do dětského areálu. Vlezla jsem si na jednu z dřevěných ovcí a pozorovala Martinu, jak dovádí na soustavě prolézaček, když se ke mně hnala Majda na vozíku. Moje odpočívací ovce byla v půli kopečku. Říkám Majdě: "Opatrně, jsou tu hrby!"... ale kdepak. Madam se otočila a rozperdila to vší silou z kopce dolů... jenže se nějak moc naklopila, a tak nemohla sundat ruku z ovladače a začala hulákat, že jedéééé...  Měla jsem v úmyslu ji nechat... ať si jedéé, když má svoji hlavu, jenže ....

...ona si to mířila přímo sem: na nicnetušícího pána, který také podlehl kouzlu dětských herních prvků a lebedil si zavěšen v poloze netopýra v síti (zády k řítícímu se kolosu).


Tak jsem vyskočila, Majdu zabrdila a místo spršky pohlavků schytala alespoň spršku slovní... Někteří jedincové jsou zkrátka nesvéprávní... a drzí k tomu!!!

Abych se zklidnila, šla jsem od nich. Fotit plameňáky. Předváděli svoje barevná peříčka a jeden byl dokonale složen k odpolednímu odpočinku:




Martince se líbil  slon, který si hrál na písku. Měl totiž v ohradě hromady písku-zřejmě mu budou výběh upravovat- a bavil se tím, že písek přehazoval sem a tam, občas si nějakou tu porci hodil na záda... :-)


Další atrakcí byli lachtani. Mají nové lachtanárium, kde jsou i sedadla pro diváky a paní ošetřovatelka během krátkého výkladu předvede i pár cirkusových kousků.
Zde je lachtan Meloun žonglující s balonkem na čumáčku a 3hlavy jedné happyfamily, která zkrátka odmítla vzít na vědomí, že ti lidé sedící spořádaně na lavičkách se přišli podívat na vystoupení lachtanů. Oni mají přece MALÉ dítě, takže musí vidět!! Ostatní děti si mohou trhnout nohou...ty nejsou jejich, že?


Tady ještě lachtan proskakující obručí:


Majda radí Martině, jak se na prasátko sedá... MaŤa stále klouzala dolů a už ji to štvalo. Majda jí radila, že se musí držet!!


Konečně Maťa našla místo, kde se může pevně držet, aby nepadala - strčila prstíčky přímo do rypáku....


Byl výstavní podzimní den. Vycházka se protáhla na 3hodiny. Zvířátka opět nezklamala, což se o některých návštěvnících z lidské říše bohužel říci nedá... :-(

Martina hned v autě vytáhla otázku: "Koho znáš s klymama?"
Madlena na to: "Já nevím, co to jsou klymami."
Martina: "Já znám slona a divoký prase s klymama. To znám nejvíc..." :-))

Už víte, co to jsou KLYMAMI? :-)

O co poetičtěji den začal, o to méně poetický byl jeho konec... Madlena mě vytáhla do Palladia na vánoční nákupy. Prý jsem to slíbila (patrně v nějaké slabé chvilce... či deliriu...)
Jely jsme tramvají, byla nadšená. Já taky.
Sotva jsem v obchodě vzala do ruky svetr, už lamentovala: "No to si doufám nejdeš koupit. To tady jen rovnáš, viď?..."  tak asi tak....
Doma ale řekla, že to bylo prima... :-)

10 komentářů:

Jitka Neradová řekl(a)...

Podzimní neděle mě také překvapila, kdo by řekl, že v půli listopadu bude tak krásně. Tučňáky miluji a pán, zachráněn před střetem s vozíkem mě dost pobavil. Méně už happy rodinka, na takové lidi jsem alergická,ale je jich čím dál víc- já mám malé dítě, nejlépe geniální a vy všichni kolem si z toho sedněte na zadek. Hrůza. Propíchla bych je klymami.:-) Palladium je pak takový zvěřinec, takže to byl den monotematický.:-) A pak, když tam srovnáš svetříky, tak Tě tam jistě rádi vidi:-)

wlcice řekl(a)...

No, hlídat pubertálního vozíčkáře je někdy docela adrenalin... ;-) Taky z ní večer vylezlo, že (chvíle bez dozoru!!) nějakému pánovi (u plameňáků) přejela nohy- nejdřív jednu- a pak i druhou... takže obě. Ten doma jistě nevypravoval o zvířátkách... :-)

Jinak já jsem docela ekonomická- přerovnám v obchodě zdrama svetry, stačí mi zjištění, jak jsem nemožná a nemoderní - a jdu domů... :-))

Gabro řekl(a)...

Vydařená neděle, čiší to přímo z fotek! Chválím spícího plameňáka a Marťu s prstíky v rypáčku :-). Majda řítící se z kopce mě také pobavila a ještě víc asi to, žes v klidu stihla nafotit situaci před :-D. Skvělá fotodokumentace!

A tak hezky ušetřit při nakupování! :-))) To jen tak někdo neumí. Už se těším, až budou moje holky v pubertálním věku. To si asi taky vyslechnu svoje...

Hezký den

G.

PS: Zase se mi zdálo o Majdě :-). Poslední dobou mám nějak moc živé sny, že si to ráno i pamatuji!

Marci řekl(a)...

Při klymanech jsem se chechtala potichu a při přerovnávajících svetrech už nahlas...Proč tam chodíš!!Já jdu koupím a jdu domů...:)Nemožná jsem až tam!!

Anonymní řekl(a)...

Ten odpočívající podivín mě potěšil! Děkuji, že jsi ho vyfotila.... Musíte být vytrénovaní a připravení na jakékoli neobvyklé eventuality! Střet s tímto relaxujícím "netopýrem" se však dal velmi těžko předpokládat. Dobře že to dopadlo dobře. Z tušeného hororu se stala veselá a osvěžující příhoda! zdraví zuzi

thora řekl(a)...

Lovely post and pictures. You were really lucky with the weather, it has been raining cats and dogs over here.

Daniela řekl(a)...

Moc hezké. Já byla v neděli v práci, bez dětí, tak taky bezva ;-) .

Tu vaší ZOO prostě někdy musíme navštívit.

Svetr a klymami nemá chybu. Mějte se. Daniela

Anonymní řekl(a)...

Co řešíš řidiče Madlenku. Jeden dědek stál tam kde neměl a druhej zase pro změnu strkal nohy kam neměl. Doma možná byl překvapen, že už nemá nožičky, ale ploutvičky.Lenka

Andrea řekl(a)...

:-)))))To je fajn, že sis nekouoila ten svetr, co bys v něm byla tááááááák nemožná:-)
a je blbý, že se někteří lidé pletou našim báječným dětem pod nohy i pod kola:-)

Pisarka řekl(a)...

Nevím jak to někteří dělají, že jdou na vycházku a nic se neděje a něteří vlčáci vždy uloví super story.