Takhle to dál nejde...

3.11.2009

Letos frčí fialová, tak i příroda se přizpůsobila novým trendům ;-)
Vůbec nevím, co to je za keř, ale ta zvláštní barva bobulí mě tedy zarazila...
Kdopak ví, co to je? ..
Já tedy ne ... ;-)



Po prochrchlaném víkendu jsem dbala doporučení v propouštěcí zprávě z Motola a hned v pondělí  ráno volala dr. na  ambulanci na Bulovku, že Majda je doma a že má doporučený kontrolní odběr CRP a hlavně krevního obrazu, protože množství bílých krvinek + krevních destiček byly jaksi "pod obraz" a kvůli tomu nechtěla paní dr. pustit z nemocnice Majdu domů.
Na Bulovce nás všichni znají. Chodíme tam asi  10let a Majda je opravdu pacient s mnoha zvláštnostmi. S týmem lékařů jsme dokonale sžití, chodíme rovnou na oddělení a víme, že napíchnout Majdu na kapačku nebo provést banální odběr krve- že to je výkon hodný metálu.
Včera ovšem sloužila mladá paní dr., která Majdu nechtěla ani poslechnout, když jsem tam volala před týdnem, že nevím, zda to je na hospitalizaci, že bych potřebovala konzultaci doktora. Řekla, že mají plno, víc se nebavila  a bez papíru nás vyexpedovala do Motola. V Motole z nás tedy odvázaní nebyli, ale co mohli dělat. To je epizoda z minulého týdne.

Pokračování - pondělní ráno:  paní dr. se mnou nechtěla hovořit ani po telefonu, halekala přes sestru, proč na odběr k nim? Řekla jsem, že tam chodíme z výše uvedených důvodů (opravdu končí vždy u toho, že musí přijít někdo, kdo pracuje s žílami extra zvláštními- anesteziolog, sestra z novorozeneckého nebo jiný odborník).
Slyšela jsem jen: "No vždyť leželi v Motole, ne?" - asi mi z toho mělo vyplynout, že i na odběr pojedu přes celou Prahu...  "Jaký má ty hodnoty?" slyším další pokyn pro sestru. Sestra mi to tlumočí. Snažím se vyčíst z těch zkratek v lékařské zprávě, co dovedu a navrhuju, že jí to pošlu mailem (prozíravě jsem si to hned naskenovala- abych jako byla flexibilní a připravená ;-) ) - zbytečně.
"No, to snad nebude potřeba... Kdyžtak to vezměte s sebou, až sem půjdete. No ale ono je tady pořád plno..." říká vlažně sestra.
Vtírám se (opravdu se vtírám a tak trochu bulovecké biorytmy za ty roky znám: "Sestřičko, tak někdy odpoledne. Laborka přece jede furt a odpoledne už na ambulanci fronta nebývá...." ;-)
"Paní doktorko, tak odpoledne?" tlumočí sestra.
"No to neee, domluvte termín na další týden."
Sestra navrhuje úterý. Oponuju, že Majda v pátek dobírá ATB a jestli by nebylo lepší znát výsledky právě v ten den, kdyby bylo potřeba pokračovat v léčbě- aby se nevysadilo a nenasazovalo znova. A taky bych uvítala, kdyby Majdu někdo poslechl.
"To musí rozhodnout paní doktorka..." říká nejistě sestra.
"Tak jo. Přijďte v úterý a kdyby se vám něco nezdálo, tak tedy v pátek. Ale to tu bude taky hodně lidí..."
"Ve zprávě z Motola je ale do 3dnů, tak aby se něco nepromeškalo..." dodávám už značně otráveně.
"No, tak jsme domluveni, v úterý jo? Hezký den..."

Pokládám sluchátko. Snad se mi to zdá...Až takový zájem a vstřícnost jsem opravdu nečekala...

Volám tedy na středisko. Říkám to stejné. Sestra hned větří a říká, že odběr rozhodně ano, jen tedy nezaručuje kvalitu výkonu. No, jsme zvyklí. To jí nebudeme přičítat k tíži. Domluvila nám "předtermín"- než se naženou nemocní.
Ráno jsem tedy Majdu naložila do auta, a jelo se. Odběr se zdařil, ovšem paní dr. lomila rukama, že je málo materiálu a že neví, jak si v laborce poradí, že v nemocnici by to bylo lepší, tyhle sběrné laboratoře že se s tím moc nemažou a napíší "nelze vyhodnotit"  Majda řvala jako tygr, že ji to bolí, protože se odebírá z míst, která opravdu typická nejsou- tohle bylo vedle kloubu ukazováku.    
Když Majda zachrchlala, dr. koukala dost vyděšeně a řekla, že "by ji měl někdo poslechnout".  :-)) Odvětila jsem, že se snažím ji někomu vnutit, ale nikdo se k tomu necítí být kompetentní. Takže se to asi budu muset naučit sama.

Poděkovala jsem, odešly jsme.

Napadá mě spousta otázek, na které by mi nejspíš těžko někdo odpověděl. Pokud se však někdo z lékařů domnívá, že chodím po doktorech s Majdou z nedostatku jiné zábavy a že objíždím špitály proto, že nemáme chalupu a jaký lepší víkendový program dítěti připravit než  koktejl do kapačky a kyslík na nos, tak to se tedy  velice mýlí.
Samozřejmě bych brala klidný spánek v dostatečném množství a návštěvy lékaře pouze na povinné preventivní prohlídky. Pro mne je toto přání ovšem nesplnitelné. To, že o tom pořád nemluvím, neznamená, že to nechci ...


Nějak to musím pořešit- jen ještě nevím JAK...  Chci mít klid a jistotu, že bude platit nějaký doktorem stanovený algoritmus, podle kterého bude Majda vždy vyšetřena a ošetřena. Nebaví mne donekonečna opakovat to stejné, vyslechnout si kousavé poznámky "A to řekl kdo?" a nebo čekat dlouhé hodiny na to, než si lékaž sám přijde na to, co už nám funguje léta. Zprávy se píší dlouhé, obsažné, ale mám dojem, že je pak už nikdo nečte- a to, co přečte, mu stejně přijde jako nepodstatné...a kolo dotazů a vyšetření se roztáčí znovu :-((

Majda se má dneska docela OK. Chrchle tedy  zejména poránu děsivě, cvičíme, inhalujeme, trochu jsme šťouraly učení... Horší to rozhodně není, ale vleče se to nesnesitelně! :-)  ATB jí nesedí, zvrací- ale to prý amoksiklav běžně pacientům  způsobuje....

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jsou ti doktoři asi na palici. Dnes jsme šly na neurologii pro poukaz na ortopedickou obuv. Neurolog mi řekl, že je nenapíše, protože to píše ortopéd. Jenže pokud je dg neurologická obuv píše neurolog.Tak mi na to řekl, abych mu přinesla předběžnou fakturu, aby ty boty náhodou nestály dvacet tisíc. Asi je platí ze svého. Nelenovala jsem a šla jsem na ortopedii. Tam mi ortoped řekl, že když není chodící tak ortoobuv nepotřebuje a jestli jo, tak ať ji napíše neurolog. No a já vypadala jako debil před oběma a nebo debil jsem. Jo a v těch čekárnách mezi všemi nemocnými jsme strávily s Barčou 3 hodiny.Lenka

Miška řekl(a)...

Teď mají snad "svý dny" v každým špitále v Pze.Grrrrr to je přístup.Nejde si vyžádat lékaře,rovnou zavolat na oddělení,kde o vás ví,už "měli s váma co do činění?"Prostě neříct o co jde,jen,že hledáš "tohoto a tohoto lékaře?"Je mi jasný,že navrhuju nestandartní řešení,ale aspoň by jste "přežily"neochotnou dobu ze strany Drů :-(.
Jsem ráda,že je Majda lapší.

wlcice řekl(a)...

:-) už se na tom pracuje, ale mně jsou takové postupy proti srsti-to mi přijde,že fakt otravuju- aby známý volal známému, že Majda má zas potíže... Jasně,že nás prohlídne s největší pravděp. dr., která už sice pracuje jinde,ale Majdu zná a není jí to šumák...
... ale správné to není, mně vadí ta lhostejnost...

Anonymní řekl(a)...

Markét, bobule pojmenovat neumím, ale to další, co píšeš, nevím, jak to slušně nazvat. To asi ani nejde... Musí to být opravdu hrozné, co zažíváš v poslední době s doktory... Nezbývá než si přát, aby bylo Majdě už jen líp, ale ten nezájem a lhostejnost to je fakt hrůza a děs.....Iva

Anonymní řekl(a)...

U nás v Ostravě to je podobné. Včara jsem trávila den obvoláváním laborek, neboť jsme chtěla zjistit jak dopadl odběr mozkomíšního moku, když už mudra na tom trvala.
V propouštěčí zprávě bylo napsáno , že se mám stavit za 10 dní pro výsledky. Jenže uběhly 3 týdny a výsledky nikde. AS zjistila jsem, že nebyla chyba na straně laborky, ti mi včera ochotně byhledávali kde se vůbec ten mm mok ocitl.
První výsledky byly zpracováný a odeslány zpět na neurologii 14. října a další ybli blbě vyplněná žádanka a místo serologie , kultivovali viry .
Tak mi ten odběr byl na hovno, když neumí dr. vyplnit ani žádanku a sestry nezajímá kde se ocitly výseldky.
Lucka

Anonymní řekl(a)...

Bobulky jsou to nádherné,možná je to druh svídy.Ale je to jen domněnka...
Poměry v našem zdravotnictví jsou šílené,vidím z toho rudě,jen když to čtu.
Slušný návod na řešní bohužel nemám ....

ivy

Aya řekl(a)...

AHoj,
Wlčice často sleduji tvůj blog. Nikdy jsem nepsala, ale dnes musím.
Jediná účinná rada jak na dr.
Kup si řádně těžkou "bejsbolovou" pálku a voz ji sebou! Jinak to nevidím.
Mám švagrovou s velmi těžkou cukrovkou (už 7 let jezdí na dialýzu) a její vyprávění a zážitky z hospitalizací jsou neuvěřitelné.
Sama mám postižené dítě (neurologicky) a musíme zas hlídat všecky léky od bolesti, proti křečím apod. a taky máme napínavé zážitky.
Věřím, že ten boj musí být strašně vyčerpávající.Tak přeju pevné nervy a moc na vás myslím.
Andrea
PS:Majdy blog je super škoda, že teď nepíše.

wlcice řekl(a)...

Moji milí,
děkuji za komentáře.
Nemívám problémy s tím vyjádřit svůj názor, či si na něco stěžovat, ale když ono stěžovat si na doktory není jentak. Viz to projímadlo- mají svoje postupy a nazdar. Na životě v tomto případě nikoho neohrozili, jen mu ho "trochu" zpestřili- no a co?? Nač se zdržovat komunikací, když na všechno je pilule.

Ona to s Majdou opravdu není legrace, večer si jde lehnout a nic a v noci je zle. Já už si léta připadám jak voják na frontě- nikdy nevím, kdy udeří. Ráda bych s dr.spolupracovala- jenže většina z nich špatně nese "ty moje kecy", co se obvykle dělá a funguje to :-( jenže my máme s Majdou těch příjmů za sebou tolik a vždycky je to stejné, mám to naposlouchané, odkoukané...zažité. A chápu, že její onemocnění není až tak běžné a pochopím i to, že ho někdo vidí poprvé ve své praxi, ale doprčic, copak bych chtěla svému nemocnému dítěti škodit?

Kdo sleduje příběh Lukiho, tak tyhle nervy máme za sebou 2x. Opravdu šlo do tuhého- a dr. by měli vědět, že u Majdy může nastat velmi vážná komplikace z blbého nachlazení- a ne zlehčovat, mávat rukou a kroutit hlavou. Kdybych Majdě uměla odebrat krev, nasadit kapačku- určitě bych je neotravovala.

Zkusím se domluvit na té neurol. klinice, aby mi paní doc. sepsala jakýsi průvodní list "návod k užívání Majdy" :-) pro případné hospitalizace- titul docentka by mohl udělat dojem a mohlo by se tomu napsanému důvěřovat... pokud bude tedy chuť to číst...

Jitka Neradová řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
wlcice řekl(a)...

Když ono všude záleží jen na tom, kdo má tu službu, na koho narazíš- a taky na tom, kdo tam šéfuje a jaká je na oddělení zažitá morálka. jak už jsme psala, na pneumologii v Motole- to jsme zírala! Tam to cvrkalo!
Na Bulovce musí sloužit někdo, kdo majdu zná a je to v pohodě, nebojím se a mám pocit, že je o Majdu dobře postaráno. Ono se v té lékařské profesi hodně snoubí stránka odborná a neméně důležitá stránka lidská.
Natupuje jiná generace- medici si na vizitě vyřizují SMS, odbíhají na chodbu telefonovat... jací asi budou odborníci, až povedou praxi oni?
Mám těch příhod poslední dobou moc... a můj soukromý dojem je, že ty negativní převažují :-((
Já nemůžu říct: Bulovka je blbá- já řeknu: jak kdy- a jak s kým. jenže to je jak ruská ruleta, když jedeme do špitálu, těžko si můžu vybírat, kdo bude pacienta léčit- to by bylo ideálmí... ;-)
V Motole jsem v dubnu byla moc spokojená, teď mě tedy docela zpražili- a je to jeden barák- jen jiné patro, jiné oddělení...

Gabro řekl(a)...

Wlčice, naprosto tě chápu, stejný pocit jsem měla dnes u toho veterináře. Blbé přirovnání, ale je to tak. Kdybych mohla, zavolala bych si mého doktora, který byl vedle na sále, ale... Prostě tam teď sloužila ta doktorka a já se musela obracet na ní. Co z toho, že se mi zdála nejistá a neuměla ani pořádně říct, co chtěla... Že jsem jí do toho musela skákat a říkat, co bylo a jak to chci, aby to bylo... A to se jedná "JEN" o psa, co potom, když se jedná o "TVÉ DÍTĚ"!!! Neumím si to představit, fakt ne... A je mi z toho špatně!

Daniela řekl(a)...

Drž se, Markét, někdy se toho sejde moc najednou. Taky mám někdy pocit, že prostě nic nevychází. Všude je problém.

A souhlasím s tím, že všechno je o lidech.

V pondělí jsme byli na kontrole na neurologii, máme moc bezva neurologa. Zajímal se o to, jak se Adélka má, nechal si od ní vyprávět o obrázku. Nechal mě vypovídat o strastech se zlomenou nohou ;-). Navrhl postup sledování...Úplně mi rozjasnil den.

Ale máme i tu opačnou zkušenost, takže si moc dobře dovedu představit, jak ti je. Aspoň, že na tom středisku byli vstřícní.

Moc pozdravuju Majdu i Martinku. Pa. Daniela

Anonymní řekl(a)...

fialove bobule je Krásnoplodka