Muzeum kubismu

8.2. 2009 - 146.den z 365

Do Muzea kubismu nás vytáhla Majda. Přišla s tím, že Jana - vedoucí dramaťáku- dělá o víkendu Černou Matku boží v Národní galerii. Vzhledem k tomu, že jsme neměli k dispozici žádné další informace, byli jsme lehce zmateni, ale kulturu a poznávání máme rádi, tak jsme začali pátrat na inetu.
A zjistili jsme, že Národní galerie v Praze oslavila 5. února práve 213.narozeniny, tudíž tento víken pořádá ve svých objektech nejrůznější doprovodné akce.

My jsme si vybrali Dům U Černé Matky Boží = Muzeum kubismu. V prospektech je prezentován jako bezbariérový, tak proč to nezkusit ;-)
Dům se nachází na rohu Ovocného trhu a Celetné ulice. největší problém byl s parkováním. Místa invalidů v centru Prahy byla klasicky obsazena vozy TAXI, nebo sporťáky značky Audi či Mercedes. Vždycky se bavím představou, co je v Praze movitých invalidních občanů a jakým způsobem se asi soukají s berlemi a vozíky do svých rychlých vozů :-))


Dům je smozřejmě vystavěn v kubistickém stylu a hned u vchodového portálu na úrovni 1.patra lze vidět "Černou Matku Boží".
Autorem tohoto nejstaršího kubistického domu v Praze je Josef Gočár, kterého v doprovodném tvořivém programu pro děti ztvárnila paní Hanka :-)

Prohlédli jsme si stálou expozici ve 2.a 3. patře, všude jsme se bez problémů s vozíkem dostali! Pouze průvodkyně- tedy hlídačky exponátů- by mohly být příjemnější - nebo alespoň vychovanější. Vstup do expozice byl možný pouze skrz dvoukřídlé dveře. Křídla byla úzká, a tak bylo třeba otevřít obě, aby vozík projel. Jsme zvyklí na sebeobsluhu, tudíž Wlk automaticky odjistil a otevřel i druhé křídlo. Hupkydupky, už u něj byla ona úřední osoba (zaměstnanec NG)- bez jakéhokoli pozdravu vyštěkla: "To dáte zpátky do původního stavu! Já tam nedosáhnu, podívejte, jak jsem malá..." No, to bylo panečku srdečné uvítání... tak jsme si prošli expozici, Majda okukovala zejména nohy židlí, které se z každého úhlu pohledu zdály být jiné, našla obrazy od Josefa Čapka a konstatovali jsme, že byl opravdu šikovný a na příkladech prezentovali znaky kubismu... a už tu byla zas ta "dáma" a vytrvale opakovala: "To dáte do původního stavu..."
A tak někdy bojuju s pokušením zařvat na ty lidi, aby šli někam!!! My jsme si přišli zpříjemnit den! A ne dávat věci do původního stavu... to jsme spíš čekali, že výjimečně NĚKDO udělá za nás... my totiž většinu dne trávíme tím, že dáváme věci do původního stavu... a tak jsme to ze zvyku udělali i tentokát...

Zelené cedule u výtahu lákaly návštěvníky na výtvarný ateliér do 5.patra. No a to bylo teprve to pravé! :-)
Tam nás Jana coby černá madona s Ježíškem v náručí vítala s úsměvem, ať si jdeme vytvořit kubistický obraz.

Majda vyfasovala černý papír a folii, na kterou měla kreslit věci viděné kubistickým okem :-) Bavilo ji to- nikdy před tím nic takového nedělala. Aby měla kde čerpat inspiraci, zašli jsme do 1.patra- do stylové kavárny. Nádhera!! V kubistické kavárně čekejte i stylové pečivo: hranatý větrník ;-)

Kávu vám donesou v hrníčku s kubistickým motivem a za celých 45Kč na tácku najdete i decku sody a sušenku.


V kavárně byla i spousta cizinců znavených procházkami po Praze, tak neváhali dát si nohy na židli. Na fotce jsou vidět i zajímavé lustry a taky mám splněnou podmínku Projektu 365 - autoportrét :-)


Majda si objednala horkou čokoládu a než čokoláda vychladla, malovala svůj kubistický obraz- osvětlení kavárny a vzor z hrnečků na kávu. To potom v zrdadlovém zařízení "Gočárohledu" vypadalo vyloženě umělecky:

Akci považujeme za velmi zdařilou. Myslím, že Majda už má představu o tom, co to byl kubismus. Jana Machalíková z DDM má náš velký obdiv- její energie a úžasné nápady jsou bezedné!! Víc takových lidí kolem sebe... to by se to žilo ;-))
Jano a Hanko, díky moc, podařilo se vám potěšit a vzdělat spoustu lidí a jistě jste i přehlušily neochotu kmenových zaměstanců NG starat se o návštěvníky- ti je bohužel považují spíše za obtížný hmyz :-(

Hotové obrázky vystavené na kubistickém okně vypadaly velmi zajímavě- no posuďte sami !

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Uzili jste si krasny den, co bych dala za podobnou kulturu tady v Klokanove....teda po kulture a pamatkach se mi styska, ale po typkach typu pracovnice NG ani nahodou....:)...rea x

Anonymní řekl(a)...

Uno tutto fotograia... gracia bella

Anonymní řekl(a)...

jako vždy jsi nezklamala,zajímavé,tvořivé...to mám ráda.Majda je velká šikulka..Marcela

thora řekl(a)...

Excellent posting. Shame on some people (the staff in this case).

Daniela řekl(a)...

Moc hezký. Jste fakt akční. A Majdy dílo je jak od umělce.