Městská doprava v Dublinu

Po městě lze k dopravě použít autobusy, tramvaj, TAXI a nebo kolo.

Autobusy jezdí převážně patrové. Mají pouze jedny dveře a pokud nemáte předplaceno (opencard :-) ), platíte drobnými přímo u řidiče. Jízdné je cca 1,80eur. Jsou tu různá pásma, do jejichž tajů jsem nestihla proniknout, ale nahlásila jsem řidiči, kam jedu a on řekl, kolik za to. Za vozíčkáře chtěli paltit jen někteří???
Téměř všechny autobusy jsou vybaveny automaticky se vyklápějící plošinou pro vozíčkáře. (zde je vidět, jak se plošina zvedá) a a řidič vypustí "nějaký vzduchový polštář" neboco :-)) a autobus se ještě sníží. Dokonalé! V každém BUSe je místo pro přepravu jednoho vozíku,. Víc se tam opravdu nevejde.



Do horního patra vedou uzoučké schody.
To, že se v Irsku jezdí vlevo, nám způsobovalo značné problémy. Jednak autobus vždy přijel z opačné strany, než jsme čekali, jednak najít správný směr-kam vlastně musíme jít na zastávku, aby to jelo, kam potřebujeme :-))- to byl taky oříšek a hlavně pro Majdu vyrovnávat v autobuse zatáčky... Pokaždé jí to rozhodilo rovnováhu, takže jsme stále rovnali hlavu atp. ;-)

 Přišlo mi legrační, že ve znaku mají tyto BUSy  setra- samozřejmě IRSKÉHO :-))


Pro turisty se nabízejí i různé výletní autobusy, které jezdí okružní jízdy po městě.


Samoobslužná půjčovna kol.

Tramvaj je taková dlouhá housenka. Nemá žádnou plošinu, protože se dá vozíkem najet přímo z nástupiště do vozu. Moc prima. Nemusíte nic hlásit, mávat, žadonit... :-)




Na letiště jezdí zvláštní zelený expresBUS, který nikde nestaví. Všechny spoje jsou bezbariérové. Z letiště přímo do centra to trvalo cca 30minut a cena jízdenky za osobu byla 6eur.


Chodci mají na semaforu i žlutou (oranžovou??) barvu.
A taky číselný údaj, který ukazuje, za kolik vteřin skočí zelená :-))


Přecházení ulice pro mne bylo vždy pokusem o sebevraždu. Ačkoli je to u většiny  přechodů napsané velkým písmem na chodníku "LOOK LEFT- LOOK RIGHT"- ale síla zvyku me nutí  koukat vždy na opačnou stranu :-(

4 komentáře:

LenkaS řekl(a)...

Krásné zážitky! Jsem fakt dojata, mám radost, že se vám výlet vydařil a užili jste si to.

A navíc, Markét, skvěle sepsané paměti!!! Smekám

Marci řekl(a)...

tramvaje jsou super....

Markéta a Luki řekl(a)...

Naše hromadná doprava by se měla jet k nim učit :-)

Miška řekl(a)...

Opět pěkně popsáno.A ano souhlasím s výše popsaným-MHD by se měla jet k nim učit.Ten semafor pro chodce mě pobavil .