Víkend v Bělči

16.-18.4.2010

Už kdysi jsme tu psala o OS Mirabilis, které nám hodně pomohlo v době, kdy asistenční služba pro postižené děti ještě nebyla úplně běžným jevem. V té době totiž chodila Majda do školky a asitenta jí dělali kluci na civilní vojenské službě.

 Toto sdružení už přes deset let pomáhá rodinám s postiženými dětmi např. třeba tím, že se snaží zprostředkovat asistenty z řad dobrovolníků- ponejvíce studentů, a ty pak školí a vzdělává, aby byli schopni postarat se o dítě "kvalifikovaně" :-)  Takový asistent potom "svoji" rodinu navštěvuje -dle svých časových možností- a snaží se rodině odlehčit od každodenních povinností. Někteří asistenti dojíždějí z jiných koutů republiky, takže jezdí k rodině na víkend- a rodiče  si na tu dobu mohou naplánovat akce, na něž nemají v běžném koloběhu povinností čas. Je pak zajímavé číst některé postřehy rodičů - tedy co všechno může někomu učinit radost!

Každoročně na jaře je jeden víkend věnován setkání rodin s postiženými dětmi a asistentů. O víkendu je pro rodiče připraven bohatý program přednášek týkajících se problémů oblasti zdravotní, sociální..., asistenti s dětmi mají svůj vlastní program.

Letos mě zaskočilo několik změn o okolí tábora. Lesníci vykáceli kus lesa ... takže je tam najednou "nějak moc světla"

Stejnětak jsem si ještě nezvykla na proměnu klasického venkovského rybníka zarostlého rákosím na rybník "evropský", kdy byla vybudována za drahé peníze ESF  nová kamenná hráz a rákosí i kačeny jsou pryč :-(

V lese byly krásné koberečky z kvetoucích sasanek.
 Alespoň něco zůstalo beze změny :-)

Kromě odborných a naučných přednášek mají rodiče možnost i výtvarně tvořit. Tentokráte jim paní lektorka Markéta nachystala drátkování.

Víkend rychle utekl. Povídalo se a tvořilo dlouho do noci, počasí bylo nádherné, takže v neděli nikdo domů nepospíchal.

A my jsme se ještě stavili u Jany, která je předsedkyní  a hlavní organizátorkou většiny aktivit našeho sdružení, jen přijet na setkání nemohla, protože od 12.dubna je čtyřnásobnou maminkou! Ke třem holčičkám konečně přibyl  syn Lukáš :-)
Tak tady ho s Majdou okukujeme, jak je krásný a roztomilý.

1 komentář:

Andrea řekl(a)...

Tak lukášovi všechno nejlepší....ať mu svítí jen sluníčko