Variace na hřbitovní téma

Na Boží hod velikonoční jsem se vydala na hřbitov. Je to cca 15km za Prahou, jezdím tam několikrát do roka. Zpravidla u příležitosti narozenin či svátků mých již zemřelých předků a samozřejmě také v době takových událostí jako jsou Dušičky, Vánoce a Velikonoce. Ráda se procházím po upravených cestičkách mezi hroby a taknějak si rozjímám, vzpomínám...

Dneska ovšem z rozjímání nebylo nic.

Už při příjezdu jsem slyšela jakési hlášení- jako místní rozhlas nebo něco takového. No, nebyl to místní rozhlas, to přijeli "komedianti" (jak jsme jako děti vždycky radostně vyřvávali, když rozbalovali svoje stanoviště na návsi )- dnes by se asi slušelo říci: "majitelé pouťových atrakcí". Rozbalili kolotoče, houpačky, střelnice a kdovíco ještě přímo u hřbitovní zdi a u každé z atrakcí byla "zodpovědná osoba", která hulákala různé rýmovačky slibující nezapomenutelné zážitky, jedinečné svezení a jiné zázraky, jen aby přilákala návštěvníky- a do toho hrály  profláknuté discomelodie, které se do sebe mísily, takže co pár kroků bylo slyšet něco jiného.... opravdu sváteční atmosféra s takovou zvukovou kulisou.

Nechápu. Nechápu, jak někdo může dát povolení k tomu, aby se právě taková akce konala na tomto -byť veřejném- prostranství. Mně to zkrátka připadá nevkusné.

Odmalička mě doma vychovávali v tom, že na hřbitově se neběhá, nekřičí, přes hroby se  neskáče a opovaž se něco z hrobu vzít! Zřejmě dnes už staromódní zásady... a já je tvrdohlavě předávám další generaci.

Další nemilé překvapení mě čekalo za branou hřbitova.
Návštevníci (bylo jich tam celkem hodně) se shlukovali a o něčem živě diskutovali. A dokonce dva policajti si tam něco zapisovali. Myslela jsem, že je to kvůli tomu šílenému hluku- ale kdepak... 
Hřbitov navšívili vandalové. Přišli uctít památku zemřelých  po svém: vymlátili skla z vitrín, vytahali urny- z některých vysypali popel, některé hroby zdupali, některé náhrobky vyvrátili ... zůstala jsem opravdu jak opařená. Taková spoušť!


Je asi úplně zbytečné se ptát: PROČ? Takové jednání a chování nemůže mít žádný rozumný a omluvitelný důvod.
Naštěstí prý nějaký svědek policii zavolal včas a jednoho z aktérů této zkázy se podařilo zadržet. Asi bych se přimlouvala za ten co možná nejpřísnější trest- pro výstrahu a tak vůbec. :-((

9 komentářů:

Jaffi řekl(a)...

Taky nechápu. Je to naprosto k neuvěření. Byla jsem vychovávaná stejně a také předávám dál.

Určitě je nás víc, určitě jo...

Andrea řekl(a)...

No k tomu není co dodat...mám stres z výchovy svých dětí..a to jsme se snažila..doufám jen tedy , že řádit na hřbitově byje nanapdalo...

LenkaS řekl(a)...

Někomu není na tomto světě nic svaté. :-(
Ať už se jedná o vandalismus, či kejklíři u hřbitova.

Jitka Neradová řekl(a)...

Přidávám se do klubu ctitelů staromódních zásad. Vyznávám je, dodržuji a vyžaduji. Podobné situace nechápu a netoleruji. Žel, stáváme se minoritou a to je smutná vize do budoucna.Středověké tresty za vandalismus bych s chutí prosadila do našeho trestního zákoníku:-)

Gabro řekl(a)...

Již ta fotka mi přišla naprosto absurdní... Hřbitov a za ním kolotočkáři :-(. Asi nemusím víc komentovat... Cítila bych se stejně jako ty.

Marci řekl(a)...

Pak tam dej svoje dítě a oni ti ho vysypou...Hrozný, nechápu,kde ty děti rostly a s kým.Neúcta nejen k životu,ale i k smrti....snad jen: "melou pomalu,ale melou", každý už si dodá podmět sám.

Lucka řekl(a)...

dokud zil muj ded, tak rikal, ze by takovym vandalum sekal ruce..

sama nechapu, co si tim dokazuji..

JaninkaD řekl(a)...

Ach jo, tak z tohodle mi je teda opravdu smutno:(

Blanka řekl(a)...

Souhlasím s Marci, ono na ně taky dojde, ale je to hnus.