Tea time u irské Lady ;-)

24.4.2010

Poobědvali jsme s Maureen v centru města a při obědě Maurren přišla s návrhem, že o tom moc přemýšlela a že by byla ráda, kdybychom přijali pozvání na odpolední čaj k ní domů. Dost nás tím zaskočila. Na tuto akci jsme nebyli připraveni! Sama hned dodala, že přízemní část domu bude pro Majdu přístupná bez problémů. Chvíli jsem dělala drahoty, ale pak jsem si řekla, že příležitost strávit odpoledne v irském domě, u irského čaje s irskou hostitelkou- se mi už asi nenaskytne.. :-)), a tak se jelo.

Maureen bydlela na "dobré adrese". V luxusní části Dublinu v jednom z domků. Zde je pohled do ulice. Její dům byl hodně starý. Všechny domy byly schovány za vysokými kamennými zdmi.

Za vstupními vraty byl dlážděný dvoreček. Byl přesně tak velký, že se tam vešla jedna zaparkovaná Micra :-) a pár květináčů s krásně kvetoucími rostlinkami.

Domeček byl patrový. Přízemí tvořila jedna obytná místnost s krbem, kuchyňským koutem, velkým jídelním stolem a posezením.  Uprostřed místnosti bylo točité schodiště, které vedlo do 1.patra. Tam se nacházela miniaturní ložnice a koupelna s toaletou.


V kuchyňském koutě mi hned oko padlo na vodovodní kohoutky. Já prostě nechápu, jaké výhody pro praxi to skýtá- mít oddělenou vodu teplou a studenou :-)

Maureen pustila irskou hudbu a prostřela.
"Tea time" mohl začít. Na stole nechybělo mléko, které si do čaje snad všichni dávají. (Hned se mi v mysli vybavila vzpomínka na školku, kdy jsem -já výborný jedlík- u čaje s mlékem proseděla dlouhé minuty a i slzy uronila, než mi bylo soudružkou povoleno čaj odnést za mravokárného projevu, že jsem mlsná jako koza a nevím co je dobrého a blábláblá. Dodnes mám k tomuto nápoji odpor...a už se ho asi nezbavím) ;-) Maureen se ovšem tvářila, že nezná nic lepšího a lahodnějšího-než právě čaj s mlékem. K tomu k zakousnutí něco jako vánočka upečená ve formě na srnčí hřbet, hojně ochucená rozinkami- a to jsme si mohli namazat pomerančovou marmeládou, máslem a nebo -česnekovou pomazánkou alá lučina... Tak do toho jsem nešla. Wlk jo.Ten reálie rád zkusí na vlastní vlčí kůži ;-) nenapadlo by mne míchat chuť rozinek s česnekem, ale ti dva mi tvrdili, že je to výborné :-) Tak třeba někomu dodám inspiraci.

Součástí obýváku byla ještě oddělená zimní zahrada, kde Maureen pěstovala kytičky  a měla další stůl se židlemi. Dalo se jí projít na minizahrádku a malinkým jezírkem (Maureen hned přidala historku, jak jí sousedovic kocour z jezírka vychytal ryby :-) )  - a samozřejmě se sytě zeleným trávníkem. Trávníkům se tu totiž náramně daří díky pravidelným dešťovým přeháňkám.


Celý byt byl doslova vycpán knihami. taková pobočka Trinity College- dělali jsme si z Maureen legraci a jí to evidentně lichotilo. Strávili jsme v jejím příjemném domě celé odpoledne. Maureen se zajímá o historii a její znalosti jsou bezbřehé. Miluje knihy, je schopná zpaměti citovat jak dětské říkanky a pohádky, tak stati o založení Říma.
Majdě připravila ležení na pohovce obložené polštářky a vyprávěla a vyptávala se a  k tomu hrála irská hudba- tak vysvětlovala, že irské dudy jsou rozhodně jiné než ty skotské ;-) Bylo toho mnoho...

Obdivovala jsem i její kytičky. To se to někomu pěstuje, když tam pořádně nemrzne a vlhkost vzduchu je podle údajů 75% :-)

Překrásné kudrnaté narcisky


Když mi Maureen říkala, že má "double headed tulips", měla jsem dojem, že je to nějaký speciální termín pro něco, co neznám, ale při pohledu na tyhle rostlinky je přece jané, že jsou dvojhlavé :-))


A  toto jsme pojmenovali (my Češi!) GLOVE TREE - smála se vydatně. Tak nás tím docela pobavila, protože to, že budu s jazykovědkyní a historičkou žertovat v angličtině, to mě tedy fakt ani ve snu nenapadlo :-))
(Maureen vysvětlovala, jak pospíchala, tak ty rukavice někam chtěla dát uschnout- a už je zapomněla sundat, že to fakt běžně nedělááá - znáte ty situace, kdy je lepší už nic nevysvětlovat ... :-))

No a abych nezapomněla: zde je národní symbol: REAL IRISH  LUCKY SHAMROCK :-))

Byl to úžasný den. Den plný nezapomenutelných zážitků a  krásného vyprávění.
Je to opravdu skvělý pocit, když cítíte, jak někomu moc záleží na tom, aby vám udělal radost a neví, co by udělal, jen aby vám bylo dobře... v podstatě cizí člověk- znali jsme se sotva 24hodin...
... a tak děkujeme, Maureen !!! Za všechno. Moc!! :-)

6 komentářů:

Miška řekl(a)...

Wlčice,popsala jsi ten nezapomenutelný den tak,že mám dojem,že jsem tam byla s vámi :o).Díky za to.

Gabro řekl(a)...

Wlčice, to se všechno tak krásně čte :-). Mám radost, že jste si to tak moc užili!!!

Marta řekl(a)...

přesně jak říká Miška:-)

thora řekl(a)...

Nice post and a beautiful home. Love the glove tree!

Henri řekl(a)...

Miluju i one headed tulip, ale double headed je nádhera.

A co zas dostává mě na tomhle blogu, že je zfotodokumentované prakticky opravdu všechno. Když si bude někdo vedle mě v restauraci fotit svoji porci jídla, bude mi jasné, že je to poctivý blogger ;-).

Andrea řekl(a)...

Mo pěkné, pěkné...shamrock pěstuju na farmě! Leccos irského tam mám..včetně zeleného trpajzlíka apravyý castle:-))