NEvyměníš- NEpojedeš!

30.3.2010

Mám dojem, že dalším specifickým rysem našeho národa je záliba v neustálých proměnách typů dokladů. Např. moje děti mají každé jiný rodný list- liší se především formátem - z A5 se přešlo na A4, aby se posléze zjistilo, že A5 je jaksi praktičtější, tudíž bude dobré se k němu zase vrátit. Stejnětak je tomu s očkovacími průkazy.
Když si vezmu, kolik platí různých vzorů cestovního pasu... no a nejinak je tomu s řidičáky- v současné době jsem napočítala  4 platné vzory. Ten můj  typ byl vydán v roce 1998, a tak k 31.12.2010 pozbývá platnosti a jsem povinna si jej vyměnit.

 


Wlk dobře ví, jak moc na mě fungují termíny, a tak mě tady od ledna průběžně upomíná a straší mne čísly, kolik průkazů ještě zbývá do konce roku vyměnit a jak se to nebude stíhat... no a já - čerstvě znechucená vyplňováním lastminute DP ;-) - jsem si řekla, že sama sebe musím polepšit a   že do konce března zvládnu i ten řidičák.  Ať mám úřady z krku!
Nahledala jsem  potřebné info o výměně ŘP a využila jsem možnosti rezervovat si pořadí pro odbavení žádosti online. To je bezva služba, jen tam musíte být přesně na čas, jinak číslo vaší rezervace do systému už nelze zadat.

V úterý ráno jsem předala děti do škol a vyrazila do centra Prahy- přesněji do Škodova paláce v Jungnannově ulici, kde sídlí registr řidičů MHMP. Ve vstupní hale je jedna přepážka vedle druhé, několik displejů zobrazujících právě vyvolaná čísla a jeden pult s informacemi. Přiběhla jsem právě včas. U paní v informacích jsem se jen ujistila, že číslo své rezervace mohu zadat do kteréhokoli stojanu. Uf, stihla jsem to: vyjelo mi na lístečku krásné 909 a než jsem se stačila zorientovat v místnosti, už toto číslo blikalo na displeji.

Přepážla č. 40. Za pultem seděla upravená paní úřednice s brýlmi na nose a přísným pohledem. Pozdravily jsme se a já začala štrachat všechny náležitosti- tedy dosud platný ŘP, OP a fotku.
"A kde máte vyplněnou žádost?", ptala se odměřeně paní.
"No, žádost nemám. Nešla mi vytisknout, že je tady přidělujete individuálně a u stojanu, kde jsem zadávala číslo, byla jen ta vyplněná jako VZOR..."
"Nojo, to si musíte na informace. Lidi si je tu brali v šíleném množství, tak je vydáváme jen z ruky do ruky..."
"Tak to jsem netušila. Omlouvám se.  Musím tam zpátky? Nemáte tu nějakou pro takové nepozorné návštěvníky jako jsem já? ;-) "
"To nemám! ... Ale počkejte, seďte tu, já vám tam dojdu..." - a odběhla někam zadem. Zpátky byla hned. Vzala si oba moje doklady, začala něco přepisovat do PC a já se dala do vyplňování kolonek tiskopisu úhledným písmem, abych předvedla, že alespoŇ něco zvládnu sama :-)

" Jakto, že se smějete?!", zvolala najednou ta paní.
"Já?", ptala jsem se užasle, neboť jsem si nebyla  žádného projevu radosti v tu chvíli vědoma..
"No tady na fotce. Jsou vám vidět zuby. To je nepřípustné!"
"Nojo, tak to už mám druhý prohřešek během 5minut, co jsem tady. :-) Já jsem ale byla u fotografa - ne v automatu- a požadovala fotku na doklady. Fotografka mě tam štelovala a otravovala různými pokyny, dokud mě nedostala do naprosto nepřirozené pozice, ale úsměv mi nezakázala.
"Co s vámi? Co s tím mám dělat? Co tam napíšu?", kroutila hlavou úřední osoba.

Představa, že mě vyhodí a pojedu sem znovu mě vybudila k vyjednávání :-) "Tak tam napište, že jsem prostě vysmátá...nebo že mám velký zuby a vidět jsou mi furt a já se při každé silniční kontrole budu smát od ucha k uchu. Řidič má být veselý, ne? :-).."
"Vy jste dobrá. Koukám, že máte legraci z kdečeho. Tohle je ale doklad a pro ten platí předpisy!", odpověděla paní- už s úsměvem a bez přísného výrazu.
"A taky mám stejnou fotku na občance.", snažila jsme se dodat nějaký pádný argument.
"No, právě na to koukám. Tak to tam napíšu a je to. Jinak by vám to vrátili, protože tahle fotka je sice pěkná, ale opravdu nesplňuje požadavky dokladové fotografie."
Pak jsme ještě chvíli konverzovaly, paní už vůbec nebyla přísná. :-))
"Jé, já vám málem zapomněla napsat titul!", pravila zděšeně.
Ujistila jsem ji, že na titulu si nelpím, neb ze mne nedělá kvalitnějšího člověka, ba ani řidiče. :-) a že si tam titul ani nezasloužím, když jsem vlastně nic neudělala dobře a že děkuju za trpělivost.
Paní je zřejmě na otravné klienty zvyklá, tak řekla, že "rádo se stalo" a že se alespoŇ nasmála, že ostatní nejenže nevyplní žádost (ahá- nebyla jsem první ! ;-) ), ale ještě jsou agresívní! (no, to má paní štěstí, že si mě nerozčílila :-))

Bane, musím chválit. Všechno probíhalo rychle, celá tahle moje anabáze netrvala ani celých 10minut a už jsem v ruce měla lísteček, který mám předložit při vyzvednutí. Dostalo se mi rady, že i navyzvednutí se mohu objednat, abych nemusela čekat a že nový ŘP bude za 20dnů zdarma hotov a že i to si mohu zkontrolovat na www, že tam je uveden i stav vyřizování žádosti. To je tedy servis! :-)
No a pro ty, kteří dočetli až sem, přidávám tu fotku, která na doklady nepatří. Takže jsem zvědavá, jestli projde i podruhé ;-)

A vy si pamatujte, že úřad není žádná legrace a smáti se na úředních fotografiích se zapovídá!! ;-) a taky to, že na výměnu některých ŘP zbývá už jen 3/4 roku!!


18 komentářů:

Blanka řekl(a)...

No tak dík za info, taky budu muset měnit.

Blanka řekl(a)...

Při ověření slova na mě vyskočilo " couro ", dost jsem se nasmála, takhle po ránu.

Danka a Jaro řekl(a)...

Fotka je super a servis máte tiež dobrý. U nás sa dá len informovať o tom,či máš žiadosť vybavenú tak, že ti zašlú SMS, keď je to hotové, príp. si to tiež môžeš skontrolovať na nete, ale rezervovať poradie sa nedá. Na druhej strane, keď som prišla vybavovať pas pre Jarka, ktorý mal vtedy pol roka, tak pani otvorila druhé okienko a zobrala nás prednostne.
Ozaj, Majda už pas má?
A o tom úsmeve na fotke píšu aj na tom linku, čo si dala do článku - to by si sa divila, ako presne musí vyzerať fotka. Na Slovesnku už aj na vodičák a občiansky snímajú tým zariadením ako na pasy, takže starosť o správnu fotku je na pracovníčkach pri prepážke.

Jitka Neradová řekl(a)...

Taky jsem měnila řidičák, už dvakrát- jednou jsem ho vyprala a jednou ztratil platnost, takže vím, o čem mluvíš. Je to vždycky dobrodružství. Ovšem že do těch svých papírů vysvětlují i smějící se fotku jsem netušila. Asi proto, že se pořád mračím, i když tato úřednická aktivita je vlastně spíš k smíchu. Jo, české úřady nikdy nezklamou.Ale skvělá reportáž:-)

Marci řekl(a)...

Kdo tě znáví,že jsi vysmátá stále,tak proč ne na řidičáku???Moc ti to na fotce sluší, musím si to také okontrolovat...

wlcice řekl(a)...

No ohledne fotky jsem právě spoléhala na toho fotografa-jinak jsem se mohla vyblejsknout za poloviční cenu v automatu sama.Vůbec mě nenapadlo studovat fotku,zda odpovídá požadavkům- až pak doma jsem klikla na odkaz,kde je celá škála "nepovolených" fotografií-a ta moje by se tam krásně hodila :-)
http://www.vymentesiridicak.cz/index.php?id=14

wlcice řekl(a)...

Jo a Majda pas už má. Ten podpis tedy vypadá děsivě, ale to díky tomu krátkému kabelu ;-)

Laďka a Pavel řekl(a)...

No, jako fotografka vím, že nesmí být úsměv, kde jsou vidět zuby, holt předpis, ale to by každý fotograf měl vědět. Zase fotka je to krásná, to musím pochválit :-) A když má člověk udělat fotku, aby tam všechno bylo podle předpisů, to je někdy lahůdka :-)

Aya řekl(a)...

Na fotce ti to sluší. Dokonce i ozubené :o))
Ty šprýmařko neagresivní. Náhodou jsi vzorňák. :o)

Markéta a Luki řekl(a)...

Sluší ti to na ni :-))
Takový příkaz vytvořil někdo, kdo není fotogenický a neumí se o foťáku smát :-)))))

Mirka řekl(a)...

Tak s tou fotkou a reakcí úřednice jste mě dostala. Vzpomněla jsem si na situaci 3 roky zpátky, kdy jsem vyřizovala OP svojí starší dceři Markétě. Paní, která ji fotila nafotila tři snímky, promítla nám je a já se málem svalila. Dcera vypadala strašně, právě proto, že se vůbec nesměla usmát. Trvala jsem na tom, že nebude na prvním OP vypadat tak strašně. Chtěla jsem, aby se mohla aspoň trochu pousmát, paní vyhověla, ale upozornila mě, že pokud mě s těmi fotkami z magistrátu vrátí, ona mi reklamaci nevezme. Prý záleží na úřednicích, na koho natrefíme. Na magistrátu po 1,5 hod. čekání vzali fotky v pohodě. Byl tam takový fofr, že nikdo neřešil, jestli se na fotkách usmívá či nikoliv.

LenkaS řekl(a)...

Moc ti to sluší a to je nejdůležitější, ne? Ať se páni policisté kouknou. :-)

zuzi řekl(a)...

Jsi fakt kočka a už se nikdy nemrač. S tímhle úsměvem ti totiž každý půjde na ruku! Již nikdy žádný "zmrzlý ksicht"!

Andrea řekl(a)...

ha há..vypadáš jako správná wlčice,..ta přece musí cenit chrup:-)))

ivy řekl(a)...

Jsi žena činu.Já mám doma už od ledna vyplněný formulář,zamračenou fotku,ale zatím jsem nepřesvědčila mého Milého,aby učinil totéž abychom mohli podat žádost současně.Jsem na něj slabá,to bude tím....:-))
Při čtení tvého článku jsem byla stále v napětí,kdu už dojde ke konfliktu - a ono nic :-))prostě happyend.

Aranel řekl(a)...

Tak jsem se posmála skvělou reportáží. Zubatá fotka je skvělá. Já už jsem asi hodně stará ale pamatuju jak nás u fotografa nutili do smíchu abychom na té socialistické občance vypadali spokojeně. No a dnes, možná kdyby sis představila toho Paroubka od Rejcky navážno, úsměv by to asi nebyl :o)))))

wlcice řekl(a)...

Ivy, ke konfliktu dojde, až mi ten ŘP kvůli té vyzubené fotce neudělají :-)

Aranel, z Jirky a jeho party mě už pár let opravdu smích přechází :-(

Katka s Nancy řekl(a)...

Opet dobre cteni,... a na fotce ti to moc slusi.
Nechavala jsem na podzim Neny delat pas a take se nemohla smat a jeste jsem koukala, ze davaji zase CB fotky