Pro leváky

Komentáře k předešlému příspěvku mne vybudily k napsání ještě tohoto dodatku.

Mám pocit, že naše společnost si libuje v předsudcích. U nás "levej" = synonymum pro "nešikovnej". Ono to tak není, jen se to tak zažilo...  Mám mezi přáteli spoustu šikovných leváků, vadí mi jen když vedle nic sedím při psaní a při jídle- drkají :-), pokud nesedí na spávné straně.

Martinka už jako miminko brala věci- zejména potravu- do levé ruky. Je tedy rozený levák a měnit to nebudeme. V rodině jsme to nikdy neměli- jako ostatně spoustu jiných věcí :-)) Někdo zkrátka musí být první ;-) Problémy jsme spíš měli my v její obsluze. Automaticky oblíkáte mikinu a vyžadujete prevou ruku dříve, při obouvání bot vás pokaždé překvapí vykopnutí "té druhé nohy"; pití zpravidla  stavíte na stůl přesně k té "opačné" ruce- takže je velká pravděpodobnost, že při podávání si hrnečku jej malé dítě převrhne, vybryndá... brzy si přijdtete na to, JAK (se na lopatu sedá :-) )

Tužku si Martina drží "po svém": Neumím ji opravit. Grafické projevy jsou přijatelné, tak mě to nezneklidňuje.

Pořídila jsem nůžky pro leváky, které jí ovšem nejsem schopná nasadit. Snad to pochopila sama. Stříhá ráda. Dokonce i legínky už ozdobila prostřiženým otvorem.
Nůžky jsem zakoupila ve výtvarných potřebách, kde mají snad úplně všechno (u východu z metra Ládví).
Nůžky mají měkké  a pružné "úchyty", stály 69Kč, zn. MAPED a já jako pravák s nimi neustřihnu ani nit. ;-)

Více viz foto :-)


Dále existují tužky a pastelky pro leváky. Moje oblíbená firma STABILO. Ceny tedy poněkud vyšší (obyčejná tužka cca 40Kč), ale jak je vidět na obrázku, tužky jsou levákům i pravákům "šité na tělo" :-)


Zatím neřeším s Martinkou žádné grafomotorické problémy (třeba to nastane okamžikem zahájení povinné školní docházky), ale vyhlídla jsem si knihu "Nechte leváky drápat" z nakl. Portál. Hodlám ji pročíst, třeba tam najdu něco podnětného. /Pokud kliknete na název, otevře se vám nabídka "prolistovat"- je tam pár naskenovaných stran z výtisku./

V Praze také naleznete obchod  "PRO LEVÁKY" , kde krom porozumění pro tuto "abnormalitu" :-), naleznete i spoustu zajímavých vymožeností, které pro leváky nabízí tamní obchůdek. Moraváci mohou nakupovat v Brně. ;-)
Mně se třeba líbí omalovánky a písanky, které mají předlohu na "opačné" straně- takže si levák případný vzor nezakrývá píšící rukou.

Tak pište vaše zkušenosti a vychytávky, já jsem zatím ve fázi "výzkumu a hledání" :-)

12 komentářů:

Gábina řekl(a)...

Jj, díky za tyhle info. Nás tedy čeká teprve zápis do školky :) ale Matěj je taky levák od narození a taky první v rodině. Staršímu jsem pomáhala držet tužku, obtahovat atd., ale tady si to nedovedu přestavit. Jo a včerejší komentáře o genialitě leváků... díky, už teď se těším na jeho nové objevy a strach z "leváctví" mírně opadl :))

ivy řekl(a)...

Žádné zkušenosti s leváctvím nemám,ale jsem přesvědčená,že jsou šikovní i na pravou ruku - a tím se rozvíjí i příslušná část mozku.Čili jsou šikovnější,možná i chytřejší.Martinka je toho důkazem ... :-))

Andrea řekl(a)...

Já tedy drápu i jako pravák aaneptej se učitelky ve školce, jak držím tužku:-((mě tedy paní učitelka měla více opravovat:-)

Aranel řekl(a)...

Moc děkuji za typ. Moje vnučka Michalka se chystá do první třídy a levák je. Nůžky i pastelky se jistě hodí. U nás v rodině také nikdo jiný levák není, jen si někdy myslím o sobě, že jsem ten předělaný, protože občas když situace vyžaduje, zapojím levou ruku jako nic.

Aya řekl(a)...

Taky jsme koupili nůžky pro leváky.
A je fajn pero Tornádo. To znají všichni. Nemaže se při psaní...
Opačnýý sklon písma jsem neopravovala. Na narážky učitelky, že píše opačným sklonem jsem se zeptala zda si všimla, že Hana je levák a že teda rozhodně do psaní nezasahuju, protože mi stačí ty problémy co má Filip. Je zvláštní, že ve druhé třídě nahodil sklon správný a hodně se jí písmo vylepšilo. Takže to jde i bez toho aniž by člověk tlačil. Ta ruka se vypíše prostě. A komu ne, tak je jedno zda píše pravou nebo levou...
Tužky jsem kupovala normální trojhranné. Ty zvládá i levák. A nejsou tak drahé...ehm...
A já jakožto obouruč stejně nevím kerá je levá a pravá tak dítě sem tam matu nebo nematu...:oP

Lucka řekl(a)...

moc děkuji za tuto diskuzi a i odkaz na brněnský obchod, bude se nám to hodit.

Takové detaily, že vlastně dítku ani neukáží, jak se dotyčnými nůžkami stříhá, mi ještě nedocházejí...

Gabro řekl(a)...

Jůůů, Wlčice, díky!

Nůžky pořídíme. Včera ve školce vystřihovala ty její "kočičí královny", které teď stále maluje... A fakt to nebudu odkládat :-).

U nás je levák ségra a Aleš bude asi přeučenej...

Kája není vyhraněný levák. Ona ty ruce střídá, jak se jí to hodí. Ono prý existuje několik typů leváků. Tak my jsme asi ten jiný :-). Ve školce na tabuli kreslila kolo tak, že jednu půlku jednou rukou, druhou půlku tou druhou :-D.

A genialita? No, pro každou mámu je to její dítě naprosto geniální, i když do geniality má často daleko :-D.

Aghi řekl(a)...

Wlčice díky za příspěvek. Fík od malička také bere vše do levé, půlka rodiny z toho má trauma a neustále mu vše přehazují do pravé. Jsem na to alergická! Jako by tím měl být méněcenný!!! Naopak, podpořím ho ve všem, co bude levou rukou dělat, i když to pro mě bude motoricky složitější.

Marci řekl(a)...

Díky,jsem geniální,jsem levák. Od mala jsem byla vyjímečná,nikdo mě nic neučil,sama jsem si na to přišla, dělám vše jinak, něco lépe,něco hůře. Nedělá mi problém na tabuli psát pravou rukou,asi že je to naklopené??Holky jsou obě levé, tam to bylo v poho, Kryšpí pravák, tak mu raději nic neukazuju,abych nemátla. Nevidím v leváctví problém?Jen snad,jako malé se mi špatně otevíraly kliky, jen si to vyzkoušejte druhou rukou...

Zmrzlinka řekl(a)...

Mňa ani nenapadlo, že by bol taký problem s ľavou rukou. Ja teda pišem ľavou, ale ostatné veci tak striedam. Každopádne stále neviem, ako sa má držať pribor a dcera ma opravuje, lebo sa to učili v školke. Ja myslím, že každý nech drží ako chce. Vychytávky som snáď žiadne nemala, akurát čínske pero miesto atramentového v prvej triede. Ale atramentom sa už asi vobec nepiše. Ja vlastne ani neviem akú ruku preferuje moja dcéra, nevidím problém.

Sikorka řekl(a)...

Mám doma taky levorukou holčičku.Vyhraněně levorukou. Všechno,co já pravou, ona levou.A přesně jak píšeš-má své místo u stolu-aby se nestrkala, vidličku drží pravou,...Nekupovali jsme žádné zvláštní pomůcky, prostě všechno dělá jako každý jiný jenom jinou rukou.Osm jí bude posledního června a je druhačka(učí se průměrně).
Grafomotorické obtíže nemá. Písmo pěkné(celkem), výrobky pěkné, kreslí hezky, chodí na keramiku.
Jediné s čím má potíže je házení míče do dálky:-)(a předpokládám,že se v budoucnu bez toho obejde).

Anonymní řekl(a)...

Milé maminky, a co zkusit při opravování leváka si sednout(stoupnout) na proti němu, a brát to jako zrcadlo. Takhle jsem se učila třeba plést.
Bara