Střípky z Dublinu

 Tento příspěvek bude takový různorodý. Zkrátka přehled toho, co uvízlo ve foťáku, protože mi to připadalo zvláštní, zajímavé... inspirativní... ;-)

Dublin je hlavní město Irska. Rozkládá se na obou březích řeky Liffey. Velikostí bych jej přirovnala asi k Brnu.
Náš hotel se nacházel asi 5 minut chůze od hlavní ulice O'Conell Street. Je to neuvěřitelně široká ulice- měří 46m! a je jakýmsi přestupním uzlem na různé autobusové linky.
Není obtížné tuto ulici najít. Tyčí se zde totiž ze všech míst dobře viditelný "The Spire" - tedy 120m vysoký ocelový sloup... patrně další "div světa" :-)



Dominantní budouvou je zde GPO (General Post Office).


Mě fascinovalo, kolik nárožních hodin se ve městě vyskytuje. Krásné. každé jiné. A byly všude. ;-)

Pohled na řeku Liffey a její mosty.


V sobotu dopoledne ulice města ožily. Pouliční umělci nabízeli k poslechu irské písně, tento vyrobil krásného psa z písku.

Kašpárek tančil v rytmu hudby a laškoval s přihlížejícími, kteří mu samozřejmě za jeho kejkle házeli drobné do klobouku:

Na trzích je možné koupit překrásné čerstvé květiny, ale také ovoce a zeleninu.
Okenní truhlíky doslova přetékají. Hojně v nich totiž pěstují sytě zelený břečťan. vypadá zajímavě. vytváří takové bohaté zelené převisy a působí velmi dekorativně. Zde je jím vyzdobený obchodné dům Marks& Spencer.



Interiér obchodního centra byl zajímavě členitý a dominovaly mu samozřejmě HODINY!;-)



Květinovou výzdobou jsou ozdobeny i pouliční lampy. A vypadá to tuze pěkně!



měli jsme v úmyslu zajít i do divadla. K našemu velkému štěstí dávali muzikál EVITA... a k naší velké smůle už neměli vstupenky :-(



V Dublinu je několik velkých parků. Díky častým přeháňkám je vše svěže zelené a bujně kvetoucí :-)

Počasí je zde opravdu nevyzpytatelné. Během našeho pobytu bylo prý "krásně a teplo"- rozuměte: bylo 14°C, takže my jsme rozepli naše bundy, zatímco domorodci a zejména domorodkyně pobíhali v topech na ramínka, v kraŤasech a naboso!! Maureen nechápala, jak jsme zimomřiví. A už vůbec nechápala, že nemám deštník! NO, já používám maximálně kapucu, když jdu po Praze, za jednu ruku vedu Martinu a druhou mám volnou k asistování Majdě, takže na deštník bych potřebovala ještě nějakou "pa-ruku" :-)) V Dublinu je to počasí ovšem takové zákeřné. Svítílo sluníčko, takže jsem měla sluneční brýle a najednou začalo lejt.. To sluníčko ale svítit nepřestalo.... v neděli jsem takhle zmokla 6x. :-)


Ve městě je k vidění i spousta soch spisovatelů a jiných veřejně činných osobností.  Toto je irský spisovatel James Joyce. Jeho román "Dubliňané" jsem měla v úmyslu přečít před cestou...no ale nedošlo k tomu (zatím)


Irské domy jsou většinou cihlové a mají takový "jednotný vzhled". Často jsme jako jediný odlišovací prvek určili vchodové dveře :-)

3 komentáře:

Andrea řekl(a)...

dají se ty tatranky do irska posílat..aby maureen nezemřela na absták:-(

Andrea řekl(a)...

Tak ty hodiny jsou skvělí..aten pes..uchvátil mě...a k deštníkům mám podobný vztaj co ty..nemám sce majdu, ale taky mi chybí ruka:-)

Miška řekl(a)...

Wlčice,tvé "střípky" řekli víc než slova.Pro mě něco nového a nezapomenutelného.Toho psa holkám určitě ukážu :o) .