Návštěva v Trinity College Library

24.4.2010

Na sobotní dopoledne byla domluvena návštěva Trinity College, kde je k vidění nejkrásnější kniha světa "Book of Kells".  Vzhledem k tomu, že se na prohlídku stojí dlouhé fronty, Majda měla od organizátorů zařízené jakési "čestné vstupenky" a na 11.hodinu domluveného i vlastního průvodce. Zkrátka dokonalý servis.

Majda se ovšem ráno vzbudila v 6hodin  s tím, že se "nějak necítí" - v tu chvíli mi naskočil opar. O irském zdravotnictví jsem se dočetla jen tolik, že se za vše draze  platí a úroveň moje zdroje taky zrovna nevychvalovaly. Naštěstí se to nějak srovnalo. K avizovanému zvracení nakonec nedošlo a Maureen si nás vyzvedla v hotelu přesně v 10 a vyrazili jsme na zastávku autobusu. Zhruba po 10minutách jízdy jsme vystoupili přímo u budovy Trinity College. Před budovou se rozprostírá rozlehlý krásně zelený trávník lemovaný cestičkami z "kočičích hlav" a celý areál působí klidným tichým dojmem- takový ostrov učenosti ;-)

Budova je vybavena nájezdovými rampami a uvnitř  výtahem.

Náš pan průvodce byl velmi sympatický muž Benny White. Optal se, zda Majda rozumí anglicky, tak jsem ho poprosila o pomalejší tempo řeči a on opravdu celou dobu mluvil pomalu a velmi srozumitelně. Když mluvil, automaticky se předklonil, aby byl na úrovni Majdiného obličeje... detail, ale velmi důležitý ! :-)

 Vypravoval velmi zajímavě. Expozice je pojata moderně- krom vystavených zvětšenin ze starých knih a průvodních textů mohou návštěvníci zhlédnout několik naučných videopořadů. Třeba výroba teletinového pergamenu, vázaní knih v dávných dobách. Opravdu zajímavé věci.

 Book of Kells je obdivuhodný rukopis, který napsali mniši asi v 9.století. Obsahuje latinskou verzi Nového zákona, portréty svatých, zářivé abstraktní vzory, (které se dnes hojně vyskytují na šátcích, špercích a jiných suvenýrech)  a mně se moc líbily iluminace.
Kniha je psána na 340 pergamenových stranách a v roce 1953 ji rozdělili na 4 kusy. Ve vitríně se vystavují vždy pouze dva- z bezpečnostních důvodů- to aby případný zloděj neměl lup kompletní. A u vystavených částí se denně otáčejí stránky, aby nevybledly nebo se jinak nepoškodily. Tudíž můžete chodit denně a vždy budete překvapeni něčím novým :-)
 Pro lepší představu jsem oskenovala alespoň dvě strany z krásné publikace o Book of Kells, kterou Majda dostala od pana průvodce na památku.

Pan průvodce dokonce nechal zastavit ty davy lidí a vchod na cca čtvrt hodiny uzavřel páskou, aby Majda dobře viděla a aby mohl v klidu vykládat. Nechápala jsem. Opravdu se k nám choval jak k nějaké VIP delegaci :-))

Dále se pokračovalo do The Old Library a její Long Room. Sama 65metrů dlouhá místnost je výstavním exponátem. Má překrásný dřevěný strop a je v ní uskladněno přes 200výtisků knih, které jsou narovnány v několika patrech doslova až ke stropu.
Focení je zde zakázano a zřízenci dodržování tohoto nařízení bedlivě střeží. Já jsem našeho pana průvodce požádala o dokumentační foto, aby OS Moje přání mělo důkaz, že tam Majda opravdu byla -  tak mrknul a dovolil :-))


A tady je - ten šlechetný a osvícený muž ;-)


Dokonce vyndal jednu knihu z regálu, aby Majda viděla, jak vypadaly staré anglické tisky. Majda zkusila něco přečíst, aby byla to fuška .-)


Exkurzi jsme zakončili návštěvou obchůdku se suvenýry.
A tady už s Moreen chválíme pana průvodce a plánujeme, kam vyrazíme na oběd a co podnikneme odpoledne.
Návštěva této knihovny byla skutečně zážitkem. To prostředí je úchvatné samo o sobě.
A milé chování všech lidí to ještě umocnilo.
Majda byla šťastná a moc spokojená.

11 komentářů:

Laďka a Pavel řekl(a)...

Teda vidím, že jste si to krásně užili a že jste natrefili na samé milé, ochotné a příjemné lidi, kteří jsou citliví a vědí, jak se chovat. Krásné :-) Moc vám to všem přejeme!

Blanka řekl(a)...

To je super, když se narazí na tokové vstřícné lidi, je moc dobře, že si to Majda tak užila. Úplně mi to nějak až vehnalo slzy do očí, to chování všech těch lidí okolo.

Lucka řekl(a)...

dostatek času, neskutečný přístup - takový malý zázrak.
Je super, že jste dostali příležitost si to takto užít!!

Marta řekl(a)...

To je skvělý, že jste měli tak úžasnýho průvodce, moc vám to přeju!

Danka a Jaro řekl(a)...

Krása a Long Room je úplne neuveriteľná! Som rada, že vďaka združeniu sme tam mohli nahliadnuť aj my.
A podľa popisu rána sa v Majde naozaj nezaprie zmysel pre dramatično - ešteže chodí do tho dramatického krúžku :-)

zuzi řekl(a)...

Paráda, ta automatická zdvořilost vůči dítěti je velmi noblesní. Mám podobný zážitek z mládí a nikdy mi nevymizí z paměti

Jitka Neradová řekl(a)...

Zážitek je i tato samotná četba. My, knihomolové, jsme takřka nalepeni na monitoru. A ta zdvořilost, balzám na duši. Krása:-)

Marci řekl(a)...

Normálně tu brečím,protože vím jaká je Majda knihomolka a vy jste skvělí rodiče,že jste jí umožnili jí tohle nechat prožít.

Aya řekl(a)...

No paráda. Moc vám ten výlet přeju. Pan průvodce je z nějaké začarované země. Super.
Long Room mě taky dostala. Jaktože kdysi lidi bez techniky tvořili takové skvosty?

Andrea řekl(a)...

Všechno řečeno..tak sned jen..jsem oprvdu ráda, že vám to vyšlo.

Unknown řekl(a)...

Paráda, krásně jste se měly, servis úžasný:-)