Thomayerovy sady

3.4.2010

Na dnešní vycházku jsme se vydali k vodě. Jeli jsme do Libně, kde se mezi slepým ramenem Vltavy a Rokytky nachází naučná stezka, která dále pokračuje Thomayerovými sady. Podél řeky vede stezka pro pěší i pro cyklisty.


V parku se nachází několik dětských hřišť. Martinku nejvíc zaujala tato prolejzací rybářská loď.

Bylo vidět, že se v parku pilně pracuje na jeho údržbě. Keře byly vyřezány, zameteno, uhrabáno...

Z nábřeží se otevírá několik pohledů. Tento zobrazuje bývalý přístav a chátrající loděnice. Město má prý s tímto územím  velkolepé plány, takže v budoucnu by zde měl být park, obytné domy... zkrátka bude to asi jiná podívaná.
Znalcům díla Bohumila Hrabala jistě neunikl i plynojem, který je na této fotografii vidět. Hrabal v Libni dlouhá léta žil (v ulici Na Hrázi) a o plynojemu psal např. "Život bez smokingu".

Pohled na hladinu vodní není příliš vábný. Končí zde pravděpodobně vše, co kde lidé do Vltavy  v Praze naházejí. A tak se rybáři a kačeny brodí mezi harampádím a nespočetným množstvím PETlahví a všelijakých kelímků :-(( ...až jsem se divila, že je vůbec baví v takovém prostředí chytat ryby..jsou-li vůbec jedlé??

Po rozsáhlých povodních v roce 2002 se město zaměřilo na vybudování mnoha protipovodňových opatření. U ústí Rokytky do Vltavy lze vidět tato mohutná železná vrata a taky přečerpávací stanici.


Počasí bylo vzorně jarní, sluníčko příjemně hřálo, v parku vše pučelo a na trávníku už vykvetly první jarní kytičky. Takže jediné, co kazilo dojem, byl ten velký nepořádek a doupata bezdomovců pod mostními oblouky. :-(

2 komentáře:

Andrea řekl(a)...

Vím, kde to začíná v libni, ale neumím si představit kam až vede...

jkdomus řekl(a)...

Až pod FN Bulovka. J. Knap