Jentak zaškrtnuté...


20.9.2009

Dnes jsem rodině naplánovala vlastivědné odpoledne ;-) Kulturní komise naší "vesnice" se snaží a docela pravidelně pořádá nějaké akce. No, zájem by mohl být i větší, snad se naši domorodci polepší v pěstění svého ducha.
V rámci akce "Dny evropského dědictví 2009" byl pro veřejnost otevřen starobylý románský kostěl Stětí sv. Jana Křtitele. Historie mě zajímá, baví...ale svými dějepisnými znalostmi rozhodně nikoho nemohu okouzlit. :-) Tak si je doplňuju díky dětem...

Zájemci si přímo v kostele mohli vyslechnout odbornou přednášku z historie, prohlédnout si zvláštní reliéfní dlaždice a nahlédnout do odkrytého podzemí kostela.
Vydali jsme se pěšky. Byla krásná slunná neděle, příjemná procházka trvala půl hodinky.

Neuměle vyfocený kostel je zde:


Pro historiky pro jistotu přidávám infoceduli:
Pohled do interiéru:
Pikantní na celé akci bylo to, že na internetu byla akce k dohledání a označena jako vhodná pro kočárky a vozíky- tedy bezbariérový přístup.
A my jsme tomu opět bezelstně uvěřili... takže nás opravdu nemile zaskočily tyto 3schody před branou kostela :-((
Nic proti nim. Jistě mají svou historickou hodnotu, proto možná stály za zmínku v popisu přístupnosti akce.




Šla jsem najít viníka. Abych ho vyškolila pro příště :-))
Během chvíle jsem ulovila pána ochotného přenášet vozík a možná i hory, jen aby Majda byla spokojená, leč to skutečně není jentak... Pán byl domorodec v osadě odmala vyrůstající, takže hned věděl, kdo za to může a paní organizátorku přivedl. Jéje. Ta byla překvapená!
"Jé, já myslela, že to půjde. Já to tam jentak zaškrtla. Ani mě nenapadlo, že to nepůjde..."
No, paní "jentak zaškrtla" bezbariérový vstup ANO- a ono NE ;-)
Bylo vidět, že ji to vzalo. On pohled na Majdu stojící před branou na vozíku... kdyby vybírala do klobouku, určitě by s prázdnou neodešla :-)
Paní hned vymyslela, že nájezd zhotovíme z prken, která v kostele zakrývají podlahu-ta je teď otevřená, takže fošny jsou k dispozici. Jenže ouha: jsou uvnitř kostela, kde pan historik přednáší davu. Tak prý máme posečkat, až přednáška skončí.
Vlk to nevydržel. Skočil do právě přijíždějícího autobusu, že dojede domů pro ližiny a autem je zpátky za chvíli. Majdu tam různě chodili obveselovat lidé-známí i neznámí. Vlk dorazil za 15minut, všichni ohromeně hleděli, co to máme za "udělátko"- a paní "jentakzaškrtnutá" se ze všech sil snažila zahladit svůj přešlap, takže se rozhodla, že Majdu narve i do kostela. (tam byl jeden schod dolů- zato pořádný!) Vlk odmítl, že stačí podívat se zvenku (uvnitř ještě ta odkrytá podlaha...už jsme viděli Madlenu, jak zajede do podzemí a způsobí miliónovou škodu na patkách historicých sloupů...)

Za kostelem byl ještě přírodovědný program pro děti- kvíz o přírodě a zvířatech. Zjistila jsem, že nejen dějepis, nýbrž i přírodopis bych měla studovat.... slečna ochránkyně přírody nás proklepla záludnými otázkami: Jaký je rozdíl mezi losem a sobem, co to je rosomák... (no, pod vlivem skupiny Olympic jsem odpověděla sice vtipně, nikoli správně ;-) )...
Bylo to fajn, i když z pěšího výletu byl nakonec autovýjezd. No ale ještěže to dopadlo ku spokojenosti všech.

Jojo, zaškrtnout něco "jentak" nemusí být pak v reálu každému příjemné... ale uznávám, že zaškrtnutím něčeho "jentak" se dají jistě působit mnohem větší škody a újmy ... tak bacha na to ;-)!


6 komentářů:

Daniela řekl(a)...

Jsem se fakt pobavila, hlavně tou představou Majdy působící miliónové škody :-) .

Myslím, že paní bude příště určitě zaškrtávat uváženěji, ale je prima, že se tolik snažili.

D.

Marci řekl(a)...

Když vy hned všemu věříte, já potkala kostel bez schodů pouze v Praze na Hradě..Chrám sv. Víta. Jinak jsou snad vždy schody. Už přemýšlíme,že bychom nějaké miniližinky(jak jsi mi poučila s měkým) pořídili za vozík,co by jeho součást. Chceme chodit všude a ty schody mi už štvou...Vyprávění poutavé,zábavné,chudák Madla nebyla v kostele. V sobotu se těším...,zatím jsme již všichni zdraví..

Jitka Neradová řekl(a)...

Ti co to zaškrtávají mnohdy ani nevnímají, že schody mohou být překážka. Ono totiž bezbariérový působí na netu mnohem lépe a je to in. Mnohem těžší je pak svoje in prezentace realizovat. Ale asi se snažili, budiž. A historický exkurz výborný. Z hlediska dějepisu nemám výhrad:-)Ovšem rosomáka bych taky z hlavy nedala:-)

Rea řekl(a)...

HAHA....i kdyz jste si jiste "uzili", ja se skvele pobavila tim licenim situace a jak Majda likviduje pamatky, to je bomba....ale maj mit najezd, ne??? ;)

Andrea řekl(a)...

Síla..ale popsané vtipně..no jako vždycky, ty se nezapřeš:-)

Pisarka řekl(a)...

Lidi často vůbec nepřemýšlí...a tak to dopadá.