Muzeum čokolády ;-)


11.9.2009 - 359.den z 365

Dneska jsme vyrazili za zážitky do Celetné ulice, kde se nachází Muzeum čokolády. Telefonicky jsme prověřila, zde je expozice bezbariérová, Martinu preventivně oblékla do hnědého oblečení, protože ji znám... a jelo se :-)


První zádrhel nastal hned u vchodu- Majda se tam s vozíkem nevytočila ani poté, co jsme odmontovali podnožky... takže změna: byla vpuštěna "východem"- a projela expozici protiproudem ;-) Pak už byla opravdu trasa bezbariérová.

Součástí exponátů byl i kakaovník. Vysoký strom, na jehož kmeni vyrůstají dužnaté tobolky, které během zrání mění barvu. Jsou to pěkné kusy!


Tady jsou kakaové boby v životní velikosti:

Mayové využívali kakaové boby jako platidlo. Za 100 kakaových bobů jste si např. mohli koupit otroka.

Na mayské keramice se často objevuje tento motiv:

KA-KA-WA - zanamená KAKAO.

V muzeu naleznete také recept na pravou aztéckou čokoládu - dávali do ní ledascos- třeba i pepř černý!
Dále jsou zde vystaveny různé nástroje používané ke sklizni a zpracování kakaových bobů. Je tu i výstava nádob, z nichž se oblíbený nápoj pil. Mne zaujal hrneček, který pamatoval i na nositele knírů- aby si je neumáčeli, měl hrneček takové speciální chránítko ;-)

Jeden šikovný cukrář předvádí ruční výrobu belgických pralinek. To je tedy věda- vše musí mít přesnou teplotu, musejí se dodržovat časy... určitě je příjemnější je jíst :-)
Předváděčka byla spojena i s ochutnávkou, takže je to bezpochyby zlatým hřebem celé návštěvy muzea.



V malinkém kinokoutku běží 10minutový film- kde zhlédnete přeměnu kakaového bobu na konečný produkt.
U vstupu do sálu sedí ve skleněné vitrině pravá čokokočka. :-)

Závěrečná část expozice je věnována obalům. Na své si přijdou nejen sběratelé. Viděli jsme plechové krabičky, obaly z čoklád, které jsme si pamatovali z dob našeho dětství /i starší/ a taky praobaly světových značek MILKA a jiných.

U východu si ještě můžete přečíst odpovědi na nejčastější otázky:

A než muzeum opustíte, můžete se stát na malou chvilku součástí belgické pralinky :-))



V muzeu lze nakoupit spoustu zajímavých upomínkových předmětů /celkem vkusná tričky, plechovky na kakao, formy na čokoládové figurky, publikace.../ a samozřejmě belgické pralinky!

2 komentáře:

Lucka řekl(a)...

Krásná kultura :)))
Proč něco takového nemáme na Moravě..

L.

Andrea řekl(a)...

taky jdu do toho:-)